Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα και ανθυγιεινά τρόφιμα δεν είναι απλά «κακή επιλογή», αλλά είναι συσχετισμένα με σοβαρά προβλήματα υγείας, από καρδιαγγειακά ως μεταβολικές νόσους και πρόωρο θάνατο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωσή τους επηρεάζει τον οργανισμό με πολλαπλούς τρόπους, όχι μόνο λόγω θερμίδων αλλά και λόγω πρόσθετων ουσιών και βιοχημικών επιδράσεων.
Ποια είναι όμως τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα ;
1. Αναψυκτικά με ζάχαρη
Τα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης είναι από τα πιο επιβλαβή προϊόντα για την υγεία. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων που συνδέονται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και αύξηση φλεγμονής στο σώμα. Από έρευνες σε περισσότερα από 1 εκατ. άτομα προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα τεχνητά ζαχαρούχα προϊόντα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων από όσους δεν το κάνουν.
2. Επεξεργασμένα κρέατα
Τα αλλαντικά, το μπέικον, τα λουκάνικα και τα παρόμοια προϊόντα δεν είναι απλά υψηλά σε λίπος και αλάτι, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπαθειών και πρόωρης θνησιμότητας. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, ειδικά παχέος εντέρου.
3. Τηγανητά φαγητά
Τηγανητά προϊόντα και τρόφιμα fast food είναι εξαιρετικά υψηλά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, καθώς και σε αλάτι και θερμίδες, οδηγώντας σε αύξηση βάρους, υψηλή χοληστερίνη και μεταβολικές διαταραχές. Η υπερβολική κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με διαβήτη, στεφανιαία νόσο και ηπατικές διαταραχές.
4. Έτοιμα γεύματα / Προ-παρασκευασμένα πιάτα
Τα έτοιμα γεύματα είναι χαρακτηριστικά δείγματα ultra-processed foods (UPFs), δηλαδή τροφίμων που έχουν υποστεί εκτενή επεξεργασία. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά UPFs αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη, και πρόωρου θανάτου.
5. Τσιπς, μπισκότα και ζαχαρώδη σνακ
Τα συσκευασμένα σνακ περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών, και σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες ή θρεπτικά συστατικά, ένα μείγμα που προάγει τη φλεγμονή και την αύξηση βάρους. Η υπερβολική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων έχει συνδεθεί με δυσλιπιδαιμία, αύξηση καρδιαγγειακών κινδύνων και άνοια σε μερικές έρευνες.
6. Στιγμιαία ζυμαρικά, instant noodles
Τα έτοιμα noodles έχουν πολύ αλάτι, λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, ενώ είναι φτωχά σε ίνες και πρωτεΐνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωσή τους σχετίζεται με αυξημένα τριγλυκερίδια, υψηλό σάκχαρο και υπέρταση, όλα παράγοντες που ευνοούν καρδιομεταβολικά προβλήματα.