Χου Τζιντάο: Βίντεο αποκαλύπτει τι συνέβη πριν τον βγάλουν άρον άρον από το συνέδριο του ΚΚΚ

Χου Τζιντάο: Βίντεο αποκαλύπτει τι συνέβη πριν τον βγάλουν άρον άρον από το συνέδριο του ΚΚΚ

O προκάτοχος του Σι Τζινπίνγκ είχε μια διαφωνία σχετικά με επίσημα έγγραφα πριν τη μυστηριώδη απομάκρυνσή του

jintao
Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, είχε μια διαφωνία σχετικά με επίσημα έγγραφα πριν τον απομακρύνουν άρον άρον από την τελετή λήξης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όπως αποκαλύπτει νέο βίντεο που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ.

Η παράξενη σκηνή της απομάκρυνσης του προκατόχου του Σι Τζινπίνγκ από την τεράστια αίθουσα στο Παλάτι του Λαού, το τεράστιο κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην πλατεία Τιενανμέν, έκανε τον γύρο του διαδικτύου το προηγούμενο Σάββατο, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Στο κλιπ που κυκλοφόρησε αμέσως μετά το περιστατικό, ένας υπάλληλος εμφανίζεται να πλησιάζει τον πρώην ηγέτη της Κίνας, ο οποίος κάθεται δίπλα ακριβώς από τον Σι Τζινπίνγκ, και να επιχειρεί να τον σηκώσει από τη θέση του, εμφανώς παρά τη θέλησή του. Ο Χου Τζιντάο σηκώνεται τελικά απρόθυμα, λέει μερικές κουβέντες στον Σι Τζινπίνγκ, που απλώς του νεύει, και αγγίζει στον ώμο τον προστατευόμενό του και απερχόμενο πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, προτού οδηγηθεί έξω από την αίθουσα.




Σύμφωνα με τον Guardian, η συγκεκριμένη σκηνή δεν προβλήθηκε στην Κίνα, ενώ η ημι-επίσημη εξήγηση που δόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Xinhua έκανε λόγο για αδιαθεσία του πρώην προέδρου που κατέστησε αναγκαία την ξαφνική αποχώρησή. Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, το όνομα του Χου Τζιντάο ουσιαστικά «σβήστηκε» από το εσωτερικό Ίντερνετ, πίσω από το «Μεγάλο Τείχος προστασίας» που ρυθμίζει το διαδίκτυο στο εσωτερικό της Κίνας.

Το νέο βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του Channel News Asia αλλά δημοσιεύτηκε δύο μέρες μετά το συμβάν, αποκαλύπτει τι συνέβη λίγο πριν από τη αλλόκοτη απομάκρυνση του Τζιντάο, που πολλοί ερμήνευσαν ως επίδειξη δύναμης του Σι Τζινπίνγκ πριν την εκ νέου ανάδειξη του στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας.

Κλείσιμο
Τα καινούργια πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τον Λι Ζανσού, τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο που κάθεται στα αριστερά του 79χρονου, να παίρνει ένα έγγραφο από το χέρι του και να το βάζει ξανά κάτω από το κόκκινο κάλυμμα (που καλύπτει τα έγγραφα όλων των αξιωματούχων) ενώ μιλάει στον Χου Τζιντάο. Αρχικά αφήνει τα έγγραφα μπροστά από τον πρώην πρόεδρο, που έχει μια μπερδεμένη έκφραση στο πρόσωπό του. Κατόπιν όμως όμως τα τραβάει προς το μέρος του και βάζει το χέρι του πάνω τους, θέλοντας προφανώς να προλάβει μια νέα προσπάθεια του 79χρονου να τα ανακτήσει.

hu-3


Ο Σι Τζινπίνγκ, που κάθεται στα δεξιά του προκατόχου του, φαίνεται να καλεί με το βλέμμα κάποιον να έρθει να βοηθήσει. Ένας υπάλληλος καταφθάνει και ο Κινέζος πρόεδρος του λέει μερικές κουβέντες, νεύοντας προς τη μεριά του Χου Τζιντάο. Στη συνέχεια ο υπάλληλος αποχωρεί, και λίγο αργότερα έρχεται ένας πιο νεαρός άνδρας. Αφού μιλάει με τον Σι Τζινπίνγκ, λαμβάνοντας πιθανώς οδηγίες, ξεκινάει την προσπάθεια να σηκώσει τον 79χρονο από τη θέση του. Αν και εμφανώς απρόθυμος, ο πρώην πρόεδρος τελικά υπακούει. Φεύγοντας, επιχειρεί να πάρει τις σημειώσεις του Σι Τζινπίνγκ, που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, με τον ηγέτη της Κίνας να βάζει το χέρι του επάνω στα χαρτιά και να τον αποτρέπει.

Όποια κι αν ήταν η αιτία της σκηνής που εκτυλίχθηκε στο Παλάτι του Λαού του Σάββατο (ασθένεια ή «συμβολική» απομάκρυνση μιας φιγούρας που αντιπροσωπεύει το παρελθόν), ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο ηλικιωμένος πρώην ηγέτης, λίγη ώρα αφότου είχαν εισέλθει οι κάμερες στην αίθουσα, ήταν ταπεινωτικός, σημειώνει η Guardian.

hu-2


Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Πεκίνο, είναι μια εκδήλωση που οργανώνεται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το να συμβεί λοιπόν κάτι αναπάντεχο στην προσεκτικά χορογραφημένη τελετή λήξης του συνεδρίου, στο οποίο ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε τη θέση του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, σίγουρα δεν είναι κάτι ασήμαντο.

«Ο Χου Τζιντάο αντιπροσωπεύει μια πολύ διαφορετική Κίνα από εκείνη που αντιπροσωπεύει ο Σι Τζινπίνγκ. Το στιλ ηγεσίας του ήταν πολύ πιο συλλογικό και, όταν ήταν στην εξουσία, χρειάστηκε να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες κλίκες στη μόνιμη επιτροπή του πολιτμπιρό. Η θητεία του Χου θεωρήθηκε μια περίοδος ανοίγματος της χώρας στον έξω κόσμο και αυξημένης ανοχής σε νέες ιδέες. Ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι οδήγησε τη χώρα σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από τον προκάτοχό του, με τον ίδιο στον πυρήνα της διακυβέρνησης και χωρίς κανέναν να τον αμφισβητεί πλέον», σημειώνει σχετικά με το συμβάν ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα.




Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Με διαδικασία-εξπρές στον εισαγγελέα η 38χρονη που έριξε το καυστικό υγρό

Φοβούνται να μιλήσουν για το φονικό με το τσεκούρι οι συγχωριανοί του δράστη στη Χαλκιδική

Νωρίτερα οι αυξήσεις του 2023 στις συντάξεις – Ποια σενάρια εξετάζονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης