Σήμερα η επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη

Σήμερα η επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη

Προεκλογικοί καβγάδες και σενάρια πολιτικών εξελίξεων με φόντο το τέλμα στην αξιολόγηση

Σήμερα η επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη
Η κυβέρνηση επιμένει με σειρά δηλώσεων στην αισιοδοξία της ότι η β΄ αξιολόγηση
του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει έγκαιρα και να αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο ο κίνδυνος μίας μακράς παράτασης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επαναφέρει τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων. Στην αναζωπύρωση των σεναρίων αυτών συμβάλει τόσο η διαφαινόμενη κωλυσιεργία, λόγω της αβεβαιότητας για το ρόλο του
ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όσο και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση, η οποία παίρνει «φωτιά» με κάθε ευκαιρία.
Άλλωστε και μόνο οι συνεχείς περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα (σήμερα πάει στην Κρήτη) επαρκούν για να δώσουν ένα προεκλογικό τόνο στο πολιτικό σκηνικό.
Κλείσιμο

Το νέο πρόβλημα που καλείται να εκτιμήσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της αξιολόγησης είναι η διαφαινόμενη καθυστέρηση των αποφάσεων του ΔΝΤ για το εάν θα μετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική απαίτηση για τη συμμετοχή του είναι δεδομένη, ωστόσο το ίδιο το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί λαμβάνοντας υπόψη κατ’ αρχάς τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Από τη στιγμή που οι αποφάσεις καθυστέρησαν να ληφθούν για τους γνωστούς λόγους του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και φτάσαμε τόσο κοντά στο κομβικό σημείο της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων
από τον Ντόναλντ Τραμπ, η διοίκηση του ΔΝΤ προφανώς και θα πρέπει να περιμένει να δει τις προθέσεις του Λευκού Οίκου.
Έτσι κι αλλιώς ο νέος χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το τέλος Ιανουαρίου, στην προγραμματισμένη για τις 26 του μήνα, συνεδρίαση του Eurogroup, όμως ουδείς εκφράζει βεβαιότητα ότι κι αυτό είναι εφικτό. Πλην κάποιων κυβερνητικών φωνών. Για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, στην ΕΡΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως.

Προέβλεψε δε ότι «θα μπούμε σε μια πορεία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να επανέλθουν σε μια κατάσταση τέτοια, που δεν θα επηρεάσουν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση». Εκτίμησε δε ότι διεθνώς θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, θετικό κλίμα και για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και πηγές πέραν της κυβέρνησης θεωρούν πάντως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση να υπάρξει σύντομα κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ότι οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται κυρίως από την Αθήνα. Στοιχείο που επιτείνει το φόβο ότι η οικονομία θα αργήσει να σταθεροποιηθεί, βάζοντας σε κίνδυνο όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις για το 2017.

Στο φόντο αυτό, η όξυνση της πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αποκτά ενδιαφέρουσες διαστάσεις, καθώς τροφοδοτεί την εκλογολογία, υπό την έννοια ότι οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η Αθήνα και οι υποχωρήσεις που θα απαιτηθεί να κάνει, θα είναι όλο και πιο δύσκολες όσο ο χρόνος κυλά χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πάντως ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού μας. Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε να παραδοθεί η χώρα στους προθύμους των δανειστών».

Και μόνο όμως οι περιοδείες του πρωθυπουργού φουντώνουν το προεκλογικό κλίμα. Μετά τη Νίσυρο και τη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο την Κρήτη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Τρίτη 20 Δεκεμβρίκου:


10:45 Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη

11:15 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό

12:15 Σύσκεψη με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς και ομάδες παραγωγών στις Μοίρες

15:00 Επίσκεψη στη Γέργερη

19:30 Ομιλία στο Ηράκλειο (Ξενοδοχείο Ατλαντίς)

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου:

09:30 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο

11:00 Συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου, στον Αγ. Νικόλαο

13:15 Επίσκεψη στο Ελαιουργείο του Συνεταιρισμού Κριτσάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης