Η Σοσιαλιστική Διεθνής του Γιώργου Παπανδρέου «αποθεώνει» τη συμφωνία με τα Σκόπια

fwfi_papandreou_arthro2

Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής - Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»

Την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ χαιρετίζει η Σοσιαλιστική Διεθνής, τονίζοντας πως «τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος για σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - 18 Ιουνίου 2018

Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν αποφασιστικό ρόλο. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ακροδεξιά και δημαγωγική δύναμη που επιδιώκει την οπισθοχώρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των πλουραλιστικών κοινωνιών. Εναντιωνόμαστε στην αυταρχική ρητορική και πρακτική τους, που απειλεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών. Εναντιωνόμαστε σε κάθε διχαστική πρακτική αυτών των δυνάμεων, με όχημα τον ακραίο εθνικισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Για αυτούς τους λόγους, ακολουθήσαμε το πνεύμα και τις αρχές της Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτή υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη το 2003, όπου περιγραφόταν ένα εύλογος οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες αυτής της περιοχής, όταν ικανοποιούνταν τα σχετικά κριτήρια.

Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει την συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο,

Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΧΙ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Karletos

ΓΑΠ ...... ονομα βαρυ σαν Ιστορια...? η' "ιστορικο βαριδι" ?

ΚΩΣΤΑΣ

ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΙΠΕ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Άγγελος

Γιώργο αυτή είναι η παρακαταθήκη του πατέρα σου για την Μακεδονία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε παραδώσει μαθήματα Εθνικής Αξιοπρέπειας, παίρνοντας υπό την Προστασία του τη Μακεδονία μας, από νωρίς, όταν αρχικά, το 1988, μετονόμασε το Υπουργείο «Βορείου Ελλάδος», σε Υπουργείο «Μακεδονίας-Θράκης»! Ίσως γι΄ αυτό κάποιοι επίδοξοι διάδοχοι, άρχισαν την κατεδάφιση του έργου του Ανδρέα πρώτα από εδώ! Από την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. «ΟΧΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”» Στα Συμβούλια των Πολιτικών Αρχηγών στις 18-2-1992 και 13-4-1992, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υποστηρίζει σταθερά, την αυτή θέση με τον Μακεδόνα Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, περί μη αναγνώρισης των Σκοπίων, όσο χρησιμοποιούν τον ελληνικό όρο «Μακεδονία»! «ΕΙΜΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ» Στις 23-4-1992, σε επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, ο Ανδρέας Παπανδρέου γράφει με το ίδιο του το χέρι την «Εθνική Διαθήκη» του, για τις διεκδικήσεις των πλαστογράφων πάνω στο Όνομα, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το Έδαφος της Μακεδονίας μας: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ότι αφορά την πρόκληση των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση (de jure και de facto) εφ΄ όσον το όνομα «Μακεδονία» χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων»! «ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ» Στις 18-9-1993, στην πρωτόγνωρη σε όγκο και παλμό προεκλογική συγκέντρωση στην Παραλία Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνει εκατομμύρια Μακεδόνες για τον ανυποχώρητο εθνικό αγώνα και την υπεράσπιση του Ονόματος, λέγοντας μια φράση που θα περάσει τότε στην Ιστορία: «Το Όνομά μας είναι η ψυχή μας»!. Στις 7-10-1993, στην τελευταία μεγάλη συγκέντρωση εκείνης της προεκλογικής περιόδου, στην Αθήνα αυτή τη φορά, ο Ανδρέας Παπανδρέου καθορίζει δημόσια την πραγματική εθνική κόκκινη γραμμή, φωνάζοντας με όλη τη δύναμή του: «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, στα βόρεια σύνορά μας»!. Η Εθνική Διαθήκη του για τη Μακεδονία μας, θα μένει ανεξίτηλη στην Ιστορία και τη μνήμη όλων των Μακεδόνων. Χρέος μας είναι, αυτή τη Διαθήκη, να την τιμήσουμε και να την τηρήσουμε! Αρνούμενοι με κάθε τρόπο, να δώσουμε το ιερό και ένδοξο ελληνικό όνομα «Μακεδονία» στους «βαρβάρους»! Η Εθνική Διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ας γίνει οδηγός αξιοπρέπειας, διπλωματίας και πατριωτισμού στους πολιτικούς μας, όσο έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Επειδή αυτή κρατά πάντα τόσο λίγο, όσο να ζυγιστεί κανείς από τους Έλληνες.

ajohn

140 κράτη αποκαλούν τα Σκόπια Μακεδονία .Τώρα ποια συμφωνία θα φέρει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φταίει η Σ.Δ;

Ουράνιο Τόξο ή ΣΥΡΙΖΑ ?

Αφού σύντροφε ήταν τόσο απλό, τι ζόρι τραβούσαν τότε οι Σκοπιανοί και έκαναν τόσα χρόνια διαπραγμάτευση? Πρακτοράκι είσαι άνους....

Μωρός

Ότι και να πούμε είναι λίγο...ο άνθρωπος είναι φερέφωνο μεγάλης κλάσσης....Το 2010 τα ξεκίνησε όλα και τώρα ο αριστερός φασισμός συνεχίζει το έργο του σε όλους τους τομείς. πολιτικά ανδρείκελα! Ντροπή τους!

Φουσέκης

Ηθελα να ηξερα ποιος αδαης παταει καθε μηνα το κουμπι στον υπολογιστη για να πληρωθει ο ΓΑΠ. Ελος στειλτε τον σπιτι του.

freeman

Σε χρονικό βάθος 100ετιών , η όποια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν και είναι αρνητική για τον Ελληνισμό . Ομως σε χρονικό βάθος των πρώτων κάποιων 10ετιών ήταν αναπόφευκτη άρα εν δυνάμει θετική . Μετά από 10ετή συνεχή ύφεση-πτώχευση (-30% ΑΕΠ) . . . Είμαστε πια , οικονομικά-πολιτικά-διπλωματικά-άρα και αμυντικά ξεβράκωτοι και σε κάθε Τουρκικό τσαμπουκά παρακαλάμε για μια έστω λεκτική δήλωση στήριξης από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ . . .αλλά οι παγκόσμιοι νταβατζήδες θέλουν το μερτικό τους (βλέπε υδρογονάνθρακες που παρακαλάμε όσο-όσο να ξεπουληθούμε (βλέπε να αντλήσουν οι πετρελαϊκές - 6οι στόλοι τους) για να μην μας τα αρπάξουν οι Τουρκαλάδες) . Στην υπάρχουσα συγκυρία ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ας το δούμε ως ένα στρατηγικό τακτικό ελιγμό αναδίπλωσης του ήδη τρωθέντος γοήτρου μας . Ας βάλουμε μυαλό και με τσάπα ή λογισμικά , μας και ας αποκαταστήσουμε την συνολική ΙΣΧΥ μας και τότε . . .οι συμφωνίες και δη οι διμερής . . . είναι για να ανατρέπονται . . .

Jerry

Χαμογελούν οι 'σοσιαλιστές' με τις βαθιές τσέπες, οτι και να γίνει αυτοι έχουν καλή μεριά. Ο αληθινός πόνος για τους υπόλοιπους δεν εχει αρχίσει με τα όσα έχουν κανει στο παρελθόν.

Πουτσαμπελα

Υπαρχει ακομα αυτος;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

myrs01

Το παρασκήνιο της παραίτησης της κόρης του Μάνου Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» - Εύλογα ερωτήματα για το αν ήξεραν -και ποιοι- τις δικαστικές της περιπέτειες - Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνουν» την εισήγηση για την τοποθέτησή της στην ευρωλίστα

tsironis0

Απίστευτη δήλωση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά - Οξύτατες αντιδράσεις - Αυτά ακούνε οι Τούρκοι και τους ανοίγει η όρεξη, απάντησε ο δήμαρχος Μεγίστης - Για ανευθυνότητες και επιπολαιότητες μίλησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

8
myrsini_main01

Αποδεκτή έγινε η -αναμενόμενη- παραίτηση από την υποψηφιότητα για την ευρωβουλή μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου ΘΕΜΑτος ότι εισέπραττε επί 5,5 χρόνια τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της - Εντυπωσιάζουν οι ψευδείς και παιδαριώδεις ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην επιστολή της προς το Μαξίμου 

23