20 χρόνια «Cavo Paradiso»

20 χρόνια «Cavo Paradiso»

Το καλύτερο κλαμπ στον κόσμο  βρίσκεται στη Μύκονο. Τυχαίο;

Τέλος στη μπούργκα στην Βαρκελώνη
20 χρόνια «Cavo Paradiso»
Σκαρφαλωμένο σε έναν βράχο, χτίζει τον μύθο του για 20 σερί χρόνια ως τόπος καλοκαιρινού (χορευτικού) προσκυνήματος για τους απανταχού clubbers, φιλοξενώντας τους πιο διάσημους και ακριβοπληρωμένους DJ, πάντα με την ίδια ένταση μέχρι το πρωί   

Eίναι η 19η Ιουλίου 2013, 3.15 τα ξημερώματα: την ώρα που οι υπόλοιποι τουρίστες της Μυκόνου παράγγελναν το τελευταίο ποτό στα κλαμπ της Χώρας, κάποιοι άλλοι μαζεμένοι στο «Cavo Paradiso» ξεκινούσαν για την πιο συγκλονιστική βραδιά της ζωής τους. Ενα από τα δέκα καλύτερα κλαμπ του κόσμου -και για τους επαΐοντες σίγουρα το καλύτερο- συμπλήρωνε τα 20 χρόνια λειτουργίας και, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούσε να αρκεστεί στους τυπικούς εορτασμούς. Εκτόξευσε όσα πυροτεχνήματα θα μπορούσαν να καλύψουν τα μακρινά αστέρια, μοίρασε δωρεάν τα compilations που έφεραν το όνομά του, έσβησε όσες τούρτες δεν μπορούσε να σβήσει κανείς σε μια νύχτα, ξαμόλησε εκατοντάδες κομφετί και αφέθηκε ευφρόσυνα στα ταχυδακτυλουργικά χεράκια ενός από τους καλύτερους DJ στον κόσμο, του Sven Väth, ο οποίος ως άλλη Λίντα Εβαντζελίστα των decks δεν σηκώνεται από το πολυτελέστατο σαλόνι του αν το ποσό είναι ευκαταφρόνητο.

Μαζί του οι Guy Gerber και Μikee σε ένα από τα καλύτερα εορταστικά πάρτι που έχουν οργανωθεί από καλοκαιρινό κλαμπ. Εδώ το κλάμπινγκ γράφει Ιστορία, γίνεται αξία, σημείο αναφοράς, αφού το «Cavo Paradiso» είναι κάτι σαν σύγχρονος ναός για τους απανταχού DJ στον κόσμο.

Είναι το ίδιο βράδυ της 19ης Ιουλίου που οι φήμες θέλουν να καταρρίπτεται το ρεκόρ του ακριβότερου line up (guest DJ) σε ανάλογο κλαμπ, με ένα ασυναγώνιστο back to back που δικαίωσε με το παραπάνω τα 20 χρόνια πανηγυρικής λειτουργίας του. Τα κορίτσια, εξίσου συγκλονιστικά, να βουτάνε με τα μαγιό στην πισίνα -εδώ άλλωστε το dress code επιβάλλει μαγιό και καυτό σορτ-, μεγαλόσχημοι εφοπλιστές και Σαουδάραβες να χύνουν τις Cartier σαμπάνιες στην πισίνα και οι DJ, αντλώντας μεταφυσικές δυνάμεις από το φως της αυγής, να ξεσηκώνουν τα αλαλάζοντα πλήθη. Ξέρουν, άλλωστε, ότι πρέπει να κρατήσουν ξάγρυπνο έναν κόσμο που έχει κυριολεκτικά ταξιδέψει από όλες τις πλευρές της Γης για να χορέψει σε αυτή τη μυκονιάτικη άκρη.
Κλείσιμο

Το πλήθος από κάτω, χωρίς επαγγελματικές ανησυχίες αλλά σε απόλυτη παραφορά, επιτρέπεται να χάσει το μυαλό του αφού η νύχτα στο «Cavo Paradise» δεν τελειώνει όταν ξεπροβάλλει η πρώτη ηλιαχτίδα. Συνεχίζεται με το απαραίτητο πρωινό στα ίδια τραπέζια όπου πρωτύτερα έρρεαν άφθονες οι σαμπάνιες, αλλά για απανταχού τους τυχερούς -ξακουστούς πελάτες από την Ελβετία, τα τέκνα Νιάρχου ανακατεμένα με το απλό τεκνό από τα Πετράλωνα- αποτυπώνεται η ίδια εμπειρία. Η νύχτα στο «Cavo» εξισώνει τα πλήθη, ενώνει τα απολωλότα πρόβατα, προβάλλει φαντασιώσεις μιας ζωής. Οπως παραδέχεται και η μία εκ των ιδιοκτητών, η Μαργαρίτα Αντωνίνη μιλώντας στο «thema people»: «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το συγκεκριμένο πάρτι της 19ης Ιουλίου και την επιτυχία του. Είναι μεγάλο επίτευγμα να έχεις καταφέρει να επιβιώσεις για δύο δεκαετίες σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι’ αυτό!».




Το ξημέρωμα είναι συνήθως η ώρα όπου το «Cavo Paradiso» παίρνει φωτιά

Το ζευγάρι των ιδιοκτητών -Νίκος Δακτυλίδης και Μαργαρίτα Αντωνίνη- έχει, άλλωστε, κάθε λόγο να το γιορτάζει με το παραπάνω: παρά την κρίση, το κλαμπ εξακολουθεί να καταγράφει αύξηση στους επισκέπτες, να χρυσώνει ακόμη περισσότερο με ηχηρά ονόματα τον κατάλογό του και να μην κάνει εκπτώσεις - ούτε στην ποιότητα, αλλά ούτε και στις τιμές. Η πρόσφατη, μάλιστα, ανακαίνιση του «Cavo Paradiso» το εκτόξευσε ακόμη περισσότερο στη λίστα των καλύτερων κλαμπ στον κόσμο, έχοντας καπαρώσει μια σίγουρη θέση στην πρώτη δεκάδα. Ο λόγος, βέβαια, που τα απανταχού τέκνα του clubbing εμφανίζουν γερές δόσεις εξάρτησης από το «Cavo» δεν είναι μόνο οι DJ, αλλά ένας συνδυασμός πολλών πλεονεκτημάτων. Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το κλαμπ δεν εξαντλείται στο αβαντάζ ενός γεωγραφικού χάρτη.

Εδώ, εξάλλου, ο αέρας είναι στοιχειωμένος από τα καυτά φιλιά που αντάλλασσε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κλαμπ η Μαντόνα με τις φίλες της όταν ακόμη έπινε απανωτά τα ποτά με το τότε κολλητάρι της Τιερί Μιγκλέρ, αλλά και από τα πρόσφατα -πιο φιλικά αυτή τη φορά- της εγκυμονούσας Καρντάσιαν με τις φίλες της. Είναι και το πέρασμα του Τζορτζ Μάικλ με τους φίλους του, όταν στα decks βρισκόταν ο DJ Tiesto που επίσης έχει γράψει Iστορία. Γι’ αυτό και δεν είναι ένας ο λόγος που το «Cavo Paradiso» είναι το καλύτερο κλαμπ στον κόσμο. Οπως παραδέχεται και η ιδιοκτήτριά του: «Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. Είναι πολλοί παράγοντες, όπως η τοποθεσία -γιατί είναι αλήθεια ότι πολύ δύσκολα θα βρεις ένα κλαμπ με τόσο εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα, σκαρφαλωμένο κυριολεκτικά σε έναν βράχο-, το ρόστερ των διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών που φέρνουμε κάθε χρόνο, η απαράμιλλη ένταση των καθημερινών πάρτι και φυσικά ο κόσμος που μας τιμά με την παρουσία του, κάθε καλοκαίρι, εδώ και 20 χρόνια».


Το δύσκολο ξεκίνημα
Είκοσι χρόνια έντονων αναμνήσεων ισοδυναμούν με ανεξάντλητες ιστορίες γεμάτες από χορό που κρατάει μέχρι το πρωί -ενίοτε και μεσημέρι-, κάθε λογής παρεκτροπές, ακόμη και παρελάσεις που ξεκινάνε από το κλαμπ και φτάνουν μέχρι τη Χώρα της Μυκόνου. Η Μαργαρίτα Αντωνίνη μού κάνει λόγο ακόμη και για κάποιον που έκανε τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο και θεώρησε ότι ένας από τους σταθμούς του πρέπει απαραίτητα να είναι το «Cavo Paradise». Το ενεργειακό πεδίο του χώρου, εξάλλου, ελκύει κάθε φυλή και χρώμα που κάπου εκεί, ανάμεσα στα βράχια, τη θάλασσα, το απέραντο γαλάζιο και τη θελκτική πισίνα, ξεχνάει ταυτότητα και παρελθόν. Αν και ο κόπος για να μπει κανείς στα άδυτά του είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να είναι ουδέτερος αν θέλει να ασπαστεί και να μάθει τα μυστικά του.

Πολυτελή αμάξια, γουρούνες, μηχανάκια, τζιπ ακόμη και πούλμαν έχουν κατά καιρούς αράξει έξω από τις προνομιακές και δυσκολοδιάβατες πόρτες του. Οσο για την ουρά απέξω, έχει συμπεριλάβει όλο το ταξικό φάσμα της οικουμένης: call girls, φλώρους, διάσημους, tycoons, τρελαμένους, άγουρα πιτσιρίκια που παίρνουν εδώ το βάπτισμα του πυρός, ξεβγαλμένες κόρες. Οσο για τα booths, πάντα στέκεται ένας DJ που καλείται να κρατήσει ζωντανό ένα κοινό που ξεπερνάει τα 2.500 άτομα: εδώ έπαιζε για 12 ολόκληρες ώρες ο περίφημος John Digweed το 2001, εδώ γιορτάζει κάθε χρόνο τα γενέθλιά του ο David Morales (από το γενέθλιο πάρτι του οποίου δεν έλειπε καν η Νάντια Μπουλέ), ενώ εδώ αποφάσισε να κάνει το αλησμόνητο back to back μαζί με τους Louie Vega. Από εδώ έχουν περάσει οι κορυφαίοι και πιο ακριβοπληρωμένοι DJ στον κόσμο: Paul Oakenfold, Deep Dish, Ricardo Villalobos, Sasha, Paul van Dyk, Tiesto, Erick Morillo. Ο λόγος, βέβαια, που οι υπεύθυνοι μπορούν πάντα και εξασφαλίζουν τα πρώτα ονόματα δεν είναι μόνο τα χρήματα (οι φήμες μιλάνε ακόμα και για 170.000 ευρώ τη βραδιά για τα μεγάλα ονόματα των decks), αλλά, όπως μας εξηγεί και η ιδιοκτήτρια, «οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρούμε με τα booking και management πρακτορεία σε ολόκληρο τον κόσμο». Επαγγελματισμός που πηγάζει όχι μόνο από καλή γνώση του αντικειμένου και της δουλειάς αλλά από μια ανεξάντλητη πείρα 20 χρόνων στο ίδιο τιμόνι της νύχτας, στην ίδια άκρη του απόκρημνου βράχου ανάμεσα στις κορυφαίες παραλίες του Paradise και του Super Paradise.



Οι διάσημοι DJ προκαλούν ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο που συρρέει από κάθε γωνιά της Γης για να χορέψει σε αυτή τη μυκονιάτικη άκρη



Μακριά από την περατζάδα
Κι ήταν αυτό ακριβώς το μέρος που στάμπαρε πριν από 20 χρόνια ο Νίκος Δαχτυλίδης σκεφτόμενος τότε να ανοίξει ένα ατμοσφαιρικό καφέ-μπαρ για να μπορεί κανείς να χαίρεται τη θέα όταν βραδιάζει (τότε το ξημέρωμα δεν ήταν ακόμη μέσα στο πρόγραμμα). Αρχίζει σταδιακά να χτίζει ένα απλό κατασκεύασμα με πέτρα, τσιμέντο και ξύλο, προσθέτοντας στο τέλος την πολυδιαφημισμένη πισίνα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται όχι με τόση θέρμη, καθώς το μέρος παραείναι απομονωμένο από την κεντρική περατζάδα. Μέχρι που κάποιοι επώνυμοι αποφασίζουν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο πάρτι που είχε τέτοια επιτυχία ώστε να πάρει από εκεί την ιδέα ο ιδιοκτήτης για να μετατρέψει το μέρος σε χορευτικό hot spot της πανσελήνου. Οι σεληνιασμένοι συρρέουν μαζικά στο μαγικό μέρος και το εγχείρημα επεκτείνεται. Το «Cavo Paradiso» είναι γεγονός και η συνεργασία του Μυκονιάτη ιδιοκτήτη που ξέρει τα κατατόπια με τους Ηλία Πανταζόπουλο και Μάνο Βαμβούκη αποδίδει καρπούς.

Οι ατυχίες των πρώτων χρόνων -ακόμη και ένα ατύχημα που παραλίγο να στερήσει τη ζωή στον Δαχτυλίδη- μετατρέπονται σε οιωνούς απρόσμενης επιτυχίας. Τα πλήθη συρρέουν μαζικά, ο βράχος δονείται από τα ηχηρά ντεσιμπέλ και οι διάσημοι αρχίζουν να ποζάρουν για τις πρώτες φωτογραφίες που κάνουν τον κύκλο της κοσμικής Αθήνας. Μέσα σε 10 χρόνια το «Cavo Paradiso» εκτοξεύεται στην κορυφή ως ένα από τα πιο δημοφιλή κλαμπ στην Ελλάδα και στα επόμενα 10 έτη το κλαμπ θα στολίζει καταλόγους, δισκοθήκες, sites, ξένα περιοδικά, μαζί και συνειδήσεις. Δεν νοείται παιδί της νύχτας που να μην έχει περάσει από τα μέρη του, δεν υπάρχει clubber που δεν έχει γράψει το όνομά του κάποια στιγμή στο ημερολόγιό του - ανεξαρτήτως εθνότητας. Το μότο «clubbers όλου του κόσμου ενωθείτε» θα μπορούσε να στολίζει την εισαγωγή μιας διαφορετικής διεθνούς, αυτής της παγκόσμιας διασκέδασης που ενώνει τους πλούσιους με τους μεροκαματιάρηδες, τους ειδήμονες με τους απλούς επισκέπτες που θέλησαν κάποια στιγμή να ζήσουν το όνειρό τους στο «Cavo».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης