«Προσωπική απόφαση Κοτζιά η αντικατάσταση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα», λένε οι Ρώσοι

«Προσωπική απόφαση Κοτζιά η αντικατάσταση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα», λένε οι Ρώσοι

Πηγή που επικαλείται το Sputnik  τονίζει ότι τις επόμενες μέρες ο κ.Φρυγάνας θα επιστρέψει στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής θα σταλεί στη Μόσχα - Αγνωστο  το πότε θα συμβεί

4480585
Προσωπική απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ΝίκουΚοτζιά, φέρεται να είναι η ανάκληση του Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, όπως αναφέρει πηγή, την οποία επικαλείται το Sputnik.

«Οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας ξεκίνησαν πρόσφατα, καθώς τον Ιούλιο η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την εθνική της ασφάλεια, γεγονός που ώθησε τη Ρωσία να αντιδράσει», γράφει το ρωσικό μέσο και συνεχίζει «Η Ελλάδα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, Αντρέα Φρυγάνα, σύμφωνα με την πηγή του Σπούτνικ. ‘Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά’, ανέφερε η πηγή».

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή που επικαλείται το ρωσικό μέσο τις επόμενες μέρες ο Φρυγάνας θα επιστρέψει στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής θα σταλεί στη Μόσχα, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα συμβεί αυτό.

Μετά την αποκάλυψη, χθες, της απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών να μεταθέσει τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα από το protothema, ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι -κι όχι με ανακοίνωση- ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ανακαλείται, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης και η θέση έχει προκηρυχθεί για όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Φρυγανά.

Ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ' ελάχιστον τρία χρόνια.

Εν μέσω της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης μεταξύ Αθηνών και Μόσχας, που ξεκίνησε μετά τις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να εξαγοράσει κρατικούς υπαλλήλους με σκοπό να τορπιλίσει την συμφωνία με τα Σκόπια για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» και τη συνακόλουθη απόφαση απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχωρά στην αιφνιδιαστική μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδιδε ότι οι Έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα έως το Κυριακή.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ρωσία σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί την Ρωσία ότι συντάσσεται με την Τουρκία κατά της Ελλάδας

Η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά κάνει λόγο για «εκδικητική και αυθαίρετη» απέλαση των δύο Ελλήνων διπλωματών, που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια.

Κλείσιμο
Αυτή η απομάκρυνση αποδίδεται από το ΥΠΕΞ στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο αποτελεί πλέον «σύντροφο εν όπλοις» της Τουρκίας, ενώ η ανακοίνωση αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι τα δυο κράτη έχουν σχηματίσει κοινό άξονα κατά της χώρας μας.

Η ρωσική κυβέρνηση «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική» συνεχίζει στο ίδιο αυστηρό ύφος η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμφανέστατα μια μερίδα Ρώσων «που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές».

«Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας» συμπληρώνει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα «αυθαίρετα μέτρα» με υπομονή και νηφαλιότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης