Σκηνές από το μέλλον, σήμερα, με υπερυψηλές ταχύτητες 5G

wing_optiki

Πώς θα «κατεβάζεις» μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσουν 6 λεπτά

Σκηνή από ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον: Μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα να streamάρεις την αγαπημένη σου ταινία σε υψηλή ανάλυση, 100 φορές ταχύτερα σε σχέση με τη σημερινή ταχύτητα που σου προσφέρει το 4G, ενώ μπορείς, την ίδια στιγμή, να διαχειρίζεσαι τις περισσότερες λειτουργίες του σπιτιού σου μέσα από το κινητό σου.

Η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου μέσα από το 5G φαίνεται ότι δεν αργεί και υπόσχεται να αλλάξει άρδην τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το ίδιο μας το σπίτι και τις καθημερινές μας συνήθειες, μέχρι τις νέες εφαρμογές που θα προστίθενται τα επόμενα χρόνια στην ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομών κ.τ.λ..

Η τεχνολογία του 5G βρίσκεται αυτή την στιγμή, διεθνώς, στην πρώτη φάση ανάπτυξης του και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τα δίκτυα της επόμενης γενιάς σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Στη χώρα μας, σε σχέση με τις πρώτες δικτυακές υποδομές σε κάποιες περιοχές, ο στόχος των παρόχων τίθεται για το 2021, με δεδομένη και την ανωριμότητα που χαρακτηρίζει επί του παρόντος την συγκεκριμένη τεχνολογία.

217 εκατ. συνδέσεις το 2025

Σύμφωνα πάντως με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει δυναμικά, παράλληλα με το 5G και αυτό για δυο λόγους: Πρώτον γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές.


Τα νέα δεδομένα

Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι λεγόμενες "κάθετες" αγορές (Β2Β Verticals) όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομών και η υγεία, είναι αυτές που δείχνουν τη μεγαλύτερη δυναμική μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία.

Υπηρεσίες όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, "έξυπνα" κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι μόνο ενδεικτικά παραγωγικά παραδείγματα. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε συγκεκριμένες, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να είναι ακόμα υπό ανάλυση.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσετε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Το «ψηφιακό υπόδειγμα» της Καλαμάτας


Ένα πρώτο δείγμα της τεχνολογίας 5G εφαρμόζεται στην Καλαμάτα. Η WIND  έχει αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας όπου έχει εγκαταστήσει σε μέρος της πόλης πιλοτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Μάλιστα η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην χώρα.

Τα σημεία που καλύπτει το πιλοτικό δίκτυο 5G είναι η περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό κέντρο και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο GrecotelFiloxenia, το οποίο γίνεται το 1ο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5Gο χρήστης, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλης μιας και στην πόλη λειτουργεί πάλι από την Wind, εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

το 5g εχει πολυ υψηλη

ακτινοβολια και προκαλει ασθενειες και καρκινους. οποιος δεν με πιστευει ας δει τα σχετικα βιντεο στο youtube.

Έως 100 Mbps

Άφού τους επιτρέπουν να πουλάνε και να βαπτίζουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως γουστάρουν. Είναι και οι Ανεξάρτητες Αρχές ελέγχου στο κόλπο. Τι θα πεί έως, και να μην αποζημιώνεστε αν δεν καλύπτει την ταχύτητα που πουλάει σε ολόκληρη την επικράτεια, για όλο το διάστημα που στο πουλάει. Ακόμη και στην πιο φθηνή σύνδεση δεν σου δίνει ούτε τα 4 Mbps που πληρώνεις. Στην καλύτερη πάει 3,3 Mbps. άσε την 24 Mbps που άμα βγάζει 12Mbps τα μισά σου λένε ότι είναι τέλεια.

3G

Μιλάνε για 5G οταν το 3G σέρνεται στη επαρχία

Νάγια Οικονόμου

Η τεχνολογία προχωράει...

Ηλίθιε κοσμε

Σε σκοτώνουν Κάθε μέρα κι εσύ λες κι ευχαριστώ .εννοείται ότι είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αν ο ένας θέλει να έχει κέρδος,κ ολόκληρη η ανθρωπότητα να ξεκληριστει, το κέρδος πάνω απ όλα.......όποιος κατάλαβε κατάλαβε

Nick Gianni

Θυμίζω ότι από τότε που έχουμε αυξημένη ακτινοβολία γενικά, ο μέσος όρος ζωής ανέβηκε περίπου κατά 20 χρόνια. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

κα

Πιλοτικό 5g στην Καλαμάτα, πιλοτικές οπτικές ίνες στη Νέα Σμύρνη γύρω από την πλατεία και αν πας ένα τετράγωνο πιο πέρα είσαι σε ταχύτητες που είχες και πριν από 20 χρόνια. 20 χρόνια νεοφιλελέ πειραματισμών και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο έλεος των τηλεπικοινωνιακών ολιγοπωλίων, ο ουραγός της Ευρώπης στο ίντερνετ και έχει αρχίσει πλέον να βλέπει την πλάτη...πολλών χωρών της Αφρικής. Οποίος έχει ταξιδέψει ξέρει...

ρ

Θα γίνει πανικός!!! Τρελένομε!

Ωκεανος

επενδύσεις για το θεαθηναι... βαζουν 5g αλλά ακόμα δε μπορούν να υποστηρίξουν 4g για αυτό και το έχουν πανάκριβο ώστε ουσιαστικά να το χρησιμοποιούν λίγοι...τα ίδια με τις οπτικές ίνες στα σπίτια... ουσιαστικα εδώ και χρόνια πληρώνουμε ακριβά για υπηρεσίες της προηγούμενης δεκαετίας

5G για τα τσαρούχια

Τo 5G δίκτυο είναι πολύ επικίνδυνο για όλους τους ζώντες οργανισμούς. Για τους άπιστους ας βάλουν το κεφάλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων για να το διαπιστώσουν. Χιλιάδες έρευνες ανά το κόσμο μιλούν για τα αποτελέσματα της ηλεκτρομαγνητικής ραδιενέργειας.

αγύριστος βλσξ

οκ έγραψες πολλές βλακείες , αλλά αυτό με την ηλεκτρομαγνητική ραδιενέργεια είναι για Όσκαρ ασχετοσύνης

Καλα

Περιμενε καμμια 20αρια χρονια και ισως δουμε 5 G στην Ελλαδα, αν μπορουμε να το πληρωνουμε κιολας, εδω τωρα σου ζητανε 70 ευρω για γρηγορο ιντερνετ,φαντασου για το 5αρι ποσα θα θελουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης