Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

«Δεν αρμόζει σε διοικητικό υπάλληλο να εκφράζει παρόμοιες κρίσεις» λένε κυβερνητικές πηγές - Τι έλεγε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής

Εκνευρισμό προκάλεσαν στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν με έμφαση ότι «δεν αρμόζει σε διοικητικό υπάλληλο να εκφράζει παρόμοιες κρίσεις».

Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής έκανε λόγο γιια πολλαπλές επιθέσεις εις βάρος της ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο την «υπονόμευση της ανεξαρτησίας της και την παρεμπόδιση της πιστής εφαρμογής του νόμου και των στατιστικών αρχών».

«Από τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ απέκτησε θεσμική ανεξαρτησία και άρχισε να επιτελεί το έργο της όπως θα έπρεπε να το επιτελεί μια Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, με πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και των διεθνών στατιστικών αρχών, έχει γίνει ο στόχος – και εξακολουθεί να γίνεται στόχος – πολλαπλών επιθέσεων», τόνιζε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και την παρεμπόδιση της πιστής εφαρμογής του νόμου και των στατιστικών αρχών εκ μέρους της, ώστε να αναβιώσει η ολέθρια πρακτική της διαμόρφωσης των στατιστικών με βάση όχι το εκ των δεδομένων αληθώς προκύπτον, αλλά σε συμμόρφωση με το εκάστοτε πολιτικώς σκόπιμο και βολικό αποτέλεσμα, η οποία οδήγησε στην παραπλάνηση του Ελληνικού λαού ως προς τις οικονομικές συνέπειες της ακολουθούμενης επί μακρόν πολιτικής, στην απόκρυψη της αληθινής οικονομικής κατάστασης της Χώρας με συνέπεια τη διευκόλυνση της υπερχρέωσής της (και τον υπερδανεισμό της από Έλληνες και ξένους επενδυτές) έως ότου ήταν πλέον πολύ αργά, αλλά και στον διεθνή διασυρμό της Χώρας με τα διαβόητα ‘greekstatistics’».

«Απώτερος στόχος είναι, βεβαίως, η απόσειση των πολιτικών ευθυνών για το μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο οδήγησε τη Χώρα στην οικονομική καταστροφή και στην ένδεια που ζει σήμερα, καθώς και η αποφυγή της αναδυόμενης απαξίωσης αυτού του τρόπου διακυβέρνησης», προσθέτει στην ανακοίνωση ο κ. Γεωργίου. 

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του «τον Αύγουστο του 2010 και εφεξής, και ανελλιπώς έως σήμερα, επί οκτώ συνεχείς εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις, τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος γίνονται δεκτά από τη Eurostat, μετά και από τους αυστηρούς ελέγχους, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, και η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό. Το αυτό ισχύει για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009». 

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται εξάλλου εκτενώς στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να καταθέσουν για την ορθότητα του υπολογισμού του ελλείμματος «οι αρμόδιοι για τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Χώρας κατά τα έτη έως το 2009, κατά τα οποία διαπιστώθηκε ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκά πρότυπα πλήθος περιπτώσεων εσκεμμένα ακατάλληλης κατάρτισης στοιχείων, παρέμβασης και αλλοίωσης στοιχείων, και εσκεμμένης υποβολής λανθασμένων στοιχείων, τα οποία έχουν προσδιοριστεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ως «στατιστικές απάτες» και «στατιστικές λαθροχειρίες»!

Όπως αναφέρει «αντί να διερευνηθούν οι ευθύνες των προσώπων αυτών για τις στατιστικές απάτες και τις στατιστικές λαθροχειρίες, τα πρόσωπα αυτά καλούνται να καταθέσουν για την ορθότητα υπολογισμού του ελλείμματος του 2009, διότι χωρίς τη μαρτυρία ειδικώς αυτών των προσώπων (!), «με την ιδιότητά τους» κατά την περίοδο έως το 2009, όπως το βούλευμα ρητώς αναφέρει, δεν μπορεί να σχηματίσει «επαρκώς θεμελιωμένη» δικαστική κρίση (!)».

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ «η δικαστική διαδικασία εξελίσσεται (α) χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι πιστοποιήσεις των αρμοδίων ευρωπαϊκών θεσμών και αλλοδαπών και διεθνών θεσμικών χρηστών, (β) χωρίς να κληθεί προς εξέταση έστω και ένας από τους μάρτυρες που διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη τεχνογνωσία εφαρμογής του Ενωσιακού Δικαίου για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και είχαν προταθεί, (γ) με εσκεμμένη αδράνεια ως προς τη διερεύνηση των παρανόμων πράξεων που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Eurostat σχετικά με την ακατάλληλη κατάρτιση, αλλοίωση, παραποίηση και εσκεμμένη υποβολή λανθασμένων στοιχείων σε σωρεία περιπτώσεων, και (δ) ήδη με κλήση, προς σχηματισμό «επαρκώς θεμελιωμένης» δικαστικής κρίσεως, των προσώπων που ήταν αρμόδια για τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας καθ’ όν χρόνο διαπράττονταν οι «στατιστικές απάτες» και «στατιστικές λαθροχειρίες».

«Ο ρόλος της Δικαιοσύνης σε όλα αυτά θα έπρεπε να είναι μόνον ένας», αναφέρει ο κ. Γεωργίου. «Η πραγμάτωση του κράτους δικαίου. Ούτε το πελατειακό μοντέλο διακυβέρνησης της Χώρας, ούτε η απάτη προβλέπονται από την Ελληνική νομοθεσία, ούτε (πέραν της ιδίας αυτοεξαπατήσεως) η εξαπάτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί στοιχείο του εθνικού συμφέροντος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Zartsazurtsa

Πρόσεξε Ανδρέα γιατί βλέπω να σε στέλνουν στα σύνορα! Δημοκρατία όπως μας συμφέρει!

....

μη στενοχωρει κανεις αυτη τη κυβερνηση..θα τον βαλει φυλακη, αφου τον ξευτιλισει πρωτα..εχει εργο να παρουσιασει στους δανειστες της και την θελουν εκει παση θυσια

Δαναός Δαρειος

Εδω κανουν παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη , δεν θα κανουν στην ελστατ

Κωνσταντινος

Δυστυχως οι κυβερνητες συνεχιζουν το ιδιο βιολι να φερουν παλι την χωρα προ τετελεσμενου γεγονοτος και μετα να παραδωσουν το κρατος σε πληρη πτωχευση.Καημενη Ελλαδα αυτοι οι σωτηρες κυβερνουνε απο το1974.

ε;

Βασιλιά μας, εσύ;

SPIROS KERKIREOS

Τον Σεπτέμβριο του 2011 οι καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και καθηγήτριας Οικονομετρίας κυρίας Ζωής Γεωργαντά για «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων που φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης, έπεσαν σαν βόμβα. «Κάποιοι ήθελαν να μας βάλουν στο ΔΝΤ», έλεγε τότε η κυρία Γεωργαντά, η οποία μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής, ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νικόλαος Λογοθέτης, αποπέμφθηκαν εν μια νυκτί.«Το έλλειμμα το αυξήσαμε μόνοι μας προκειμένου να το εμφανίσουμε μεγαλύτερο από της Ιρλανδίας, μας το επέβαλαν κι εμείς το δεχτήκαμε», συμπλήρωνε η κυρία Γεωργαντά.Η συνολική ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από το ψευδές χρέος και έλλειμμα του 2009, που πιστοποιήθηκαν από την παράνομα λειτουργούσα μονοπρόσωπη ΕΛΣΤΑΤ, «φθάνει το γιγαντιαίο ποσό των 167 δις ευρώ»- εκτίμηση λίαν συντηρητική- όπως αποκαλύπτουν τα δύο πρώην μέλη της στατιστικής υπηρεσίας.Παρά την εισαγγελική εισήγηση σύμφωνα με την οποία η υπόθεση με κατηγορούμενους τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και άλλα δύο στελέχη της Αρχής , θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.Βάσει αυτής της εξέλιξης η δικογραφία η οποία σχηματίστηκε μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά επιστρέφει στα… χέρια των ανακριτικών αρχών.Μεταξύ του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελικής πρότασης είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Νίκου Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο από την επίμαχη δικογραφία έχουν χαθεί κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα.Αξίζει να σημειωθεί ότι η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, ωστόσο στη συνέχεια μία σειρά καταγγελιών της βασικής μάρτυρα Ζωής Γεωργαντά για αντιδικονομικές ενέργειες είχε σαν αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού από τον Άρειο Πάγο.

Ιθακήσιος

Χαίρομαι για την πληροφόρηση. Διερωτώμαι όμως, αφού η κ. Γεωργαντά λέει ότι δεν υπήρχε έλλειμα γιατί δεν μας λέει επίσης που ειναι τα λεφτά ώστε να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας και να ξεμπερδεύουμε;

μεγαλε

εγραψες.-

Τακου

Δυστυχώς στην χώρα μας αν ψάξεις να βρεις 100 τιμιους και αδέκαστους ανθρώπους , θα δυσκολευτείς παρα πολυ!Τωρα ξερεις γιατι.

Νικος 265

Μπραβω του

ΕΛΕΟΣ.

Αλήθεια ποιος κυβερνούσε την χωρα απο το 1974 και ως την επίσημη ανακοίνωση του Παπανδρεου τον Μάιο του 2010 πως η χωρα Χρεωκοπησε και εντάσσεται υπό την επιτροπεία και πλήρη Ελενχο των Δανειστων;;;;; Μην το πολλή σκέφτεστε όλοι ξέρουμε , όλοι εδω Ζούσαμε !!! Το τραγικό ειναι πως Συγκυβερνουν ακομα Παρηστανωντας τους Νεοτερηστες,τους Μεταρυθμιστες,τους Σωτήρες!!!! Ποιοι;;;; Η Αρχιεπισκοπή του Κομματισμού και οχι του κρατισμου που Διέλυσε και διαβρώσε τα παντα στην χωρα αυτη!!!!! Κρίμα για της επιλογές μας κρίμα!!!

gbalx

Σε καθε σοβαρη χωρα, οταν επικεφαλης δημοσιας αρχης κατηγορειται για κακουργημα, παει σπιτι του μεχρι νεωτερας...συνηθως παραιτειται....αν δεν τον κανει, τον παραιτουν.......εδω ομως ειναι Ελλαδα....της αναπτυξης.....

σε ποιον αναφερεσαι?

ο συγκεκριμενος ανελαβε το 2010

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης