Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στους πιο αδύναμους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στους πιο αδύναμους

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης - Τα μέτρα δρομολογούνται γιατί η οικονομία πήγε καλύτερα του αναμενομένου

ypoyrgiko_mitsotakis_arthro
Στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται αλλά και στα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα διαμηνύοντας ότι «έχουμε τη διάθέση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με δίκαιο τρόπό στην κοινωνία στηρίζοντας ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες» αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο

«Έχει σημασία να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας ειδικά στην δευτερογενή διαδικασία όσων πρέπει να γίνονται δηλαδή μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων» ήταν, επίσης, ένα από τα μηνύματα που έστειλε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cnvrmss2rlup)Κλείσιμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την υλοποίηση όσων είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «καθώς ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Είναι ο δεύτερος πυλώνας κατά της ακρίβειας δίπλα στο πρόγραμμα της ενεργειακής».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «από μία δέσμη 31 μέτρων έχει ψηφιστεί το 1/3 ανάμεσα σε αυτά η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από δύο εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για το μήνα Δεκέμβριο, η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο επίδομα θέρμανσης για το οποίο είπε ότι η κοινή υπουργική απόφαση θα έρθει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. «Θα διαθέσουμε 300 εκατομμύρια εφέτος αντί 174 εκατομμυρίων που είχαμε διάθεση πέρσι σε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους και σημαντική παρέμβαση είναι η αύξηση στους 200.000 σε όσους μετέχουν στο πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή» συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε «κρίναμε αναγκαίο να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και μέσα στο Νοέμβριο θα δρομολογηθούν οριστικά και τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα αγρότες κτηνοτρόφους και από την αρχή του χρόνου η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ και οι ρυθμίσεις που αφορούν στα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων».

«Είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε αυτά τα μέτρα γιατί η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου και δημιουργούσαμε, με συνετό τρόπο, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022, αλλά και για το 2023. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης, με τρόπο δίκαιο στην Ελληνική κοινωνία στηρίζοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

5714839
5714838
5714830


Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Σπίτι μου και ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους νέους που προβλέπεται στο εν λόγω πρόγραμμα

«Είναι παρεμβάσεις που αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια με πιο σημαντική τα ευνοϊκά δάνεια, με στήριξη και του ελληνικού δημοσίου, έτσι ώστε ουσιαστικά το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάνεις για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι ίσου μεγέθους» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι «η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών θα ξεκινήσει άμεσα, όπως και η παραχώρηση οικοπέδων του δημοσίου για την οικοδόμηση συγκροτημάτων διαμερισμάτων ένα μέρος από τα οποία θα μπορούν να ενοικιάζονται με πολυετή χαμηλά μισθώματα».

«Το υπουργείο Εργασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί τα χρονοδιάγραμματα όπως έχει αποδείξει και με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ειδική αναφορά στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εισήγησή του με αναφορά στα τραγικά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης τα οποία χαρακτήρισε «μάστιγα της εποχής» και αποτρόπαια εγκλήματα».

«Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξιχνιάζονται από την Ελληνική αστυνομία. Όλοι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και όλο αυτό σε πείσμα όσων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις είναι απλά ντροπή αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Και δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του εντός εισαγωγικών συστήματος όταν ήταν οι ίδιοι σύστημα για 4,5 χρόνια και δεν εντόπισαν τον κίνδυνο αντίθετα μειώθηκαν και οι ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα.  Τώρα, όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι το απόστημα πια έχει σπάσει. Αυτές οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται. Η τιμωρία είναι πλέον όσο σκληρή μας επιτρέπει ο νόμος. Άρα, το πιο σημαντικό είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για τις τραυματισμένες ψυχές όσων παιδιών πέφτουν θύματα τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στο υπουργικό συμβούλιο «έχουμε εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών. Το κάναμε πριν έρθει στην επικαιρότητα το φρικιαστικό περιστατικό στον Κολωνό. Ένα σχέδιο με οριζόντιες πολιτικές 12 Υπουργείων, με κάθετη εφαρμογή, με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε εντοπίσει πια πού είναι οι δυσκολίες, η γραφειοκρατία η οποία συχνά μπλοκάρει τον συντονισμό. Πολλές φορές λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, λείπει η εγρήγορση ώστε σε μία οικογένεια με δυσκολίες να εξετάζονται και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, απουσιάζει ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης».
.
Ανακοίνωσε, δε, ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και να το παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα και θα ζητήσω πραγματικά τη στήριξη όλων των κομμάτων. Είναι μία εθνική προτεραιότητα. Πραγματικά, ειδικά σε αυτό το θέμα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις».

«Έχουν γίνει πράγματα σε αυτόν τον τομέα: έχουμε περισσότερους ψυχολόγους, περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς, έχουμε περισσότερες δομές. Πολύ σημαντικό: διδάσκεται πια η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας, τα θέματα της ανεκτικότητας, των συμπεριφορών έχουν ενταχθεί πια στο πρόγραμμά μας, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά με έναν πιο συστηματικό τρόπο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων» κατέληξε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο αποκαλύπτει τι έγινε πριν βγάλουν «σηκωτό» τον προκάτοχο του Σι Τζινπίνγκ από το συνέδριο του ΚΚΚ

Σύλληψη μαθητών για βανδαλισμό σε κατάληψη Γυμνασίου στα Μελίσσια

Πύθωνας έφαγε ζωντανή 54χρονη στην Ινδονησία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης