Μυτιλήνη: Ταξιδεύοντας στα καταγάλανα νερά και την ιστορία της πόλης

Μυτιλήνη: Ταξιδεύοντας στα καταγάλανα νερά και την ιστορία της πόλης

Τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο προσκήνιο από τα τηλεοπτικά μέσα λόγω των ταραχών, των επεισοδίων και των προσφυγικών camps

landscape-1924716_960_720
Το νησί του Θεόφιλου, Της Σαπφούς, του Ελύτη κι όχι μόνο αυτών είναι ένας ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός που συνδυάζει παραλίες για όλα τα γούστα, τεράστια πολιτισμική κληρονομιά καθώς και μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον. Με το που κατέβεις από το πλοίο ή το αεροπλάνο αντικρίζεις ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στη Μεσόγειο, το Κάστρο της Μυτιλήνης. Ενα κάστρο που χτίστηκε τον 15ο άι. από τους Παλαιολόγους και αποτελεί κόσμημα στο βόρειο άκρο της πόλης. Στη διαδρομή προς το ξενοδοχείο μπορείς να δεις από το αμάξι την πλούσια βλάστηση που έχει σε αντίθεση με το άγριο άνυδρο τοπίο των Κυκλάδων. Φτάνεις στο ξενοδοχείο και προσπαθείς να οργανώσεις τις επόμενες μέρες σου. Πρέπει να αναρωτηθείς, πόσες μέρες έχω; Και για ποιον λόγο έχεις πάει στο νησί αυτό; Είναι ένα νησί που μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα.

Ξεκινάς με τα πιο γνωστά. Αυτά που έχεις ακούσει από φίλους, και προσπαθείς να τα βάλεις σε ένα πρόγραμμα. Πρώτα ο Μόλυβος με το γενοβέζικο κάστρο, τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια και τα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια που σε μαγεύουν καθώς περπατάς μέσα στα σοκάκια και κοιτάς ψηλά. Μπορείς επίσης να ανέβεις στο κάστρο και να απολαύσεις τη μοναδική του θεά στο ηλιοβασίλεμα. Αμέσως μετά το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι. Ενα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που γοητεύει ειδικούς και μη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λέσβος έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο προστατευμένων γεωτρύπανων της UNESCO σηματοδοτώντας την ιδιαιτερότητα και το εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον του νησιού.

greece-1275793_960_720


Συνεχίζεις και σκέφτεσαι Αγιος Ραφαήλ, Αγιος Ταξιάρχης Μανταμάδος, Παναγιά της Πέτρας, Παναγιά της Αγιάσου... πού να πρωτοπάς. Ό,τι και να επιλέξεις είναι μοναδικό. Αυτό που έχω να σας συμβουλέψω στην περίπτωση που επιλέξετε τον Αγίο ταξιάρχη στο Μαντάμαδο είναι να μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τους υπέροχους λουκουμάδες.

Κάπου εκεί σκέφτεσαι, καλά όλα αυτά άλλα σε νησί ήρθα... Πάμε να βρούμε καμιά παραλία. Το νησί αυτό διαθέτει αμέτρητες παραλίες που καλύπτουν όλες τις διαθέσεις. Μερικές έχουν άμμο, άλλες έχουν πέτρες. Η παραλία των Βατερών στα νότια της Λέσβου είναι μια αμμώδης παραλία μήκους 8 χιλιομέτρων. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και απέχει 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη. Αν βρεθείτε προς τα εκεί, σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το χωρίο Βρίσα που μπορεί να το ισοπέδωσε ο σεισμός αλλά αξίζει να δείτε τα γραφικά σοκάκια της και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τα απολιθώματα από την παλαιολιθική περίοδο. Πανέμορφες παραλίες είναι επίσης αυτές στην Ερεσσό, στον Μόλυβο, στη Γέρα, στην Άναξο και στην Εφταλού. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί έρημοι ορμίσκοι που συναντάς φοβερά νερά όπως στο Τάρτι που βρίσκεται έξω από τον κόλπο της Γέρας, στη Μελίντα που βρίσκεται δυτικά από το Πλωμάρι και βορειότερα τα Λάψαρνα και τα Τσόνια.

landscape-1924716_960_720


Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τρομερές γεύσεις της σαρδέλας Καλλονής, πάντα με την συνοδεία του τοπικού ούζου. Η Λέσβος φημίζεται για τη σαρδέλα Καλλονής καθώς επίσης θεωρείται ο τόπος που παράγει τις πιο φημισμένες ποικιλίες ούζου.

Τον Ιουλίου μάλιστα υπάρχει και το φεστιβάλ Ούζου στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι όπου μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερες από 40 ετικέτες, να συνομιλήσεις με τους ποτοποιούς και να το απολαύσεις σε γραφικά καφενεία.

Κλείσιμο
lesbos-1275775_960_720


Ειδήσεις σήμερα:

Οδηγίες αλλοδαπών-αλλογενών για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Επίσημη αναγνώριση για το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας

Τουρισμός για όλους 2020: Πάνω από 420.000 οι αιτήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης