Κίνημα Αλλαγής: Οι όροι για τις συνεργασίες της επόμενης μέρας

Κίνημα Αλλαγής: Οι όροι για τις συνεργασίες της επόμενης μέρας

Συνεργασία μόνο για πολιτική αλλαγή με βάση το «πρόγραμμα Ελλάδα» - Στόχος η 3η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία

4760423
Αργά το βράδυ του Σαββάτου εγκρίθηκαν τα κείμενα της πολιτικής απόφασης και του καταστατικού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μετά από μία συζήτηση που κράτησε περίπου 10 ώρες.

Σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ενώ νωρίς το απόγευμα το συνέδριο θα κορυφωθεί με την εκδήλωση για 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία θα μιλήσουν η  Φώφη Γεννηματά και ο Φρανς Τίμερμανς. 

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 2ου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής μίλησαν όλα τα κορυφαία στελέχη. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν των μετεκλογικών συνεργασιών.

Λέμε ένα βροντερό «ναι» στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό «όχι» στην επιστροφή της ΝΔ, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι μόνο η βάση μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση, μόνο ένα νέο συνέδριο μπορεί να αλλάξει την απόφαση της αυτόνομης πορείας.

Το Κίνημα Αλλαγής δε θα συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις αδιέξοδες πολιτικές, ξεκαθάρισε, ζητώντας την τρίτη εντολή για να καταθέσει πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα κέντρα του παρασκηνίου ας αναζητήσουν αλλού ρετάλια και delivery boys, ολοκλήρωσε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. 

Κλείσιμο
Σε σχέση με την πολιτική των συνεργασιών στο εσωτερικό ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα κριθεί από το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής:

«Αν ο λαός μας δώσει ποσοστό που θα μας επιτρέψει να οδηγήσουμε σε προοδευτική συμμαχία θα πρέπει να είμαστε δύναμη σταθερότητας, αλλιώς αν ο λαός δεν μας τιμήσει μόνος δρόμος είναι η αντιπολίτευση».

Είπε ακόμη  ότι θα πρέπει να οριοθετηθεί ο χώρος από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι άλλο κλείσιμο ματιών στους αντιπάλους, όχι άλλα λάθη» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ένα ΚΚΕ του κέντρου, δε μπορεί να έχει ως στόχο την επιβίωσή του» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να διορθώσει την πορεία της χώρας;

Η εύκολη απάντηση είναι ότι «θα επιλέξει ο ελληνικός λαός» συνέχισε. Όμως ο λαός πρέπει να ξέρει τι ακριβώς θέλουμε και όχι μόνο για την κομματική μας υπόσταση, προσέθεσε και έκανε υποθέσεις εργασίας:

«Κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή οικουμενική που θα νομιμοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ»;

Απάντησε «όχι» σε όλες αυτές τις εναλλακτικές. «Δεν χαρίζουμε σε άλλους τον αγώνα που κάναμε για τη σωτηρία της χώρας» διακήρυξε.

«Είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και επανέλαβε την ανάγκη στρατηγικής ήττας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα των συνεργασιών της επόμενης μέρας:

«Μη σας ξεγελά η δήθεν αντιπαλότητα Καραμανλικών, Σαμαρικών και Μητσοτακικών. Λεοντή αλλάζουν, δεξιοί παραμένουν, τα ίδια πάνω κάτω συμφέροντα υπηρετούν. Λίγο πολύ τα ίδια συμφέροντα εκπροσωπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους είδαμε στην πράξη. 

Είναι δύο όψεις της συντήρησης. Η συμμαχία τους, οι γέφυρές τους, οι υποσχέσεις τους δεν αφορούν τον Ελληνικό λαό. Συμμαχούν και πορεύονται χέρι – χέρι, με ένα εξωθεσμικό σύστημα εξουσίας. Έτσι ώστε, το ένα χέρι να νίβει το άλλο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας, συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, τους ΑΝΕΛ, για να διαμορφώσει τους στόχους της κυβέρνησής του, αποσιώπησε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα υπέρογκα ελλείμματα και κατασυκοφάντησε όσους αντιμετώπισαν κριτικά την πολιτική του» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

«Το συνέδριό μας είναι αφετηρία πολιτικής ανατροπής» έκλεισε τις εργασίες ο πρόεδρος του συνεδρίου, Κώστας Σκανδαλίδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης