Στέφανος Κασσελάκης: «Βραχυκυκλώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητά του - Αιχμές, βολές, υπογραφές και διασπάσεις

Η έλευση του 35χρονου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία τίναξε στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες στην «μετά Τσίπρα» εποχή 

kasselakis_xr
Σε παρτίδα μπόουλινγκ τείνει να μετατραπεί η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η απρόσμενη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έβγαλε για τα καλά τα μαχαίρια από τα θηκάρια, κλονίζοντας τη διάταξη των εσωκομματικών κορίνων.

Παρότι η προεκλογική περίοδος κυλούσε σχεδόν αδιάφορα για την κομματική βάση και περισσότερο την κοινή γνώμη, η έλευση του 35χρονου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία τίναξε στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες στην «μετά Τσίπρα» εποχή, με αποτέλεσμα βολές, αιχμές και υπονοούμενα να ανταλλάσσονται καταιγιστικά μεταξύ «βόρειων» και «νότιων», στον «αμερικανικό εμφύλιο» που προκάλεσε ο νέος παίκτης εξ’ Αμερικής.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv62fdoqx6y9)


«Περιηγητές κομμάτων»
Τη σκυτάλη έλαβε πρώτος ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και αφού είχε προηγηθεί η ανάρτηση του στενού συνεργάτη του, Τάκη Κατσαρού, αφήνοντας ο τελευταίος να υπονοηθεί ακόμη και η λήψη πειθαρχικών μέσων κατά του κ. Κασσελάκη, με παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Από πλευράς του, ο κ. Φίλης υποστήριξε, πάντως, πως στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα ‘’φυτεύονται’’ από το instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες».



«Πρέπει να δούμε τις θέσεις του»,
συνέχισε ο κ. Φίλης, λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που θα προκύπτουν μέσα από την κοινωνία». Στο ίδιο πλαίσιο, «δεν γνωρίζει καν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε για τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος ο πρώην Υπουργός, για να διαπιστώσει πως «δυστυχώς όχι στην Ελλάδα μόνο, αλλά διεθνώς και έρχεται και στην Ελλάδα, έχουμε το μοντέλο των πολιτικών του instagram. Των πολιτικών που ξαφνικά γίνονται γνωστοί από το instagram. Δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία. Είναι περιηγητές κομμάτων».

Δυο σχολια για σήμερα. 1) Πολύ μεγάλη επιτυχία της εκδηλωσης του Στεφανου Κασελακη στα Χανια με πολύ μεγάλη συμμετοχή...

Posted by Παυλος Πολακης on Tuesday, August 29, 2023


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο κόμμα. Τόσο ώστε να μην διστάζει να προσφερθεί ολόκληρο σε οποιονδήποτε επιθυμήσει να το πάρει από το χέρι (να αναλάβει την αρχηγία του) σχεδόν υπό μηδαμινές προϋποθέσεις. Αρκούν λίγες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του που θα υιοθετήσουν μια υποψηφιότητα η οποία μπορεί να κατατεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ανωριμότητα ορφανού; Όχι, βέβαια. Απλώς απέραντη δημοκρατική ευαισθησία», παρατήρησε με μια δόση ειρωνείας ο πρώην Υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη, ένθερμο υποστηρικτή του κ. Κασσελάκη, υπογράμμισε πως «κατά ρεπορτάζ που δεν έχουν διαψευστεί, την υποψηφιότητα Κασσελάκη στηρίζει, πιθανόν μεταξύ άλλων συντρόφων, ο σ. Παύλος Πολάκης. Δικαιούμαι λοιπόν να ρωτήσω: Πώς συμβιβάζεται η όλη πολιτική παρουσία του σ. Πολάκη με την πλατφόρμα Κασσελάκη; Δηλαδή τον υποτονισμό μέχρι εξαφανίσεως της διάκρισης Αριστεράς/Δεξιάς και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ; Απλώς ερωτώ», διερωτήθηκε ο κ. Μπαλτάς, εγκαλώντας εν κατακλείδι τον κ. Κασσελάκη πως διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκειμένου να τον μετατρέψει «το ταχύτερο δυνατό» σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ώστε να συνεργάζεται με τη Ν.Δ. σε όσα αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv61isbc9q2p)


«Σημαία ευκαιρίας»
Στο εσωκομματικό μωσαϊκό αντιδράσεων, προστέθηκαν χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, που έθεσε το ερώτημα εάν και κατά πόσο «μπορεί με σύνθημα «Εμπρός για τένις λαϊκά», να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ασπρόπυργο;», ο πρώην Βουλευτής και ακαδημαϊκός, Κώστας Δουζίνας που παραλλήλισε τον κ. Κασσελάκη με «εταιρικό επιδρομέα», αλλά και ο ακαδημαϊκός και μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Χριστόπουλος, που ισχυρίστηκε πως «πιο κενό δε γίνεται με τίποτε» για τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη, για να συμπεράνει πως «αυτό σπείραμε, αυτό θα θερίσουμε». Αιχμές -απροσδιόριστα μεν- άφησε και ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί προς όλους, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα. Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιος είναι όταν απευθύνεται».

Ο τελευταίος υποστηρίζεται εσωκομματικά από την τάση «Ομπρέλα», η οποία, ωστόσο, βιώνει στις πρώτες ώρες μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη τα πρωτοβρόχια της διάσπασης, καθώς από τα σπλάγχνα της αναδύεται μια νέα τάση, βάλλοντας μετωπικά κατά του πέμπτου υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αποφεύγοντας να τον κατονομάσει, η υπό διαμόρφωση τάση «ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ (που σημαίνει ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ), εγκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη, περιγράφοντας σε κείμενο – παρέμβασή της στην «ΕΦΣΥΝ» «πως ομάδες ή πρόσωπα, που κουβαλούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως πολύφερνες νύφες και χωρίς κανένα αναστοχασμό τις προηγούμενες πολιτικές τους εντάξεις, ή που σήμερα διαφημίζουν ως κριτήριο πολιτικής ανόδου τις «λαμπερές» τους σπουδές ή τις επιχειρηματικές τους καριέρες, σύμφωνα με τα χειρότερα πρότυπα της αμερικανικής πολιτικής επικοινωνίας». Μάλιστα, οι μετέχοντες στην νέα τάση υπογραμμίζουν πως ««η βαριά εκλογική ήττα του κόμματος δεν μπορεί να σημαίνει και ήττα της ριζοσπαστικής αριστερής θεμελίωσής του, όπως επίμονα προσπαθούν να μας πείσουν συστημικά ΜΜΕ, όψιμοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος, ακόμη και υποψήφιοι για την Προεδρία, που έλκονται από την ιδέα της προσχώρησης στη δεξιά Σοσιαλδημοκρατία ή βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως σημαία ευκαιρίας και ως την εν Ελλάδι «Βάση» του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv6b9pr4n3vt)


Στην άλλη όχθη, ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, που έδωσε το παρόν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη στα Χανιά με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου», συμπεραίνοντας ότι «το πράγμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας …». Παράλληλα, θετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκφραστεί, αμέσως και εμμέσως, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως οι: Δώρα Αυγέρη, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Μάρδας, Τάνια Ελευθεριάδου και Άγης Τάτσης (σσ ο τελευταίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, αν και εξέχον στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας), ενώ η αμηχανία των συνυποψηφίων του κ. Κασσελάκη εδράζεται σε μια «κίνηση από τα κάτω», δηλαδή σε μια φουρνιά από μεσαία στελέχη που τυχόν δραστηριοποιηθούν ενόψει των εσωκομματικών εκλογών υπέρ του.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν τα όσα διαδικαστικά -αλλά και ουσιαστικά- συζητήθηκαν χθες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με αφορμή το Διαρκές Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Συγκεκριμένα, τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι προσέλθουν στις κάλπες στις 10 Σεπτεμβρίου και μόνο αυτοί, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να είναι το ίδιο εκλεκτορικό σώμα και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Επιπλέον, για την ψήφο των αποδήμων, όπου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με το 2022, δηλαδή οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ηλεκτρονικά και με τη χρήση μοναδικού κωδικού στις 10 Σεπτεμβρίου, με την εγγραφή τους στο μητρώο να είναι δυνατή μέχρι και δύο ημέρες πριν.

Power game οι υπογραφές
Ως προς την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, ζητούμενο στο εξής για τον Στέφανο Κασσελάκη αποτελεί η κατάθεση 30 τουλάχιστον υπογραφών υποστήριξής του (δηλαδή το 1/10 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής) στο Διαρκές συνέδριο του Σαββάτου, ώστε να ανακηρυχθεί επισήμως υποψήφιος, με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι ομόφωνα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν δεσμεύονται για την υποστήριξη ενός και μόνο υποψηφίου, δηλαδή μπορεί να υποστηρίξουν «άνω του ενός» υποψήφιους, δεν αποκαλείται να εμφανιστεί το ενδεχόμενο μετακινήσεων μεταξύ των «στρατοπέδων» των διεκδικητών της ηγεσίας, φόβος που φαίνεται να ελλοχεύει μεταξύ των πέντε φιναλίστ. Από πλευράς του, ο Νίκος Φίλης έθεσε, κατά πληροφορίες, ζήτημα χθες να προσκομίσουν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία τις υπογραφές υποστήριξης τους το ερχόμενο Σάββατο, προλαβαίνοντας τυχόν αλληλοεπικαλύψεις ιδίως στο πάλαι ποτέ «προεδρικό» μπλοκ, γεγονός που δεν έγινε δεκτό. Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας θα είναι απών στις εργασίες του Συνεδρίου, προς αποφυγήν… παρανοήσεων και αφήνοντας όλο το γήπεδο στους δυνάμει διαδόχους του, όταν ο ίδιος δεν έχει δώσει δαχτυλίδι σε κανέναν, όπως εξήγησε χθες με άρθρο του, ο στενός του συνεργάτης, Θανάσης Καρτερός.

Παράλληλα με τις εσωκομματικές ζυμώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε χθες με νέα ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός», σε συνέχεια των ερωτήσεων που δέχτηκε στην πρώτη του συνέντευξη, λέγοντας πως «θα επανέλθω», προκειμένου να αποσαφηνίσει σε δεύτερο χρόνο τις θέσεις του σε μια σειρά ζητημάτων.



Ο κ. Κασσελάκης φέρεται πιο έτοιμος σε επίπεδο διεργασιών, καθώς εκτιμάται ότι είχε συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές, προαπαιτούμενες για την υποψηφιότητά του, πριν από την γνωστοποίηση των προθέσεών του, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ότι «θα σας λέω την αλήθεια».

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάγεψε» η δεύτερη «υπερπανσέληνος» του Αυγούστου – Εντυπωσιακές εικόνες του «Blue Moon»


Σποραδικές βροχές στα δυτικά σήμερα, στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία


Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Φάρσαλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης