Περιβόητο ζευγάρι αρχαιοπωλών πίσω από τα κλεμμένα στο σπίτι του μεγιστάνα στο Μανχάταν

Περιβόητο ζευγάρι αρχαιοπωλών πίσω από τα κλεμμένα στο σπίτι του μεγιστάνα στο Μανχάταν

Η μυθιστορηματική πορεία των Σάιμς - Μιχαηλίδη στα πλούτη της παρανομίας και της αρχαιοκαπηλίας - Το «άδοξο» τέλος και η δικαστική περιπέτεια που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης

Περιβόητο ζευγάρι αρχαιοπωλών πίσω από τα κλεμμένα στο σπίτι του μεγιστάνα στο Μανχάταν
Ο Μάθιου Μπογδάνος κρατούσε στα χέρια του την αρχαιοελληνική λύκηθο, λευκού χρώματος, του 5ου π.Χ. αιώνα, την οποία βρήκε μαζί με  άλλα αρχαία αντικείμενα, στην επιβλητική τριώροφη κατοικία του δισεκατομμυριούχου Μίκαελ Στάινχαρτ, που τις είχε αγοράσει από ζευγάρι συλλεκτών.

Ήξερε ότι η διαδρομή του αντικειμένου είχε πιθανότατα ξεκινήσει από κάποιο χωράφι στην Αττική για να φτάσει στο μοιραίο δίδυμο Μιχαηλίδη-Σάιμς μέσω αρχαιοκάπηλων -κι ας δήλωναν έμποροι- όπως ήταν ο Νίνο Σαβόκα και ο Τζιάκομο Μέντιτσι.

Η «επιδρομή» στην οικία και το γραφείο του Στάινχαντ, έφερε στο φως μια πλειάδα αρχαίων αντικειμένων ιταλικής και ελληνικής προελεύσεως που όλα σχεδόν είχαν κοινό παρονομαστή: Τον μακαρίτη Χρήστο Μιχαηλίδη και τον συνεταίρο του Ρόμπιν Σάιμς, ένα δίδυμο που η τραγική κατάληξη της ιστορίας τους παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο σε αρχαίο δράμα.

Κλείσιμο
Ένα δράμα που ξεκίνησε στο Λονδίνο, το 1967, όταν ο γοητευτικός -φοιτητής τότε- 20χρονος Χρήστος, αντικρίζει για πρώτη τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερό του Ρόμπιν Σάιμς.



Το δίδυμο που πούλαγε τα πάντα
Ο Σάιμς γοητεύεται αυτόματα από τον ωραίο Έλληνα με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια που μίλαγε τρεις γλώσσες και είχε πάθος για τις αρχαιότητες. Γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου, ο Χρήστος Μιχαηλίδης είχε έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Γενεύη και στην Νέα Υόρκη.

Λίγους μήνες μετά την καταλυτική όπως αποδείχθηκε γνωριμία τους, ο Σάιμς χωρίζει από την σύζυγό του με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιους, και ο Μιχαηλίδης τελειώνει την σχέση του με μια νεαρή κοπέλα. Πολύ σύντομα οι δύο άνδρες είναι κυριολεκτικά αχώριστοι και το όνομά τους συζητιέται έντονα στον χώρο των συλλεκτών, μετά από μια μεγάλη πώληση αρχαίων αιγυπτιακών νομισμάτων, η οποία τους αποφέρει εξαιρετικά κέρδη.

Το ζευγάρι Μιχαηλίδη - Σάιμς


Το δίδυμο κινείται προσεχτικά σε έναν χώρο που οι συναλλαγές απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και τα λάθη δεν συγχωρούνται, ανοίγοντας παρτίδες με τον Νίνο Σαβόκα -έμπορο τέχνης- αρχικά και τον Τζιάκομο Μέντιτσι αργότερα. Οι δύο Ιταλοί θα προμηθεύσουν στα χρόνια που ακολουθούν το δίδυμο Σάιμς-Μιχαηλίδη με χιλιάδες κομμάτια αρχαιοτήτων, το σύνολο των οποίων, όπως αποδείχθηκε, ήταν προιόν λαθρανασκαφής από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το ζευγάρι Σάιμς-Μιχαηλίδη μένει σε μια εκπληκτική κατοικία στο Λονδίνο, με εσωτερική πισίνα, εξαιρετική διακόσμηση και δεκάδες αρχαία  αντικείμενα για ντεκόρ, ενώ τα έπιπλα έφεραν την υπογραφή της Eileen Gray. Τα καλοκαίρια έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές. Έχουν αγοράσει μια μεγάλη έκταση στην Σχοινούσα μέσα σε έναν κλειστό κόλπο όπου και έχτισαν μια καταπληκτική βίλα, απρόσιτη από τα πιθανά αδιάκριτα βλέμματα των ντόπιων. Η ζωή τους κυλάει ιδανικά, αφού ο Τζιάκομο Μέντιτσι τους προμηθεύει με εξαιρετικές αρχαιότητες από την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες πουλιούνται σαν ζεστό ψωμί.

Ο Ιταλός έμπορος -που συνελήφθη τελικά το 1997- διατηρεί τέσσερις αποθήκες στην Γενεύη μέσα στις οποίες συσσωρεύονται πάνω από 10.000 αρχαιότητες - όλες προϊόντα λαθρανασκαφών.

Ο Ιταλός αρχαιοκάπηλος Τζιάκομο Μέντιτσι


Στους κύκλους των συλλεκτών τους αποκαλούν «The Symes» και στους πελάτες τους συγκαταλέγονται κάποια από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Γκετί.


Ο ξαφνικός θάνατος και η διαμάχη 
Το καλοκαίρι του 1999 ο Χρήστος Μιχαηλίδης και ο Ρόμπιν Σάιμς φιλοξενούνται σε έναν πύργο στο Τέρνι της  Ιταλίας, από τον Λεόν Λεβι και την Σέλμπι Ουάιτι, γνωστοί συλλέκτες και πελάτες τους. Το βράδυ της 5ης Ιουλίου ο γοητευτικός Ελληνας θα φύγει για λίγο από την παρέα, θέλοντας να πάρει κάτι από μέσα και δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Γλίστρησε στις σκάλες και σκοτώθηκε όταν χτύπησε με το κεφάλι σε ένα θερμαντικό σώμα, σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά του και αφήνοντας τον Σάιμς μόνο του.

Λίγες εβδομάδες μετά την κηδεία του η αδερφή του Χρήστου κυρία Δέσποινα Παπαδημητρίου ζητάει πολύ ευγενικά από τον Σάιμς- τον θεωρούσε σχεδόν μέλος της οικογένειας- κάποια συλλεκτικά χρυσά Rolex και άλλα προσωπικά αντικείμενα του αδερφού της. Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει ένα φθαρμένο χαρτοφύλακα που περιέχει ένα κερί, κάποια στυλό και ένα πλαστικό ρολόι Swatch, γεγονός που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Ο γιός της, γνωστός εφοπλιστής Δημήτρης Παπαδημητρίου αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση του αδικοχαμένου θείου του, και όταν ο Σάιμς αρνείται να συζητήσει για την κοινή τους περιουσία, απασφαλίζει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν «κυνήγησε» τον Ρόμπιν Σάιμς αλύπητα, προκειμένου να δικαιωθεί η οικογένεια, προσλαμβάνοντας κορυφαίους ιδιωτικούς ερευνητές στην Αγγλία και αλλού. Οι έρευνες αποκάλυψαν τουλάχιστον τριάντα αποθήκες του Σάιμς γεμάτες αρχαιότητες από διάφορες χώρες, οι οποίες δεσμεύθηκαν, ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε για εφτά μήνες στην φυλακή, για ασέβεια κατά του δικαστηρίου.

Το 2001 η οικογένεια Παπαδημητρίου δικαιώθηκε αφού στην δίκη που έγινε κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας Σάιμς-Μιχαηλίδη και την εξοχική κατοικία στην Σχοινούσα. Εκεί, όπου είχαν μεταφερθεί εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, άλλα σε κοινή θέα και άλλα σφραγισμένα στα κουτιά τους, εκεί όπου το δίδυμο των αρχαιοπωλών, φιλοξενούσε συχνά καλούς πελάτες που απολάμβαναν τα μαγικά ηλιοβασιλέματα.

Μόνο που τα δικόγραφα της υπόθεσης έφτασαν και στις Διεθνείς Διωκτικές αρχές, οι οποίες ανακάλυψαν σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων.

Στην Ελλάδα η υπόθεση «άναψε» την άνοιξη του 2006, μετά από έφοδο των Αρχών στην βίλα της κ. Δέσποινας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό και στην κατοικία της Σχοινούσας, όπου βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα. Ήταν σαφώς πολύ λιγότερα, μόνο τα απομεινάρια ενός κυκλώματος εμπόρων που έστησαν μια αυτοκρατορία αρχαιοκάπηλων, η οποία «έπεσε» από μια σύλληψη και την πτώση του Μιχαηλίδη στα σκαλιά που οδηγούσαν στο κελάρι κρασιών των Λεβί-Ουάιτ, εκείνο το ζεστό βράδυ  του Ιούλη.

Ο Μάθιου Μπογδάνος που αποκάλυψε τα αρχαία στο πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν


Ο μεγιστάνας Michael H. Steinhardt, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν τα αρχαία


Οι ελληνικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σπίτι του μεγιστάνα στο Μανχάταν



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης