Άγρια σύγκρουση των αρχηγών για τον… τελευταίο προϋπολογισμό: Του Μνημονίου ή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Άγρια σύγκρουση των αρχηγών για τον… τελευταίο προϋπολογισμό: Του Μνημονίου ή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη Μεγαλοοικονόμου με 153 «ναι» - «Οι πολίτες εύχονται κι ελπίζουν να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το οριστικό τέλος των μνημονίων», αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας



Άγρια σύγκρουση των αρχηγών για τον… τελευταίο προϋπολογισμό: Του Μνημονίου ή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Κυριάκος Μητσοτάκης  στο κλείσιμο της συζήτησης για τον
προϋπολογισμό του 2018 που υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Κλείσιμο

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους εφ΄ όλης της ύλης, αλλά σε καίριο σημείο της αντιπαράθεσής τους αναδείχθηκε οι διαφορετικές εκτιμήσεις που διατύπωσαν για τον
προϋπολογισμό
και πρωτίστως για το αν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός ή αν είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Οι πολίτες εύχονται κι ελπίζουν ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί σήμερα να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης που πήρε πρώτος τον λόγο και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να αντικρούσει τους ψευδείς και ανυπόστατους, όπως υποστήριξε, κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η οικονομία δήθεν υπεραποδίδει, ότι δήθεν βγαίνουμε από τα
Μνημόνια και ότι όλα αυτά έχουν δήθεν κοινωνικό πρόσημο.

«Μόνο εσείς μιλάτε για υπεραπόδοση και υποτιμάτε συστηματικά τη νοημοσύνη της ίδιας της κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αντικρούοντας το σενάριο που υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής ότι οι δανειστές ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές»

«Εσείς που είπατε τον Γενάρη ότι "θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος", ένα μήνα νωρίτερα είχατε ευτελίσει το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο, εργαλειοποιώντας την προεδρική εκλογή. Και ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε, μετά από ένα καταστροφικό εξάμηνο, να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές που έχει βιώσει ποτέ η χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές. Εκλεχθήκατε την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δις ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμα», συνέχισε συμπληρώνοντας: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει ακόμα σε Μνημόνια. Και είμαστε η οικονομία με το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη».

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός επεχείρησε να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, επικαλούμενος κυρίως την μείωση των επιτοκίων δανεισμού τα οποία επέμενε να συγκρίνει με εκείνα του παρελθόντος και όχι με τα αντίστοιχα που δανείζονται χώρες, όπως η Κύπρος ή η Πορτογαλία που βγήκαν από προγράμματα στήριξης.

«Δεν είναι χαζός ο ελληνικός λαός»  

«Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ρεαλιστικός και αυτό το αποδεικνύει και η δημοσιονομική πορεία της χώρας», ήταν το επιχείρημα του κ. Τσίπρα. «Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής 
σταθερότητας μπορέσαμε να πετύχουμε ό,τι πετύχαμε και να μπορούμε σήμερα να είμαστε βέβαιοι για το οριστικό τέλος των μνημονίων», υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσει ο ίδιος. «Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλής σας έκφραση, κύριε Μητσοτάκη;», αναρωτήθηκε και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Όχι, δεν είναι χαζός ο ελληνικός λαός. Έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά. Αυτή ήταν η αιτία. Γνωρίζει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».

«Εσείς, λοιπόν, πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας και δεν λέμε ψέματα, όπως λέγατε εσείς τότε, για τον απλό λόγο ότι σήμερα τα επιτόκια για το δεκαετές έχουν ήδη πέσει, οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος, την προηγούμενη Παρασκευή, κοντά στο 3,7%», πρόσθεσε. 

Και υποστήριξε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα διαμορφώνει το έδαφος για να ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία με το τέλος του Προγράμματος. Διαμορφώνει τη δυνατότητα να δανείζεται με ένα ευνοϊκό επιτόκιο δίχως τους καταναγκασμούς του μνημονιακού πλαισίου».

«Αμφιβάλλω αν έχετε οποιαδήποτε ιδεολογία»

Από την αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα δεν έλειψαν και οι εκατέρωθεν προσωπικές αιχμές. Ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε ενόχληση στον πρωθυπουργό όταν επικαλέστηκε τα όσα του καταμαρτυρεί η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκείνος ανταπέδωσε με όσα έλεγε παλαιότερα για τον κ. Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.  

«Αμφιβάλλω αν έχετε οποιαδήποτε ιδεολογία», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος τα λεγόμενα παλαιών συνεργατών του πρωθυπουργού. «Έχει ενδιαφέρον να ακουστεί λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου», επεσήμανε. «Είστε, λέει: “μια εγκληματική κυβέρνηση που ταυτίζει την αριστερά με την ρεμούλα, τον οπορτουνισμό, την απατεωνιά και την κομπίνα δηλητηριάζοντας ολόκληρη την κοινωνία και τις νέες γενιές για να μην πιστέψει κανείς σε τίποτε». Και ο κ. Λαφαζάνης- και αυτός υπουργός ήταν αν θυμάμαι καλά, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, στους πρώτους ένδοξους μήνες - λέει: «Ανοιχτή κοροϊδία του κόσμου από τον Αλέξη Τσίπρα γιατί ο κόσμος βλέπει τη ζωή του να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε: «Το πρόβλημά σας, λοιπόν, κ. Τσίπρα είναι ο αφόρητος κυνισμός σας. Είναι τα ατέλειωτα ψέματά σας. Είναι η μνημειώδης ανικανότητά σας. Είναι τελικά η βαθιά σας ανηθικότητα. Αυτά είναι στοιχεία του χαρακτήρα, φοβάμαι. Δεν αλλάζουν. Δεν μασκαρεύονται. Και οι Έλληνες σας γνωρίζουν πια καλά. Όσο παραμένετε στην εξουσία, καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας δεν θα έρθουν».

H oμιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη 


«Να χαίρεστε τον αντιπρόεδρό σας…»


Σε μάλλον απολογητικό τόνο, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για την κριτική της πρώην προέδρου της Βουλής, είπε: «Όλοι κρινόμαστε. Όμως, ξέρετε, δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα. Γνωρίζετε όλοι ότι εμείς αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις επιλογές μας, να μην φύγουμε τρέχοντας. Εμείς αποφασίσαμε να κριθούμε από τον ελληνικό λαό, εμείς αποφασίσαμε να κρατήσουμε και την παράταξη και τη χώρα. Όλοι κρίνονται».

Αμέσως μετά, όμως, και θέλοντας να ανταποδώσει τις αιχμές, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε προ εξαετίας επικριτικές δηλώσεις κατά του κ. Μητσοτάκη που είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης που τότε ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Όμως, μιας και μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε αποφθέγματα της πρώην Προέδρου, που είναι λογικό να έχει, αν θέλετε, και πικρία και μένος απέναντί μου, διότι είμαστε ανταγωνιστικοί πια, θα μπω και εγώ στον κόπο να θυμηθώ τι έλεγε όχι ένας αντίπαλός σας σήμερα, αλλά ο αντιπρόεδρος τους κόμματός σας, ο κ. Γεωργιάδης, στις 9-6-2011 -όχι πολλά χρόνια πριν- που απ’ αυτό εδώ το βήμα σας κατήγγειλε ως "λαϊκιστή, βαθύπλουτο, που ποτέ στη ζωή του δεν εργάστηκε και γι' αυτό δεν ξέρει πώς θα βγάλει το ψωμί του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και απευθύνοντας το ερώτημα: «Κύριε Μητσοτάκη, έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση;», και τον κατηγόρησε λέγοντας ότι «εσείς που ξορκίζετε διαρκώς τον λαϊκισμό, αποδεικνύεστε στον μεγαλύτερο λαϊκιστή όλων των λαϊκιστών», κατέληξε: «Να τον χαίρεστε, λοιπόν, τον αντιπρόεδρό σας, διότι πολλές φορές, όταν σας ακούω, δεν καταλαβαίνω πια τη διαφορά. Αυτόν που σας έλεγε λαϊκιστή βαθύπλουτο, αυτόν να τον χαίρεστε, διότι του μοιάζετε, κύριε Μητσοτάκη».

H oμιλία του Αλέξη Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης