Τα ραντεβού Μητσοτάκη-Αμερικανών στο Μόναχο, «πρόβα» για τον Λευκό Οίκο

Τα ραντεβού Μητσοτάκη-Αμερικανών στο Μόναχο, «πρόβα» για τον Λευκό Οίκο

Οι επαφές του Πρωθυπουργού που δείχνουν ταξίδι στις ΗΠΑ προς τον Απρίλιο - Τι δείχνει η πρόσφατη συνομιλία του Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν  στο Μόναχο

5515793
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στην Ουκρανία έριχνε χθες βαριά σκιά πάνω από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το λεγόμενο «Νταβός της Άμυνας» με τους υψηλούς προσκεκλημένους, στο οποίο ήταν για μια ακόμα φορά προσκεκλημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ήταν, ομολογουμένως μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, να κάνει υψηλού επιπέδου επαφές για περισσότερο ή λιγότερο, παρουσιάζοντας την εικόνα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η Διάσκεψη Ασφαλείας είναι, δε, παραδοσιακά ένα καλό τερέν για Αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη φετινή σύνθεση συμμετέχουν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε και σε πάνελ. Και, βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις, ιδίως από τη στιγμή που η Τουρκία απουσίαζε από ένα τόσο σημαντικό φόρουμ. Άλλωστε, στις ΗΠΑ είναι εδραία η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας και όχι ένας απρόβλεπτος παίκτης σε μια περιοχή που οι Αμερικανοί δεν θέλουν προβλήματα.

Το ραντεβού με τους Γερουσιαστές

Στο πλαίσιο των επαφών του, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Στην σύνθεση της συνάντησης συμμετείχαν 14 άτομα, μεταξύ των οποίων καλοί γνώστες των ελληνικών θέσεων, όπως ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, αλλά και ο πολύπειρος πρώην γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν. Ειδικά ο κύριος Βαν Χόλεν είναι στενός συνεργάτης του κ. Μενέντεζ, προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και διαπρύσιου υποστηρικτή των ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με πηγή που έχει άμεση γνώση της συζήτησης, το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, κάτι που αντικατοπτρίζει και την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία στους θεσμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επισημάνει το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις, ενώ στάθηκε και στη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 -όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ- για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσής του.

Εξέφρασε την επιθυμία ορισμένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1 που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, ο οποίος υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο.

Μπλίνκεν και στο βάθος Λευκός Οίκος

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγα λεπτά με ένα από τα πρόσωπα των ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο, τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δυο τους τα είπαν με φόντο τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομιλεί άνετα με τους βασικούς παίκτες του αμερικανικού κατεστημένου.

Κλείσιμο
Όλες αυτές οι επαφές του κ. Μητσοτάκη μπορούν να εκληφθούν και ως ένα πρελούδιο για την επικείμενη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, η οποία, εφόσον το επιτρέψει η πανδημία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι σχετική πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο δεν έχει λάβει ως τώρα ο κ. Ερντογάν, επί θητείας Μπάιντεν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης