Μπαρόζο σε Αναστασιάδη: Η Κομισιόν είναι στο πλευρό σας

Μπαρόζο σε Αναστασιάδη: Η Κομισιόν είναι στο πλευρό σας

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειές σας για ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μπαρόζο σε Αναστασιάδη: Η Κομισιόν είναι στο πλευρό σας
Μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ντερβίς Έρογλου έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. 

Να σημειωθεί πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς να υπάρξει ανακοινωθέν. Αντιθέτως η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι χωρίς κοινό ανακοινωθέν δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος. 

Κλείσιμο
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως η Κομισιόν, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία και μόλις διαπιστώσει συγκεκριμένη πρόοδο θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της και τη συμμετοχή της με ορατό τρόπο στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του κ. Μπαρόζο στο σχέδιο Ανάν υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης το είχε υποστηρίξει το 2004.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαρόζο μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ικανοποίηση και για την επιτυχή πορεία υλοποίησης των μέτρων για την οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε «τις κυπριακές αρχές και το λαό της Κύπρου ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό τους και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις προσπάθειές σας για ανάκαμψη της οικονομίας σε ισχυρές βάσεις».

Επιπρόσθετα τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου για εκμετάλλευση των ενεργειακών της αποθεμάτων αναγνωρίζοντας πως αυτό αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει «κατάλληλη ανάλυση» για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.

Η αναφορά του αυτή προφανώς αφορούσε την απόφαση για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Κάποιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η πιο συμφέρουσα λύση εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου είναι η μεταφορά του με αγωγούς στη Τουρκία. Η Λευκωσία δεν συζητάει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο χωρίς να υπάρχει λύση του Κυπριακού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης