Περιβόητο ζευγάρι αρχαιοπωλών πίσω από τα κλεμμένα στο σπίτι του μεγιστάνα στο Μανχάταν

Περιβόητο ζευγάρι αρχαιοπωλών πίσω από τα κλεμμένα στο σπίτι του μεγιστάνα στο Μανχάταν

Η μυθιστορηματική πορεία των Σάιμς - Μιχαηλίδη στα πλούτη της παρανομίας και της αρχαιοκαπηλίας - Το «άδοξο» τέλος και η δικαστική περιπέτεια που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης

Ο Μάθιου Μπογδάνος κρατούσε στα χέρια του την αρχαιοελληνική λύκηθο, λευκού χρώματος, του 5ου π.Χ. αιώνα, την οποία βρήκε μαζί με  άλλα αρχαία αντικείμενα, στην επιβλητική τριώροφη κατοικία του δισεκατομμυριούχου Μίκαελ Στάινχαρτ, που τις είχε αγοράσει από ζευγάρι συλλεκτών.

Ήξερε ότι η διαδρομή του αντικειμένου είχε πιθανότατα ξεκινήσει από κάποιο χωράφι στην Αττική για να φτάσει στο μοιραίο δίδυμο Μιχαηλίδη-Σάιμς μέσω αρχαιοκάπηλων -κι ας δήλωναν έμποροι- όπως ήταν ο Νίνο Σαβόκα και ο Τζιάκομο Μέντιτσι.

Η «επιδρομή» στην οικία και το γραφείο του Στάινχαντ, έφερε στο φως μια πλειάδα αρχαίων αντικειμένων ιταλικής και ελληνικής προελεύσεως που όλα σχεδόν είχαν κοινό παρονομαστή: Τον μακαρίτη Χρήστο Μιχαηλίδη και τον συνεταίρο του Ρόμπιν Σάιμς, ένα δίδυμο που η τραγική κατάληξη της ιστορίας τους παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο σε αρχαίο δράμα.

Ένα δράμα που ξεκίνησε στο Λονδίνο, το 1967, όταν ο γοητευτικός -φοιτητής τότε- 20χρονος Χρήστος, αντικρίζει για πρώτη τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερό του Ρόμπιν Σάιμς.Το δίδυμο που πούλαγε τα πάντα
Ο Σάιμς γοητεύεται αυτόματα από τον ωραίο Έλληνα με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια που μίλαγε τρεις γλώσσες και είχε πάθος για τις αρχαιότητες. Γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου, ο Χρήστος Μιχαηλίδης είχε έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Γενεύη και στην Νέα Υόρκη.

Λίγους μήνες μετά την καταλυτική όπως αποδείχθηκε γνωριμία τους, ο Σάιμς χωρίζει από την σύζυγό του με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιους, και ο Μιχαηλίδης τελειώνει την σχέση του με μια νεαρή κοπέλα. Πολύ σύντομα οι δύο άνδρες είναι κυριολεκτικά αχώριστοι και το όνομά τους συζητιέται έντονα στον χώρο των συλλεκτών, μετά από μια μεγάλη πώληση αρχαίων αιγυπτιακών νομισμάτων, η οποία τους αποφέρει εξαιρετικά κέρδη.

Το ζευγάρι Μιχαηλίδη - Σάιμς


Το δίδυμο κινείται προσεχτικά σε έναν χώρο που οι συναλλαγές απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και τα λάθη δεν συγχωρούνται, ανοίγοντας παρτίδες με τον Νίνο Σαβόκα -έμπορο τέχνης- αρχικά και τον Τζιάκομο Μέντιτσι αργότερα. Οι δύο Ιταλοί θα προμηθεύσουν στα χρόνια που ακολουθούν το δίδυμο Σάιμς-Μιχαηλίδη με χιλιάδες κομμάτια αρχαιοτήτων, το σύνολο των οποίων, όπως αποδείχθηκε, ήταν προιόν λαθρανασκαφής από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το ζευγάρι Σάιμς-Μιχαηλίδη μένει σε μια εκπληκτική κατοικία στο Λονδίνο, με εσωτερική πισίνα, εξαιρετική διακόσμηση και δεκάδες αρχαία  αντικείμενα για ντεκόρ, ενώ τα έπιπλα έφεραν την υπογραφή της Eileen Gray. Τα καλοκαίρια έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές. Έχουν αγοράσει μια μεγάλη έκταση στην Σχοινούσα μέσα σε έναν κλειστό κόλπο όπου και έχτισαν μια καταπληκτική βίλα, απρόσιτη από τα πιθανά αδιάκριτα βλέμματα των ντόπιων. Η ζωή τους κυλάει ιδανικά, αφού ο Τζιάκομο Μέντιτσι τους προμηθεύει με εξαιρετικές αρχαιότητες από την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες πουλιούνται σαν ζεστό ψωμί.

Ο Ιταλός έμπορος -που συνελήφθη τελικά το 1997- διατηρεί τέσσερις αποθήκες στην Γενεύη μέσα στις οποίες συσσωρεύονται πάνω από 10.000 αρχαιότητες - όλες προϊόντα λαθρανασκαφών.

Ο Ιταλός αρχαιοκάπηλος Τζιάκομο Μέντιτσι


Στους κύκλους των συλλεκτών τους αποκαλούν «The Symes» και στους πελάτες τους συγκαταλέγονται κάποια από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Γκετί.


Ο ξαφνικός θάνατος και η διαμάχη 
Το καλοκαίρι του 1999 ο Χρήστος Μιχαηλίδης και ο Ρόμπιν Σάιμς φιλοξενούνται σε έναν πύργο στο Τέρνι της  Ιταλίας, από τον Λεόν Λεβι και την Σέλμπι Ουάιτι, γνωστοί συλλέκτες και πελάτες τους. Το βράδυ της 5ης Ιουλίου ο γοητευτικός Ελληνας θα φύγει για λίγο από την παρέα, θέλοντας να πάρει κάτι από μέσα και δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Γλίστρησε στις σκάλες και σκοτώθηκε όταν χτύπησε με το κεφάλι σε ένα θερμαντικό σώμα, σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά του και αφήνοντας τον Σάιμς μόνο του.

Λίγες εβδομάδες μετά την κηδεία του η αδερφή του Χρήστου κυρία Δέσποινα Παπαδημητρίου ζητάει πολύ ευγενικά από τον Σάιμς- τον θεωρούσε σχεδόν μέλος της οικογένειας- κάποια συλλεκτικά χρυσά Rolex και άλλα προσωπικά αντικείμενα του αδερφού της. Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει ένα φθαρμένο χαρτοφύλακα που περιέχει ένα κερί, κάποια στυλό και ένα πλαστικό ρολόι Swatch, γεγονός που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Ο γιός της, γνωστός εφοπλιστής Δημήτρης Παπαδημητρίου αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση του αδικοχαμένου θείου του, και όταν ο Σάιμς αρνείται να συζητήσει για την κοινή τους περιουσία, απασφαλίζει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν «κυνήγησε» τον Ρόμπιν Σάιμς αλύπητα, προκειμένου να δικαιωθεί η οικογένεια, προσλαμβάνοντας κορυφαίους ιδιωτικούς ερευνητές στην Αγγλία και αλλού. Οι έρευνες αποκάλυψαν τουλάχιστον τριάντα αποθήκες του Σάιμς γεμάτες αρχαιότητες από διάφορες χώρες, οι οποίες δεσμεύθηκαν, ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε για εφτά μήνες στην φυλακή, για ασέβεια κατά του δικαστηρίου.

Το 2001 η οικογένεια Παπαδημητρίου δικαιώθηκε αφού στην δίκη που έγινε κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας Σάιμς-Μιχαηλίδη και την εξοχική κατοικία στην Σχοινούσα. Εκεί, όπου είχαν μεταφερθεί εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, άλλα σε κοινή θέα και άλλα σφραγισμένα στα κουτιά τους, εκεί όπου το δίδυμο των αρχαιοπωλών, φιλοξενούσε συχνά καλούς πελάτες που απολάμβαναν τα μαγικά ηλιοβασιλέματα.

Μόνο που τα δικόγραφα της υπόθεσης έφτασαν και στις Διεθνείς Διωκτικές αρχές, οι οποίες ανακάλυψαν σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων.

Στην Ελλάδα η υπόθεση «άναψε» την άνοιξη του 2006, μετά από έφοδο των Αρχών στην βίλα της κ. Δέσποινας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό και στην κατοικία της Σχοινούσας, όπου βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα. Ήταν σαφώς πολύ λιγότερα, μόνο τα απομεινάρια ενός κυκλώματος εμπόρων που έστησαν μια αυτοκρατορία αρχαιοκάπηλων, η οποία «έπεσε» από μια σύλληψη και την πτώση του Μιχαηλίδη στα σκαλιά που οδηγούσαν στο κελάρι κρασιών των Λεβί-Ουάιτ, εκείνο το ζεστό βράδυ  του Ιούλη.

Ο Μάθιου Μπογδάνος που αποκάλυψε τα αρχαία στο πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν


Ο μεγιστάνας Michael H. Steinhardt, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν τα αρχαία


Οι ελληνικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σπίτι του μεγιστάνα στο ΜανχάτανΣΧΟΛΙΑ (8)

Από νέα υορκη

Ακόμη κ σήμερα ελληνες μεσολαβούν κ πουλάνε αρχαία σε Εβραίους κ μασόνους εκατομμυριούχους στο Μανχάτταν κ στην υπόλοιπη νέα υορκη .... ξεκίνησαν από το τίποτα κ σήμερα έχουν ολόκληρα τετράγωνα αγορασμένα ....

Nooooooo

Τελικάμ πώς είπαμε έκλεισε το θέμα με τα κλεμμένα αρχαία και τα γιαλαντζί φτιαγμένα απο αρχαία μάρμαρα στη Σχοινόυσα βίλα Παπαδημητρίου? Θυμήστε μας... ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!! Αχαχαχαχαχαχχα Όλοι έξω, ούτε καν κανένα σοβαρό πρόστιμο. Αχαχαχαχα Ποτέ και μέ κανένα ΔΕΝ αλλάζει αυτή η χώρα. Μα...ΠΟΤΕ!!!!

Πωλητης Α

Θα μπορουσαμε να ξεχρεωσουμε καπως πουλωντας καποιες αρχαιοτητες που ουτε να συντηρησουμε δεν ειμαστε σε θεση καθοτι υπαρχει μια μεγαλη αγορα και ζητηση με αποτελεσμα να επωφελουνται οι αρχαιοκαπηλοι. Οι συλλεκτες τα συντηρουν θαυμασια. Ουτως η αλλως εμεις οι κατοικοι αυτης της χωρας ουδολως ενδιαφερομαστε για αυτα και ουτε στα μουσεια δεν τα επισκεπτομαστε.

ΠΩΛΗΤΡΙΑ-ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ Β'

Πριν καμιά 20αριά χρόνια μια γριά περίπου 60, με ένα γέρο και δυο κορασίδες, χωρίς ενδοιασμούς, διαλαλούσε καθημερινά στην γειτονιά μας ότι ο αδελφός της ψαράς, είχε βρει πολλά αρχαία τα οποία "κληρονόμησε" όταν αυτός πέθανε. Όταν έφυγαν από την γειτονιά μας, μάθαμε ότι αγόρασαν σπιταρόνα και η μία κορασίς διορίστηκε δια μαγείας στο υππο. Πολύ πιθανόν τα ψάρια του συγχωρεμένου να βρωμούσαν από την κεφαλή των επωφελούμενων αγοραστών :-) :-)

panivlakas

Απο το να εκμεταλευτούμε πουλώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία ουσιαστικά δεν μας ανήκει (ανήκει σε όλες τις γενιές εσαεί), καλύτερα να εκποιήσεις τα δικά σου περιουσιακά στοιχεία να βοηθήσεις στην οικονομική εξυγίανση της χώρας. Έτσι κι αλλιώς σου έχουν χαριστεί. Αλλά όπως και άλλοι γελοίοι του συναφιού σου ευελπιστούν σε περεταίρω χορηγίες και εκμετάλευση του έργου άλλων ανθρώπων, για να συντηρήσουν την ματαιοδοξία τους. Επίσης το γεγονός ότι δεν πηγαίνεις εσύ σε "μουσεία" δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που τα επισκέπτεται μανιωδώς. Το μυαλό σου δεν μπορεί να διαφύγει απο τους τέσσερις τοίχους του αυθαίρετου σπιτιού σου.

Φευγάτος

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη διαφορετική προσέγγιση στο θέμα με τα αρχαία. Η αρχαιολογικές υπηρεσίες πρέπει να αξιολογουν τα ευρήματα και να κρατάνε τα ποιο καλα και σημαντικά ευρήματα για μουσειακές εκθέσεις και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Αλλα σε περιπτώσεις που δεν αξίζει ενα εύρημα να αναδειχθεί γιατί ειναι ημιτελές οι τέλος πάντων δημιουργήθηκαν παρά πολλά τέτοια εκεί αρχαίων χρόνο τότε νόμιμα το κράτος να πουλά ότι δεν χρειάζεται. Έχετε παει σε μουσεία ανα την επικράτεια να δείτε σε ράφια ποσά κομμάτια απο σπασμένα αγγεία βρίσκονται η ημιτελείς ευρήματα μαζεύουν σκόνη και δεν πρόκειται ποτέ να δουν το φως της έκθεσης;

Α Ω

Ολοι αυτοι οι συλλεκτες υπεροχων αρχαιοτητων ειναι εγωκεντρικα αρρωστημενα ατομα.Οσο για ολη αυτη την ομορφη παρεα,απο εξω ουιιιι και απο μεσα πφουιιι.

Μ.

Ας μη γελιόμαστε... Κανείς δεν μιλάει για την υπόθεση της Σχοινούσας και για το γεγονός ότι, εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, η δικαιοσύνη κωλυσιεργεί με πραγματικά εξοργιστικό τρόπο στην διερεύνηση της υπόθεσης και τον σχηματισμό της δικογραφίας. Τα εμπλεκόμενα ονόματα πολλά, "βαριά" και με διασυνδέσεις ικανές να τραβήξουν την υπόθεση για πολλά, πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Ας είναι καλά ο Dr. Τσιρογιάννης που έχει στα χέρια του το αρχείο των λαθρανασκαμμένων αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη Σχοινούσα και, έτσι, κυνηγάει αλύπητα τους αρχαιοκάπηλους, ασχέτως εάν το ΥΠΠΟ δεν θέλει καμία συνεργασία μαζί του(!!!). Φυσικά, ούτε κι αυτός... Απλά γιατί γνωρίζει πολλά!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ec_art

Πάμπλο Εσκομπάρ και Βιρχίνια Βαγέχο ενέπνευσαν για το  βιβλίο «Loving Pablo, Ηating Escobar» - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που περιλαμβάνει, έγιναν ταινία, με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και την Πενέλοπε Κρουζ να υποδύονται τους «καταραμένους» εραστές

karagouna7

Ιστορικές αναφορές για τους Καραγκούνηδες – Ετυμολογική προσέγγιση της λέξης "Καραγκούνης" - Οι συνθήκες της ζωής των Καραγκούνηδων του Θεσσαλικού κάμπου – Η γενετική "αποκαλύπτει" την καταγωγή των Καραγκούνηδων.

5