Ανδρουλάκης: Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών

Ανδρουλάκης: Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών

«Εντυπωσιάστηκα από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άλλο σημείο της ομιλίας του

ANDROULAKIS
Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την άρση των περιορισμών που αφορά την ψήφο των πολιτών στο εξωτερικό, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του για το νομοσχέδιο που άρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε τους λόγους που ψηφίζουν το νομοσχέδιο λέγοντας «στεκόμαστε αξιακά σε αυτό το κρίσιμο και τόσο σημαντικό ζήτημα για την πατρίδα μας. Γι' αυτό παρά τις εύλογες ανησυχίες μας επιδεικνύουμε πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και που με την επιστημονική, επαγγελματική και καθημερινή κοινωνική δράση τους μας κάνουν υπερήφανους». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας, ότι «η Κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση, αλλά την απέρριψε στην πράξη. Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μίας μόλις εβδομάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος των αποδήμων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου; Ανύπαρκτος. Μιλάτε συνεχώς για συναίνεση, ενώ οι καθημερινές σας πρακτικές υπονομεύουν το ευρύτερο πνεύμα συναίνεσης που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα».

Επιπλέον, μίλησε για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που «δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσει φωνή και ρόλο ο απόδημος Ελληνισμός. Με απτά αποτελέσματα. Ψηφίσαμε τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο. Δημιουργήσαμε δίκτυα της παγκόσμιας ομογένειας. Έγινε μια πραγματική επανάσταση στο θέμα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης. Στάλθηκαν από την Ελλάδα δάσκαλοι, βιβλία, οικονομικοί πόροι, για να κρατηθεί ζωντανή η ελληνικότητα. Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι' αυτά τα θέματα δεν είναι συγκυριακές, αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα. Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό»

Ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τη τοποθέτηση του αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. «Θεωρώ αδιανόητο αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά η Ρόδος να καίγεται 7 μέρες», σημείωσε. . Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε πως δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες. Δεν μας είπε αν έλεγξε πως αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι, από την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι Περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 ακόμα και μέσα στον Ιούλιο».

Σημείωσε δε, ότι «το 112 είναι πολύ σημαντικό εργαλείο. Δεν φτάνει όμως. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα. Ο φυσικός πλούτος μας χάνεται και δεν μπορούμε να παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε ειδική αναφορά στην πρόληψη, λέγοντας ότι «ηρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Χωρίς να σπαταλάμε πόρους, ή να τους χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού και στο τέλος να μην ανήκει σε κανέναν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή βοήθειας και στην αγορά εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ως εισηγητής του rescEU μαζί με άλλους συναδέλφους μου πετύχαμε να εξασφαλίσουμε 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προμήθεια των νέων Canadair. Κάτι που παραλείψετε να πείτε κατά την προχθεσινή επίσκεψη σας στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Ένα πολύ βασικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι και η πρόληψη. Εκμεταλλευτείτε το! Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό και τις δράσεις πρόληψης».

Ο κ. Ανδρουλάκης, μίλησε και για τα ελληνοτουρκικά. Εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη. «Ο κ.Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται. Όσο το παζάρι φέρνει αποτελέσματα, τόσο πιο σκληρό θα γίνεται», σημείωσε.

«Εντυπωσιάστηκα οφείλω να ομολογήσω και από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων. Δεν του είχε γίνει μάθημα, το πάθημα από το ραντεβού στον Βόσπορο πέρσι τον Μάρτιο; Και τότε μιλούσε για μία «νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης. Τώρα λοιπόν, μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό και αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Ακόμα και τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, που είχε αρχίσει να γίνεται παράδοση, την απαγόρευσε φέτος. Αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και εργαστείτε διπλωματικά για να διευρυνθεί ο κύκλος που θα στηρίζει τις θέσεις μας», συμπλήρωσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Το μυστήριο με τα σκήπτρα του Όθωνα: Εμφανίστηκαν τρεις φορές για 6 ώρες στα 188 χρόνια της ιστορίας τους

Συγκλονιστικό βίντεο τουρίστα στη Λίνδο - Το ξενοδοχείο που έμενε πριν και μετά την πυρκαγιά στη Ρόδο

O Νίκος Παππάς στον Δανίκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από τη ζεστή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης