Σύγκρουση κυβέρνησης-Στουρνάρα για το καθεστώς μετά τα μνημόνια

Σύγκρουση κυβέρνησης-Στουρνάρα για το καθεστώς μετά τα μνημόνια

Στουρνάρας: Χρειάζεται προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά τον Αύγουστο- Μαξίμου: Ο Στουρνάρας «είναι αποτυχημένος» - Πάμε για έξοδο στις αγορές λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα

Με μια φρασεολογία που δεν έχει προηγούμενο το Μέγαρο Μαξίμου
επιτίθεται στον Γιάννη Στουρνάρα
χαρακτηρίζοντας τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αποτυχημένο. 

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ και την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε non paper στο οποίο αναφέρεται:   
«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν».

Με ένα κείμενο 45 λέξεων, το πρωθυπουργικό γραφείο προσπαθεί να αποδομήσει τον Γιάννη Στουρνάρα χαρακτηρίζοντάς τον αποτυχημένο, κάτι που αποδίδει και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι η γραμμή στήριξης ως μηχανισμός υποβοηθητικός για την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν συνιστά επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, κατά την άποψη των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, η πετυχημένη σημερινή κυβέρνηση -όπως αυτοχαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά και θα οδηγήσει την χώρα σε αγορές με «ευνοϊκά επιτόκια».

Βεβαίως, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συνέστησε την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κατά τον κ. Στουρνάρα, ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

Το θέμα με το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται χρονικά η διάρκεια της τρίτης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα το έθεσε πρώτος στις 14 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα αποφασίσει αν πρέπει να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα, εφόσον «η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες» ήταν η δήλωση του Μάριο Ντράγκι. Θέλοντας να σταματήσει τη συζήτηση για την πιθανότητα σύναψης νέου προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την επομένη της δήλωσης του Μάριο Ντράγκι ότι ξέκοψε το θέμα στον πρόεδρο της ΕΚΤ λέγοντας του «να μας λείπει το βύσσινο».

Ενα ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη νέα σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος και υπάγεται στο Ευρωσύστημα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.   


Στουρνάρας: Χρειάζεται προληπτικό πρόγραμμα στήριξης

Την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2017 παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραδίδοντας την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επισημαίνοντας πως η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το πρόγραμμα». Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι (6) μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε» τονίζοντας πως  «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε σε άλλο σημείο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παραπέμποντας στο σημείο της έκθεσης που αναφέρει πως η ύπαρξη ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης για μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» καταλήγει η Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Δημόσια διαφωνία με τον Στουρνάρα-Βούτση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας». Ο πρόεδρος της Βουλής αντέτεινε στον προβληματισμό που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας πως «όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από ’κεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κόκκινα δάνεια

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν», ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια. 

Τι προβλέπει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος

Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα συντείνουν στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα.

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος προβλέπει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 1,6%, 2,4% και 2,5% για τα έτη 2017, 2018 και 2019 αντίστοιχα. Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου και της χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άνοδος της εξωτερικής ζήτησης ενισχύει τη βιομηχανική παραγωγή και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι σημαντική. Η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει, ωθούμενη κυρίως από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της ανόδου της απασχόλησης. Η συμβολή των επενδύσεων αναμένεται θετική, κυρίως λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων, η οποία αντανακλά τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους, αντανακλώντας την άνοδο της εξωτερικής ζήτησης και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Προειδοποιήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, να νομοθετηθούν εγκαίρως και να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση και να γίνει επαρκής προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.

Δείτε όλη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (123)

Ζουν ανάμεσά μας...

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν πάλι για μεροκάματο

ο παντοδύναμος λαός

Ο Στουρνάρας είναι τοποθετημένος σε αυτή τη νευραλγική θέση από τον Σαμαρά για να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" προς την τωρινή κυβέρνηση. Δε μπορούν να χωνέψουν με τίποτα στην αντιπολίτευση και τους έχει γίνει εφιάλτης ότι ο Μέγας Αλέξης είναι αυτός που βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνιά τους!!!!!!! Και το πολεμάνε λυσσαλέα για να βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και προπαντός στον Μέγα Αλέξη!!!! Δεν έχουν καταλάβει όμως ακόμα με τι σκληρά καρύδια έχουν να κάνουν. Και βεβαίως ο λαός το 2019 θα τους δώσει και την ανάλογη απάντηση . Αυτός είναι ο πανίσχυρος κριτής που θα τους βάλει όλους στη θέση τους, και έκαστον κατά τα έργα και λόγια αυτού.

Alexis4ever

Προτείνω να αντικατασταθεί ο αποτυχημένος στουρνάρι-Στουρνάρας με τον τσακάλι-Τσακαλώτο το συντομότερο δυνατόν

Μην είναι φλώρος;

Ο Στουρνάρας μπροστά στον Τσακαλώτο βεβαίως, βεβαίως..

Δεξιός

Πριν δυο χρόνια γράφατε ότι ο Στουρνάρας ήταν άσχετος και ο Βαρουφάκης με τον Τσακαλώτο ξέρανε καλά, πάλι στα ίδια γυρίσαμε;

dzd

Δεν περνάει εύκολα σαν αποτυχημένος ο Στουρνάρας, δεν ήταν πρώτη επιλογή γιά το υπουργείο αλλά αποδέχθηκε να αναλάβει τη διαχείριση δύσκολων συνθηκών, ήταν σαφής - ναι, όχι, δεν ξέρω, δεν λέω - όταν ενημέρωνε, έδωσε πρακτική στήριξη στην κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 βρίσκοντας διαθέσιμα και επισημαίνοντας ακρότητες. Περισσότερο τεχνοκράτης από πολιτικός ίσως είναι λάθος να χαρίζεται στην τωρινή αντιπολίτευση.

Ax

Όταν λένε σρα ρεπορτάζ την έκφραση "οι συνεργάτες του πρωθυπουργού", ποιον ακριβώς εννοούν, τον Καρανίκα, την Νοτοπούλου και λοιπούς "ειδικούς συμβούλους";;;;;;;

Johnys

Wow, μειωση της ανεργιας, απο 27% σε 20%, σε 4 χρονια και σε μια χωρα οπου ο δεικτης αυτος κρινεται απο την εποχιακη απασχοληση του τουρισμου, ειναι εντυπωσιακο και δειχνει μια επιτυχγμενη οικονομικη πολιτικη. Ειναι σαν να πεφτεις απο τα 250κιλα στα 220 κιλα. Τρομερη επιτυχια. Μεχρι το 5% που εχει η Ολλανδια (75 κιλα), εχουμε αιωνες διαιτας. Φιλος μου μεταδιδακτορικος τοπογραφοςοτοπογραφος μηχανικος, φτιαχνει μπαρες δημητριακων για φουρνους, μοιραζει φυλλαδια καικαι δουλευει φυλακας σε λατομεια 48 ωρες σερι

Ringo

Σε αυτούς που πάσχουν απο καθυστέρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γονάτισε την χωρα στις τοκογλυφους. Αυτό ήταν το έργο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς το αποτελειωνει. 40 χρονια ρουσφέτια και σπατάλης έχουν κανει μεγάλη ζημιά.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Η ΝΔ δε γονατισε την Οικονομια, αλλα την αναταξε απο τους χουνταιους,τους πασοκους και τους τσιπροκαμμενους και καθε φορα τα καταφερνει να την κανει πολυ καλυτερη απο πριν,απο ο,τι ειναι οταν την παραλαμβανει. Η καταστροφη της οικονομιας και της Χωρας, γινεται παντα απο τους Αριστερους απο την''Κυβερνηση του Βουνου'',τις Κυβερνησεις του Αντρεα,του Γιωργακη και του Τσιπροκαμμενου.Διαβασε να το διαπιστωσεις κι εσυ παπαγαλακι!

Τα βρωμερά ερπετά μίλησαν...

Μ' αρέσει που ένας "γελοίος" εκδότης περιοδικού που ελέγχεται από τους Ροτσιλντ , στην Γαλλία, έδωσε βραβείο "ευρωπαίου" στο "τρολ" που κυβερνάει... Σε καμιά χώρα του πλανήτη δεν έχει περάσει τέτοιος βόθρος από την κυβερνηση παρά μόνον στο Μαδουριστάν... Πουθενά δεν βγαίνουν τα καρακόλια της κυβέρνησης να βρίζουν δικαστές , εφημερίδες, δημοσιογράφους, τραπεζίτες, ιερωμένους, την αντιπολίτευση, όποιον έχει άλλη άποψη , εκτός από τις κόκκινες και μαύρες χούντες... Η εκτροπή είναι εδώ... Ο Τσίπρας χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και λυσάει ... Ένα επικίνδυνο ερπετό που όταν του πατάς την ουρά, επιτίθεται αδιακρίτως... Υπάρχει πλέον θέμα δημοκρατίας στην Ελλάδα... Η καμπάνα χτυπάει ... και μην ρωτάτε για ποιόν ...

Μαρινα

Τσιπρας πινοκιο ισον προεδρος δεκαπενταμελους αεργος

VAGANEMOS

Μιλάνε η επιτυχημένη των επιδομάτων και των capital controls

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

olympia

Μετά την ανάρτηση του υπουργού Άμυνας στο twitter που άναψε φωτιά καθώς υιοθετούσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης των Σκοπίων site που απηχεί τις απόψεις του χαρακτηρίζει διάτρητη την ψηφοφορία

5