Μητσοτάκης: Το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας», επίθεση στον Ανδρουλάκη και άνοιγμα στο Κέντρο

Μητσοτάκης: Το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας», επίθεση στον Ανδρουλάκη και άνοιγμα στο Κέντρο

Δήλωσε ότι δεν θα γίνει «κωλοτούμπας», αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο, και θα καλέσει τον λαό να εμποδίσει με την ψήφο του την «πολιτική τερατογένεση» μιας κυβέρνησης Τσίπρα με Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη

mitsotakis_deth_metra_xr
Τα διλήμματα των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων προδιέγραψε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επόμενη κυβέρνηση και στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας που θα κάνει εφικτό τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Τόσο στην ομιλία του Σαββάτου στα εγκαίνια της Έκθεσης όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή και διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για έναν καθαρό προεκλογικό ορίζοντα χωρίς αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού, κλείνοντας οριστικά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και δίχως μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα, αφού δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να κάνει ανασχηματισμό μέσα στην προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης | Συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ

«Θα εξαντλήσουμε τον εκλογικό κύκλο και θα οδηγήσουμε τη χώρα, συντεταγμένα και με ασφάλεια, σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Ταυτόχρονα απέρριψε κοφτά και κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αν και είπε ότι δεν είναι υποχρεωτικό η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις δεύτερες εκλογές να είναι μονοκομματική. Ο ίδιος επέμεινε στα ανοίγματά του προς το Κέντρο, αλλά επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του για να προσχωρήσει στην «τερατογένεση», όπως χαρακτήρισε το ενδεχόμενο στις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Κλείσιμο
«Εξακολουθώ να διεκδικώ για το κόμμα για το οποίο ηγούμαι τη δυνατότητα να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ποιο είναι το πραγματικό ζητούμενο των δεύτερων εκλογών. Κι αν ο ελληνικός λαός είναι ικανοποιημένος από αυτό το οποίο έχει δει αυτή την τετραετία, να μας δώσει μία δεύτερη εντολή. Μια δεύτερη εντολή προόδου, ώστε να μην φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό θεωρώ ότι θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών και βέβαια η τελική επιλογή του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε.

«Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και με τη στήριξη ή ανοχή του κ. Κουτσούμπα», είπε. Το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών θα είναι η τελική επιλογή του πρωθυπουργού, συνέχισε.

Και στο ίδιο μοτίβο πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μία πρόταση διακυβέρνησης, πολύ συγκεκριμένη. Με τα καλά μας, τα στραβά μας, μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα; Δεν την έχω ακούσει από κανέναν. Ακούω κάποια για “προοδευτική συμμαχία” (…). Εμείς κυβερνήσαμε. Θα κυβερνήσουμε τέσσερα χρόνια. Πριν από εμάς έχει προηγηθεί και μια άλλη κυβέρνηση, του κ. Τσίπρα. Άρα το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας -για να το πω πολύ απλά- είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει».

Επιμένοντας ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός και σε κυβέρνηση συμμαχίας, εξήγησε ότι «αυτό ισχύει για εμένα, ισχύει και για τον κ. Τσίπρα, θα ίσχυε θεωρητικά και για τον κ. Ανδρουλάκη».

«Δεν είμαι κωλοτούμπας»

Ο πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά τις συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψήφισε η δική του κυβέρνηση λέγοντας: «Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός είναι ένας νόμος ο οποίος αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο -πιο δίκαια κατά την άποψή μου, διότι δίνει το bonus με έναν πιο κλιμακωτό τρόπο- και θέτει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στο 37 με 38%.

«Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο», συνέχισε, «να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου, από το να κατεβάζω εκλογικούς πήχεις, στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει μία ισχυρή κυβέρνηση μέσα από μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Κατά συνέπεια, συνόψισε, «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός από μία περίπτωση: αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής».

«Βούτυρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη»

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και στις απαντήσεις που έδωσε για την υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη αναγνώρισε ότι «δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός». Παρά ταύτα ο ίδιος υποστήριξε ότι «κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από μία εν δυνάμει διαδικασία παρακολούθησης. Εάν το Σύνταγμα ήθελε να προβλέψει κάτι τέτοιο θα το είχε αναφέρει ρητά ή θα αναφερόταν στον εκτελεστικό νόμο του 1994 του Συντάγματος».

«Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ή έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες», ανέφερε, προσθέτοντας -χαριτολογώντας, όπως είπε- ότι «δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη «ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «απαιτούσε περισσότερη πολιτική ευαισθησία και περισσότερο προβληματισμό στην διαδικασία λήψης αυτής της απόφασης, σε επίπεδο του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και γι’ αυτό ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να προτάξουμε από εδώ και στο εξής, πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς υπό ποιες εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να επιτρέπεται μία παρακολούθηση ενός πολιτικού ή και ενός δημοσιογράφου, πρόσωπα τα οποία με κάποιο τρόπο ασκούν ένα δημόσιο λειτούργημα».

Επιμένοντας να χαρακτηρίζει «πραγματικό σφάλμα» αυτό το οποίο έγινε με την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη. Όπως είπε, «τον βοήθησε να πορευτεί σε μία γραμμή η οποία ήταν, κατά την άποψή μου, ήδη προαποφασισμένη. Είναι μία γραμμή ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία. Μία γραμμή η οποία προσωπικά εμένα μου κάνει και αρκετή εντύπωση, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρώ ότι βλέπουν θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Με άλλα λόγια, είπε ο πρωθυπουργός, «νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθεί μία πολιτική η οποία τον φέρνει σε μία απόσταση από το δικό του κοινό, από το δικό του εκλεκτορικό σώμα. Είναι δικό του θέμα βέβαια και ο ίδιος θα απαντήσει στο πώς αντιλαμβάνεται τον δικό του ρόλο και πώς θα αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές».

«Με τον Βενιζέλο μας ενώνουν περισσότερα…»

Σε άλλο ερώτημα για την κριτική που δέχθηκε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα των υποκλοπών, αλλά πρόσθεσε ότι τον ενδιαφέρει η συμπόρευση με πρόσωπα όπως εκείνος. «Με τον κ. Βενιζέλο και με άλλους ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ, μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», είπε.

Δεν ξεχνώ, συνέχισε, ότι «και ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους 10 οι οποίοι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορήθηκαν ότι περίπου δωροδοκήθηκαν από τη Novartis, μία πολιτική σκευωρία η οποία κατέρρευσε με πάταγο και αναδείχθηκε πλήρως ότι ήταν πολιτικά υποκινούμενη».

Απαντώντας με τη λέξη «καθόλου’ στο ερώτημα για το πόσο κοντά είναι με τον κ. Βελόπουλο», ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, όπως την έχω παρουσιάσει πολλές φορές, είναι στη δεύτερη κάλπη να διεκδικήσει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι έχω αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα, ως Νέα Δημοκρατία, να εντάσσουμε στελέχη στην κυβέρνησή μας που δεν προέρχονται ιστορικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως είπε, «ο ελληνικός λαός θα κρίνει τελικά και θα επιλέξει αν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα αναγκαστούμε μετά τις δεύτερες εκλογές να διερευνήσουμε το σενάριο μιας εκλογικής συνεργασίας».

Και συνέχισε: «Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να απαντήσω για το ποιες θα είναι οι επιλογές μου σε αυτό το σενάριο, διότι εξακολουθώ να διεκδικώ για το κόμμα για το οποίο ηγούμαι τη δυνατότητα να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ποιο είναι το πραγματικό ζητούμενο των δεύτερων εκλογών. Κι αν ο ελληνικός λαός είναι ικανοποιημένος από αυτό το οποίο έχει δει αυτή την τετραετία, να μας δώσει μία δεύτερη εντολή. Μια δεύτερη εντολή προόδου, ώστε να μην φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά».

Είναι πολλά τα παράνομα λογισμικά, αλλά εμείς δεν έχουμε…

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «συνειδητή σύγχυση μεταξύ των νόμιμων επισυνδέσεων και της χρήσης παράνομων λογισμικών», είπε ότι το σύστημα Predator δεν είναι το μόνο, υπάρχουν και άλλα τα οποία δυστυχώς διακινούνται στην παγκόσμια αγορά, όπως το Pegasus, για το οποίο δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα πριν κάνει την εμφάνισή του το Predator.

Για ένα είμαστε απολύτως βέβαιοι, συμπλήρωσε. «Το λογισμικό αυτό δεν χρησιμοποιείται από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα και είναι παγκόσμιο. Η τεχνολογία, δυστυχώς, τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις και τα λογισμικά αυτά είναι διαθέσιμα σε άλλες χώρες, σε αυταρχικά καθεστώτα, ενδεχομένως σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν διάθεση να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεχνολογική γραμμή άμυνας, εύκολη, απέναντι σε τέτοια λογισμικά. Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ομόλογοί μου έχουν τύχει αντικείμενο παρακολούθησης, πάρα πολλοί πολιτικοί, ενδεχομένως επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι».

Γι’ αυτό, συνέχισε «φιλοδοξώ η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να τεθεί ξεκάθαρη απαγόρευση διακίνησης, πώλησης, εξαγωγής τέτοιων λογισμικών, τουλάχιστον όσον αφορά στη χώρα μας. Είναι μία πρώτη γραμμή άμυνας και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα απασχολήσει πάρα πολύ και τους ευρωπαίους εταίρους μας, διότι όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, των ασφαλών επικοινωνιών».

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί στην Γερμανία: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος

Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βελιγράδι κατά της διοργάνωσης του EuroPride - Δείτε βίντεο

Καθαρό «Όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό, στόχος η αυτοδυναμία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης