Υπουργικό, μετά τη βαθιά ανάσα από Ευρώπη...

Υπουργικό, μετά τη βαθιά ανάσα από Ευρώπη...

Η δέσμευση της  κυβέρνησης προς την  τρόικα για τα σκληρά μέτρα φέρνει συγκρούσεις  με κοινωνικές ομάδες

Η Τρόικα θα αργήσει μία εβδομάδα...
«Και τώρα οι δυο  μας» σαν να λέει η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία, μετά τις διαβεβαιώσεις, που έλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος  Παπανδρέου από τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα μας θα στηριχθεί  από την τρόικα, αρκεί να ανταποκριθεί στις σκληρές δεσμεύσεις, που ανέλαβε  έναντι των δανειστών της.

Το Μέγαρο Μαξίμου  και το υπουργικό συμβούλιο υποδέχθηκαν  με ανακούφιση κατ’ αρχήν το μήνυμα των Μέρκελ και Σαρκοζί, αλλά και  τις παρεμβάσεις των αμερικανών, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει  θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πλέον  ότι το διεθνές κλίμα θα αλλάξει, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο  διάστημα και έτσι η Αθήνα θα κερδίσει χρόνο για να πείσει τις αγορές ότι θα υλοποιήσει τα μέτρα, που περιλαμβάνει η συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι πλέον στο εσωτερικό, καθώς  οι δραματικές παρεμβάσεις στο εργασιακό  και μισθολογικό του δημοσίου, με την εργασιακή εφεδρεία και  τις νέες μειώσεις στις αμοιβές, οι νέοι φόροι, όπως το ειδικό τέλος στα  ακίνητα και οι συγκρούσεις με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως εκείνες, που θίγονται από το άνοιγμα των  κλειστών επαγγελμάτων, επιβαρύνουν  επικίνδυνα το κοινωνικό κλίμα και  διαμορφώνουν σχεδόν «πολεμικές συνθήκες».

Κλείσιμο
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη  να έχει μονίμως το δάκτυλο στη  σκανδάλη, με στόχο μία σειρά από  «κεκτημένα» της ελληνικής κοινωνίας, η ανατροπή των οποίων πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, για να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τις επιταγές των δανειστών.

Προς τούτο η  κυβέρνηση κάνει διαρκώς παρεμβάσεις, σχεδιάζει από  την αρχή ορισμένες  πρωτοβουλίες και επιστρατεύει νέα  μέτρα για να πείσει ότι αυτή τη φορά θα υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Άλλωστε αυτή ήταν και  η δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου  Παπανδρέου προς τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.

Προς επίρρωση της  «νέας εργατικότητας» που διαπνέει την κυβέρνηση συνεδριάζει την  Πέμπτη το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, για να εγκρίνει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Επί τάπητος θα τεθούν τα εξήςνομοσχέδια:

  • Σχέδιο νόμου: Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Σχέδιο νόμου: Σύσταση Οργανισμού «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις.
  • Τροπολογία: Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης.
  • Επιλογή Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2005/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις, η οποία τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009.
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.
  • Σχέδιο νόμου: Δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2009/38/ΕΚ/6.5.2009.
  •  Σχέδιο νόμου: Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.
  • Σχέδιο νόμου: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α' 147) και προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (EE L 146 της 10.6.2009), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2010/80/ΕΕ όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας (EE C 69 της 18.3.2010)».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης