Συμφωνία Πρεσπών: Διαλύονται τέσσερα κόμματα για το… καπρίτσιο του Τσίπρα

pol_ar

Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού - Πόσες και ποιες ψήφους αναμένεται να λάβει η Συμφωνία - Τι θα γίνει με τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και το Κίνημα Αλλαγής

Σε νέα -ακόμη σοβαρότερη κρίση- οδηγείται το πολιτικό σύστημα της χώρας που βουλιάζει στα θολά απόνερα του βούρκου μέσα από τον οποίο αναδύθηκε η διαβόητη Συνθήκη των Πρεσπών η οποία προωθείται για ψήφιση με την πιο παρδαλή πλειοψηφία που συγκροτούν… ρετάλια από όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα.


Σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις στις οποίες καταγράφεται το συντριπτικό «Όχι» των πολιτών και αναδείχθηκε από τη μαζική συγκέντρωση της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να αξιοποιήσει τη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για να εκπληρωθεί η προφητεία συνεργατών του για «ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού».

Θέλοντας να κάνει μια νέα -πιο εντυπωσιακή- επίδειξη δύναμης από εκείνη που έκανε στην ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του, με το οριακό «151», ο κ. Τσίπρας επιδιώκει με όλα τα μέσα να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών που θα τον συνδράμουν στην υπερψήφιση της Συμφωνίας και στην παράταση της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

Ήδη η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σηματοδοτεί την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Πλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης μένει με τέσσερις μόλις βουλευτές, εκ των οποίων ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει εκφράσει την κάθετη διαφωνία του σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών.


Τα δέλεαρ και ο «νέος διπολισμός»

Με δέλεαρ τον ανασχηματισμό που επίκειται, την υπόσχεση για παράταση για μερικούς ακόμη της θητείας της Βουλής, που βρίσκει γόνιμο έδαφος σε όσους έχουν ανασφάλεια για την επανεκλογή τους, καθώς και με άλλου τύπου κινήσεις στο παρασκήνιο, ο κυβερνητικός μηχανισμός δείχνει αποφασισμένος να διαλύσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ικανοποιηθεί η επιθυμία του πρωθυπουργού για έναν «νέο διπολισμό» με τον ίδιο να ηγείται σε έναν «προοδευτικό πόλο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ» που θα αντιπαρατεθεί στις επόμενες εκλογές με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα περνάει μέσα από τη διάλυση όλων των μικρότερων κομμάτων που ξεκίνησε με την ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρωθεί στη ψηφοφορία για τις «Πρέσπες».

Μετά τη λεηλασία την υπέστησαν οι ΑΝ.ΕΛ., το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, που οδηγήθηκαν στα ακραία όρια της κοινοβουλευτικής αυθυπαρξίας τους για να βρεθούν τα 151 «ναι», τώρα που ανεβαίνει ο πήχης για τις ψήφους με τις οποίες επιθυμούν να περάσουν τη συμφωνία για το «Μακεδονικό», οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δείχνουν να μην διστάζουν να περάσουν στο επόμενο και καθοριστικό βήμα αναδιάταξης της κοινοβουλευτικής σύνθεσης.

Εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη, πλέον ο Πάνος Καμμένος με τον Βασίλη Λεβέντη, είναι πολύ πιθανό στο τέλος της εβδομάδας να μην είναι αρχηγοί αναγνωρισμένου από τον Κανονισμό της Βουλής κόμματος. Ενώ η απόφαση του πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έθεσε σε κατάσταση περιδίνησης και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εξ αρχής ήταν στο κυβερνητικό στόχαστρο.


Προς 154 «ναι» στη Συμφωνία, 146 τα «Όχι»

Με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς, τα «ναι» στη Συμφωνία μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 154, καθώς στους 151 της ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να προστεθούν άλλοι τέσσερις –οι «ποταμίσιοι» Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Δανέλης, καθώς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος- και να αφαιρεθεί ένας –ο ΑΝΕΛίτης Κώστας Ζουράρις.

Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ψηφίσουν βουλευτές που έχουν εκλεγεί με πέντε διαφορετικά κόμματα και συγκεκριμένα: 143 του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον έχει ενταχθεί και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από την Ένωση Κεντρώων, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα που έχει εκλεγεί με τη ΝΔ και είναι ανεξάρτητη, οι εκλεγέντες με τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης (που τους διέγραψε ο Πάνος Καμμένος επειδή δεν αποχώρησαν από τα υπουργεία) και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ο τελευταίος μόνον τυπικά παραμένει στο κόμμα του), οι «ποταμικοί» Σπύρος Δανέλης (που διεγράφη επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης), Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης (που είπαν «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης), καθώς και ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα «Όχι» στη συμφωνία αναμένεται να φθάσουν στα 146, καθώς θα την καταψηφίσουν οι 78 βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ, οι 19 του Κινήματος Αλλαγής, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 15 του ΚΚΕ, οι 4 από τους πέντε εναπομείναντες στους ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, Κώστας Κατσίκης, Κώστας Ζουράρης) και ο Αριστείδης Φωκάς που προσχώρησε πρόσφατα, έχοντας αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων, οι πέντε της Ένωσης Κεντρώων, ένας του Ποταμιού (Γρηγόρης Ψαριανός) καθώς και επτά από τους 12 πλέον ανεξάρτητους (Γιώργος Αμυράς, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος).

Ήδη πριν από την ψηφοφορία, εφόσον ο Γιώργος Αμυράς ανεξαρτητοποιήθηκε, το Ποτάμι θα πάψει να έχει τα δικαιώματα του αναγνωρισμένου κόμματος της Βουλής, καθώς δεν διαθέτει τους πέντε βουλευτές που απαιτούνται, ακόμη και αν συμμαχήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σε οριακό σημείο εξίσου θα βρεθεί και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, εφόσον διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που συμπορεύεται εδώ και καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει Κ.Ο. με πέντε βουλευτές. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται εδώ και καιρό ο Βασίλης Λεβέντης ο οποίος διαθέτει επίσης πέντε βουλευτές, ένας εκ των οποίων, όμως, ο Γιάννης Σαρίδης, ψήφισε τον προϋπολογισμό και, με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (138)

Το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ - ΚΟΜΜΑ , Χαιρετίσματα σ' όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου ειδικά στην Ν.Δ και την Χ.Α. που δεν δΙαλύουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να πάμε σ' εκλογές αφού λένε ότι προηγούνται και στις δημοσκοπίσεις. Το μήνυμα είναι ένα- το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ είναι έτοιμο και θα λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές και θα σας αποψιλώσει απο χιλιάδες ψηφοφόρους. Καί ένα μήνυμα σ' αυτούς με τα χυδαία άρθρα τύπου - τέλειωσε το επάγγελμα του Μακεδονομάχου. Λοιπόν μόλις γίνει το κόμμα να δείτε Μακεδονομάχους. Οι Μακεδόνες δε μασάμε άλλο σανό. Θα φτιάξουμε δικό μας κόμμα Μακεδονία και άπαντες οι Ελληνες καλά θα κάνουν να μας ακολουθήσουν. Δεν περάσει το ξεπούλημα της Μακαδονίας με τις σοφιστίες σας... Το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΨΙΛΩΣΕΙ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Τσιπροχούντα!

Ξεγέλασε τον κόσμο για να πάρει την εξουσία και τώρα κάνει ό,τι γουστάρει! Η συμφωνία δεν έχει την έγκριση του λαού! Τσιπροσκοπιανέ ακούς;;;;;;

Θεριστής

Ρε ανόητε μια χαρά έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συγκέντρωναν 85% επί σαράντα χρόνια που τα ψηφίζατε και ως γνωστον είχαν και έχουν θέση υπέρ σύνθετη ονομασίας με το Μακεδονία μέσα. Βγάλτε το σκασμό επιτέλους. Ο Συριζα απλά το κλείνει το θέμα.

Καπριτσιόζος

Εχουμε και λέμε: Τσίπρας πήρε τους εξής Βουλευτές: Μεγαλοοικονομου (ΕΚ) πλέον ανεξάρτητοι που υποστηρίζουν τον Τσίπρα δύο απο ΑΝΕΛ (Κουντούρα, Κόκκαλης) και ένας Δανέλης (ΠΟΤΑΜΙ. Πλέον τρεις απο ΠΟΤΑΜΙ (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) και ένας ΚΙΝΑΛ (Θεοχαρόπουλος) Γενικό σύνολο οκτώ (8). Μητσοτάκης: Τρεις απο ΠΟΤΑΜΙ (Μάρκου, Φωτήλας, Θεοχάρης), ένας απο ΕΚ (Κατσαντώνης) και δύο απο ποτάμι ανέξάρτητοι που υποστηρίζουν τις θέσεις και οδεύουν στη ΝΔ (Ψαριανός, Αμυράς) σύνολο έξι (6). ΚΙΝΑΛ; Ένας ΕΚ (Καρράς), ένας απο ΠΟΤΑΜΙ (Μπαργιώτας) σύνολο δύο (2). Συμπέρασμα απο διαλυθέντα ή προς διάλυση κόμματα στις θέσεις της αντιπολίτευσης προσχώρησαν οκτώ (8) όσοι και στη συμπολίτευση. Άρα η αιτία διάλυσης των μικρών κομμάτων είναι απόρροια του 1) δικομματισμού και της άγριας πόλωσης και 2) το γεγονός οτι δημιουργήθηκαν ευκαιριακά χωρίς ενιαία πολιτική γραμμή και ιδεολογία. Κανένας Τσιππρας ή Μητσοτάκης δεν φταίει για την διάλυσης τους. Υ.Σ. Η Παπακώστα και ο Παναγούλης δεν λαμβάνονται υπόψη γιατι αποχώρησαν απο τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι απο τα μικρά που βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης.

Μοιρολογίστρα ΝΔούλα

Αχ βαχ, κακό που έμελλε να πάθουμε... Αβάσταχτος ο πόνος κι ο καημός, θρήνος και οδυρμός για τα τέσσερα κόμματα. Κακούργε Αλέξη, πως μπόρεσες να μας κάνεις αυτό το κακό!!! Πως θα ζήσουμε εμείς χωρίς αυτά τα τέσσερα κόμματα;;; Μην καταστρέψεις και το δικό μας! Έλεος! Σε εκλιπαρούμε γονυπετείς!!!

Μπόγιας

Έλα άσε τις πα@@@ες και ετοιμάσου, έρχομαι να σε μαζέψω!!!!

Ώρα μηδέν

Μπορούν οι παμακεδονικες άραγε να βγάλουν ανακοίνωση καλέσματος την ημέρα ψήφισης της παράδοσης της Μακεδονίας μας και της διχοτόμησης της Ελλάδας που θέλουν οι προδότες ; Όχι όμως για ειρηνικά και τέτοια, να καλούν τον κόσμο να πάει εξοπλισμένος με όλα τα μέσα. Όταν μια απόφαση της Βουλής δεν έχει την έγκριση του λαού παύει τότε το πολίτευμα να είναι δημοκρατικό και καθήκον του κάθε Έλληνα πολίτη να προασπίσει την δημοκρατία και το πολίτευμα. Στην Θεσσαλονίκη να είστε σίγουροι, υπάρχει τέτοια οργή εναντίον της κυβέρνησης και όλων των τραγελαφικων που γίνονται εκεί μέσα στην βουλή που είναι έτοιμοι για τα πάντα. Η δημοκρατία καταλύθηκε. Στην Ελλάδα έχουμε χούντα. Χάνουμε την Μακεδονία από μια χούφτα δοσίλογους που πληρώθηκαν. Όλοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την προδοσία είναι ροζες που έλεγε και ο Μητροπάνος. Πόσα δίνεις πόσα θες ! Αυτό έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έχουμε χούντα

Αλλαζει ο λυκος τη προβια του

Μεσα απο τα υπογεια του εκδοτικου οικου του Λιβανη, ο Λαλιωτης, ο Κρεμαστινος και αλλα υποπτα προσωπα, προσπαθουν να χρισουν τον Τσιπρα διαδοχο του Αντρεα. Ενα του φωναζουμε. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΤΕ, ΤΣΙΠΡΟΣΚΟΠΙΑΝΕ, ΤΣΙΠΡΟΣΚΟΠΙΑΝΕ.

kyriakos

Γράφω σε όλους μας, είτε είστε από την Θράκη ή την Κρήτη και την Κύπρο. Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει ΜΟΝΟ αν η Μακεδονία είναι η κορώνα της. Ειδάλλως θα τελειώσει. Εσύ Θεσσαλε θα πάψεις να αισθάνεσαι ασφαλής, εσύ Ρουμελιωτη θα έχεις περιορισμένο ζωτικό χώρο. Εσύ Πελοποννήσιε θα απομονωθεις. Εσύ Επτανησιε θα γίνεις ασήμαντος στόχος. Εσύ Έλληνα του Αιγαίου θα τελειώσεις γιατί από την μια έχεις τον Τούρκο κι από την άλλη ΔΕΝ θα έχεις ζωτικό χώρο και υποστήριξη. Εκεί θα τελειώσει και η Κύπρος. Εσύ Κρητικέ, θα κινδυνεψεις να γίνεις το παγκόσμιο μπουρδελο διότι όλοι θα θέλουν ένα κομμάτι από την Κρήτη. Η Μακεδονία είναι η κορώνα της Ελλάδας. Να σώσουμε την ψυχή μας, την τιμή των προγόνων μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Τέλης

. . φαίνεται σε πείραξαν τα χημικά χτες

ΟΛΟΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

Βρασίδας

Δεν βαρέθηκες να κάνεις copy paste το ίδιο σχόλιο σε όλα τα άρθρα κακομοίρη μου(ρ)λο Κυριάκο? Γρήγορα τα χάπια σου

Ελευθερία θέλει ο λαός Σύνθημα όλων ο « ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ»

Να διώξουμε απάτριδες προδότες Λαμόγια, διεθνιστές και συνωμότες

Να

πας να ψηφίζεις για να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να σκίσουν τα μνημόνια και να ξυπνάς χωρίς οροφή στην πατρίδα σου

giannis

Αυτό που συμβαίνει τώρα:Διάλυση των μικρών κομμάτων η αρχή του τελους της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ συνθήκες ανάπτυξης της ΧΑ και της ακροδεξιάς γενικότερα η συρρίκνωση της ΝΔ και μονιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που θα προταγων ιστησει τις επόμενες δεκαετιες.Αυτο συμβαίνει γιατί ο Τσίπρας έχει στρατηγικη-εγω πιστεύω προσωπικη- και οι υπόλοιποι τίποτα. Με ασυντόνιστες ενεργειες αφελεστατα απλώς παρακολουθούν και αντιδρούν όταν το παιχνιδι έχει κριθεί.Το καλοκαίρι του 2015 που έκανε το βασικό κόλπο ο Τσίπρας- που ήταν και προβλεπομενο- τον εσωσαν-αυτον και οχι τη χωρα- Τώρα επαναλαμβάνει το κόλπο με το Μακεδονικο.Αλλά τώρα το φιδάκι έγινε βοας και τους καταπίνει αμασιτους.Το μεγαλύτερο θυμα βλέπει να κατασπαράζονται τα μικρότερα και αυτό βόσκει αμεριμνο. Θα αρχίσει να τσιριζει μονο όταν θα τον καταπίνει και αυτόν. Το πρόβλημα όμως αφορά μόνο τη χωρα και όχι το κόμματα και αυτό πρέπει να καταλάβουν ολοι.ΥΓ Τον Σταύρο τον έφαγε αλλά αυτός δεν το κατάλαβε.

ξυπνάτε ρε

ποιο Σταύρο και Μαύρο; Νομίζεις τον νοιάζει αν θα παιρνει φράγκα ως αρχηγός κόμματος ή ως βουλευτής του Σύριζα; Δεν έχετε καταλάβει οτι μόνο το χρήμα τους οδηγεί. 8.000 μόνο ο μισθός. Την πολιτική τους επιβίωση κοιτάνε να είναι δηλαδή μέσα στη βουλή για να τρώνε. Με ποιο κόμμα και με ποιον αρχηγό και με τί αποφάσεις κανέναν δεν απασχολεί, μόνο το λαό που τρώει ακόμα σανό. Βδέλες είναι που μας πίνουν το αίμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης