Τσίπρας: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενέχουν «σοβαρότατους κινδύνους» για την Ελλάδα

Τσίπρας: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενέχουν «σοβαρότατους κινδύνους» για την Ελλάδα

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να ξεκινήσει την παρέμβασή του με σχόλιο για τα εθνικά θέματα που έχουν ανακύψει στη Μαδρίτη

5634322
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πρώτα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μαδρίτη εξαπέλυσε από την Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ αλλά και για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος υποστήριξε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας βγαίνουν ενισχυμένες από τις εξελίξεις.

«Είμαστε ανήσυχοι γιατί η Τουρκία χωρίς να μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναβαθμίζει τον ρόλο της στα δρώμενα την στιγμή που κλιμακώνει την πολιτική έντασης. Είμαστε ανήσυχοι γιατί μέσα σε κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία καταφέρνει να επιβάλλει και να κατοχυρώσει στην ΕΕ την λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου… Η Τουρκία εκβιάζει, διεκδικεί και κερδίζει εις βάρος των δικών μας συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο «η πολιτική υποταγής της Εξωτερικής πολιτικής στις προεκλογικές ανάγκες οδηγεί σε οδυνηρά σφάλματα για την εθνική μας κυριαρχία τον κ. Μητσοτάκη». Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως «η Ελλάδα ζητά την στήριξη και την δέσμευση των συμμάχων έναντι των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων. Πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα και όπλα για να μην πωληθούν αμερικανικά F16 στην Τουρκία».

Απαντώντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας ανησυχεί μήπως η Τουρκία εξοπλίσει την πολεμική της μηχανή. Δεν μας είπε όμως γιατί το δικό του κόμμα δεν στήριξε τις δικές μας προσπάθειες να ενισχύσουμε τις δικές μας Ενοπλες Δυνάμεις».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κλείνοντας την τοποθέτησή του απέφυγε να επαναλάβει το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αναφορά σε όσα διαδραματίζονται στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων τα οποία δυστυχώς - όποιος δεν κρύβεται πίσω από κορώνες - καταλαβαίνει ότι ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Κινδύνους για την διεθνή θέση της χώρας» ειπε αρχικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «δεν θα επεκταθώ αναλυτικά πριν ολοκληρωθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ και πριν υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς όλα τα κόμματα» για να παραθέσει στην συνέχεια την ανάλυσή του για τα πρώτα συμπεράσματα της Συνόδου που διεξάγεται στην Μαδρίτη.

«Δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω αυτό που αισθάνονται σήμερα οι περισσότεροι συμπολίτες μου. Να εκφράσω την μεγάλη ανησυχία μας για τις εξελίξεις. Το λέω μετα λόγου γνώσεως. Πριν από λίγα λεπτά η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F16 του στόλου της Τουρκίας . Τονίζοντας ότι η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλει στηνισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ. Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουν τα γνωστά προπαγανδιστικά παπαγαλάκια απ το πρωί να μας μιλούν για τον απομονωμένο Ερντογάν, την ήττα του στην Σύνοδο κορυφής. Αν θα συνεχίσουν να αλλάζουν συζήτηση σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Το είχα θέσει πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ . Και τότε υπήρχαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για προχωρημένες συζητήσεις για εκσυγχρονισμό ή πώληση F16.

Τότε ο πρωθυπουργός είχε πει «είναι όλα ψέματα». Του είχα ζητήσει αυτό να το πει ο Μπάιντεν. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν ήταν ψέμα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε «είμαστε ανήσυχοι γιατί χθες με τα άρθρα του Μνημονίου που υπέγραψε Φιλανδία και Σουηδία με δεσμεύονται να πουλούν όπλα στην Τουρκία να στηρίξουν την πολιτική της στο τομέα ασφάλειας ανεξάρτητα από τις ενέργειες της σε Αιγαίο, Συρία και Λιβύη. Είμαστε ανήσυχοι γιατί η Τουρκία χωρίς να μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναβαθμίζει τον ρόλο της στα δρώμενα την στιγμή που κλιμακώνει την πολιτική έντασης. Είμαστε ανήσυχοι γιατί μέσα στο κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία καταφέρνει να επιβάλλει και να κατοχυρώσει στην ΕΕ την λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου. Το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη σήμα turkaegean με ευρωπαϊκή σφραγίδα. Ένα σήμα που προσπαθεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο. Είμαστε ανήσυχοι γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ανήσυχη».

Κλείσιμο
«Καλώ από αυτό το βήμα την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό έστω και τωρα να υπερασπιστεί τα εθνικα μας συμφέροντα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Σήμερα θα συναντηθεί με την Σουηδή πρωθυπουργό. Σήμερα Μπάιντεν - Ερντογάν θα συναντηθούν. Να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα ζητά στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και διεκδικήσεις Ερντογάν. Ότι η χωρα θα εξασφαλίσει όλα της τα όπλα για να μην πωλήσουν οι ΗΠΑ F16 στην Τουρκία. Είναι αδιανόητο να μας ζητούν οι ΗΠΑ να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ να στέλνουν F16 στην Τουρκία για να πετούν πανω απ τα ελληνικά νησία. Να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένος σύμμαχος. Δεν έχω πρόβλημα να δηλώσω ότι στο βαθμό που θα υπάρξει τέτοια στάση εμείς θα το κρίνουμε θετικά. Διαφορετικά αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην ΙΧ εξωτερική πολιτική τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ότι θα ακολουθήσει» ανέφερε κλείνοντας την κριτική του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναφορικά με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής αναστέλλεται «εικονικά». «Είστε προστάτες των καρτέλ και εγγυάστε ότι το παιχνίδι αισχροκέρδειας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ενορχηστρωτές απάτης εις βάρος του ελληνικού λαού» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Τι έγινε τώρα; Εγινε παράνομη η ρήτρα; Εγινε ληστρική; Θα το χειροκροτούσαμε αλλά όχι. Είστε πολιτικοί απατεώνες. Επι 6 μήνες υπερασπιζόσασταν την παράνομη μεταφορά του βάρους στον καταναλωτή σήμερα έρχεστε να την αφαιρέσετε εικονικά από τους λογικισμούς του καλοκαιριού και να την ενσωματώσετε στους κυμαινόμενους λογαριαμσούς του φθινοπώρου» είπε.

«Ότι και αν λέει η προπαγάνδα σας και εσείς το καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος σας τελειώνει. Οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα σας επιβάλλουν ρήτρα αναπροσαρμογής πολιτική και κοινωνική. Οι πολίτες απαιτούν όραμα και καθαρές λύσεις. Η δική μας δέσμευση που επαναλαμβάνω είναι ότι όποτε και αν στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές θα τελειώσει το πάρτι. Θα σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο των πολιτών 10 επιχειρηματίες. Να θυμάστε. Να είστε ποιο προσεκτικοί . Τιποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί» ανέφερε κλείνοντας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ζαχάροβα για τους «ανεπιθύμητους» Έλληνες διπλωμάτες: Δεν είναι δική μας επιλογή οι αμοιβαίες απελάσεις

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καλείται ως ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας - Ίριδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης