Ξαφνικά, φέρνουν πίσω στην Αθήνα τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα!

Ξαφνικά, φέρνουν πίσω στην Αθήνα τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα!

Μετατίθεται στην Ελλάδα, μέσα στην αναμπουμπούλα, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς - Τι κρύβει η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

fryganas01
Την απόφαση να αλλάξει ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρωσία έλαβε ξαφνικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει δημιουργηθεί από τις εκατέρωθεν απελάσεις Ελλήνων και Ρώσων διπλωματών εν μέσω κατηγοριών για τις επιδιώξεις της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς και των υπαινιγμών για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ανώτατου διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας στη ρωσική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε συμπληρωματική προκήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, μετακινείται στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ' ελάχιστον τρία χρόνια. Εν μέσω της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης μεταξύ Αθηνών και Μόσχας, που ξεκίνησε μετά τις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να εξαγοράσει κρατικούς υπαλλήλους με σκοπό να τορπιλίσει την συμφωνία με τα Σκόπια για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» και τη συνακόλουθη απόφαση απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχωρά στην αιφνιδιαστική μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα.

fryganas0
Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής Ανδρέας Φρυγανάς δεν είχε ζητήσει την πρόωρη επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μετάθεσή του στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Με το γεγονός αυτό αλλά και το στοιχείο ότι ο επαναπατρισμός του Πληρεξούσιου Υπουργού Β' Ανδρέα Φρυγανά με μετάθεση είναι πρόωρη, ως δεδομένα, προκύπτουν δύο πιθανές ερμηνείες:

- Είτε με την ξαφνική μετακίνηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να «φορτώσει» μέρος της ευθύνης για την ελληνορωσική κρίση στον Ανδρέα Φρυγανά δεδομένου ότι κάποιοι θα θεωρήσουν πως η μετάθεσή του είναι κάποιο είδος «τιμωρίας» για πιθανές πλημμελείς ενέργειες ή λάθος χειρισμούς,

- Είτε ο Νίκος Κοτζιάς σχεδιάζει να αφήσει χηρεύουσα τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για κάποιο διάστημα, με προφανή σκοπό να υποβαθμίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις και να ασκήσει πίεση στη ρωσική κυβέρνηση.

Ανώνυμες «διαψεύσεις» στον Σκάι

Μετά την αποκάλυψη της απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών να μεταθέσει τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα από το protothema, ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι -κι όχι με ανακοίνωση- ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ανακαλείται, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης και η θέση έχει προκηρυχθεί για όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Φρυγανά...

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εσπευσμένη προκήρυξη της θέσης του πρεσβευτή στη Μόσχα είναι βαρύνουσας σημασίας:

- Για ποιο λόγο κυκλοφόρησε σήμερα η συμπληρωματική προκήρυξη για κάλυψη της θέσης του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα;
- Γιατί η μετάθεση ανακοινώθηκε σε συμπληρωματική λίστα, εκτάκτως, ενώ η θητεία του πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά λήγει κατ' ελάχιστο τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2016 οπότε τοποθετήθηκε στη Ρωσία;
- Γιατί η μετάθεση του κ. Φρυγανά ανακοινώθηκε επτά μήνες πριν την λήξη της προβλεπόμενης θητείας του;
- Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώνει την μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα σήμερα -μεσούσης της κρίσης-καθιστώντας τον κ. Φρυγανά πρεσβευτή υπό προθεσμία ενώ πρέπει να διαχειριστεί τις ελληνορωσικές σχέσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ρωσία σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας

Σκληρή ανακοίνωση που κατηγορεί την Ρωσία ότι συντάσσεται με την Τουρκία κατά της Ελλάδας εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικων.

Η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά κάνει λόγο για «εκδικητική και αυθαίρετη» απέλαση των δύο Ελλήνων διπλωματών, που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια.

Αυτή η απομάκρυνση αποδίδεται από το ΥΠΕΞ στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο αποτελεί πλέον «σύντροφο εν όπλοις» της Τουρκίας, ενώ η ανακοίνωση αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι τα δυο κράτη έχουν σχηματίσει κοινό άξονα κατά της χώρας μας.

Η ρωσική κυβέρνηση «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική» συνεχίζει στο ίδιο αυστηρό ύφος η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμφανέστατα μια μερίδα Ρώσων «που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές».

«Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας» συμπληρώνει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα «αυθαίρετα μέτρα» με υπομονή και νηφαλιότητα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα».

Κουμουτσάκος: Η Ρωσία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές ελληνικές υποθέσεις

Να σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας και να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας κάλεσε τη Ρωσία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Με δήλωση που έκανε νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντεφ στο ψευδοκράτος σαν «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και ζήτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Αθηνών-Μόσχας στο πλαίσιο της Βουλής.

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν «με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς». Με την αναφορά αυτή ο τομεάρχης της ΝΔ επικρίνει εμμέσως και με διπλωματική γλώσσα την αναφορά που περιλαμβάνεται στην τελευταία ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά σύμφωνα με την οποία: «από τότε που η Ρωσία πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια». 
Διαβάστε τη δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου, τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις:

«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της.

Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούμε με έντονη ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έφτασαν μέχρι και την απαράδεκτη αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

Ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς.

Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει επιτακτικά πλέον το αίτημα της στην κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης