Καθαρό «Όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό, στόχος η αυτοδυναμία

Καθαρό «Όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό, στόχος η αυτοδυναμία

Καθαρός πολιτικός διάδρομος από Μητσοτάκη με 3 «όχι» και 1 δίλημμα μέχρι τις εκλογές  - Οι βολές για την εγγύτητα Ανδρουλάκη - ΣΥΡΙΖΑ

mitsotakis-pc-m2
Σε πλήρη αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης προχώρησε με την αφετηρία της νέας σεζόν, δηλαδή από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του αναφορικά με τις πολιτικές στοχεύσεις, αλλά και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης απέναντι σε έναν δύσκολο και αχαρτογράφητο πανευρωπαϊκά χειμώνα.

«Σταθεροί κανόνες»

Διαψεύδοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών περί τροποποίησης του εκλογικού νόμο, ο Πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά το σχετικό ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου, απαντώντας πως «είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». «Η μόνη περίπτωση ν' αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν' αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν' αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής», πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης | Συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ


Εξίσου αποφασιστικός εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας με όλους τους τρόπους την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εν μέσω μιας γενικευμένης γεωπολιτικής και οικονομικής ρευστότητας τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο, εγκαλώντας για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχει βαλθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ σχολίασε ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω των τουρκικών, αλλά και των ενεργειακών προκλήσεων.

Προλαβαίνοντας, ταυτόχρονα, τους όποιους συνειρμούς, ο Πρωθυπουργός άθροισε στις κατηγορηματικές αρνήσεις του και αυτή του ανασχηματισμού, προκειμένου να μην προκληθούν αναταράξεις ιδίως σε κρίσιμα κυβερνητικά πεδία, εξαιτίας της αλλαγής χαρτοφυλακίων. «Τρία όχι. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου όχι ανασχηματισμός. Έχω πει πολλές φορές ότι, όταν απέχουμε κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, οι αλλαγές καλύπτουν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να μην αλλάξει «τους όρους του παιχνιδιού» πριν από τη λήξη της παρτίδας, δηλαδή της προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Στην ίδια προοπτική, ο Πρωθυπουργός έψεξε την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, η οποία «αποτελεί αποσταθεροποιητική ενέργεια», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «γιατί θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε εν μέσω δύσκολης συγκυρίας, με επιθετικό γείτονα και βαρύ χειμώνα να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Στρατηγική αυτοδυναμίας

Για το λόγο αυτό, ζήτησε η πρώτη κάλπη να στείλει σαφές μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία, αποκαλώντας μάλιστα «καταστροφική» την απλή αναλογική.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση πως η κάλπη της απλής αναλογικής ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού των κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και με την ανοχή του κ. Κουτσούμπα. Θέλω να γνωρίζουν ότι Έλληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Καθαρό δίλημμα

Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με την ελληνική κοινωνία, λέγοντας πως «έχω χτίσει εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανέναν απολύτως λόγο», καθώς το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών, πάνω από τις κάλπες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η εκλογική διαδικασία θα κρίνει όχι μόνο την επόμενη κυβέρνηση, αλλά και τον επόμενο κυβερνήτη, θέτοντας από τον μήνα Σεπτέμβριο ως κεντρικό δίλημμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρηση το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

«Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί για πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι αλαζονικό. Το δίλημμα Μητσοτάκης - Τσίπρας είναι δίλημμα που καταλαβαίνει κανείς. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε αρκετές αναφορές κατά τις τοποθετήσεις του στη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εγγύτητα Ανδρουλάκη - ΣΥΡΙΖΑ

«Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς από το ΘΕΜΑ για την επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απάντησε πως ασφαλώς και δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη, αλλά είπε ότι θα περίμενε περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Απαντώντας, δε, στο αν αυτή η υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Αναφερόμενος, επιπλέον, στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι «σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» και ανακάλεσε από την μνήμη πως «ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis».

Καταλύτης η βάση του ΠΑΣΟΚ

Τραβώντας, ωστόσο, μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη και την εκλογική βάση της Χαριλάου Τρικούπη, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «συμπολίτες μας από το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο μπροστά από τον ίδιο». Στην κατεύθυνση αυτή, «νοιώθω ότι βλέπω ένα deja vu της δεκαετίας του '80. Η αναζήτηση φαντασμάτων δεν ταιριάζει σε νέο πολιτικό» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Χάσμα, την ίδια ώρα, χωρίζει, κατά τον Πρωθυπουργό, τον ίδιο και από τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς «δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. «Γι' αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλάδος ελαίας «την τελευταία στιγμή» από τον Ουίλιαμ σε Χάρι και Μέγκαν μετά από προτροπή του Καρόλου

Αύριο το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς μάσκες και τεστ για τους μαθητές

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα - Ζημιές σε κτίρια, καταστροφές σε δρόμους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης