«Στο έλεος της κρίσης ο εμπορικός κόσμος», λέει ο Μιχάλης Κατρίνης

«Στο έλεος της κρίσης ο εμπορικός κόσμος», λέει ο Μιχάλης Κατρίνης

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και πάλι από την έξαρση της πανδημίας και κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών πως αρκειται στην επανάληψη μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ήδη … από το 2020

katrinis
Σφοδρή αντιπαράθεση για τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας ειχαν στη Βουλή οι Χρήστος Σταϊκούρας και Μιχάλης Κατρίνης.  Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και πάλι από την έξαρση της πανδημίας και κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών πως αρκειται στην επανάληψη μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ήδη … από το 2020, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο στήριξης της αγοράς ή αναστολής των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε με στοιχεία στη ζοφερή πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος, στην αύξηση των χρεών στον ΕΦΚΑ, στα επιπλέον 3,75 δις απλήρωτους φόρους το 1ο εννεάμηνο του 2021 και στις φορολογικές υποχρεώσεις του προσεχούς τετραμήνου οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δις ευρώ.

Ενώ η πτώση τζίρου στην αγορά είναι εμφανής μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων σε εστίαση, λιανεμπόριο, πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.α. υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει:

Στο αν θα δώσει παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (παλαιότεροι κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών, χρέη πανδημίας, φορολογικές & ασφαλιστικές υποχρεώσεις),
αν θα στηρίξει τον εμπορικό κόσμο με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, διεύρυνση παγίων δαπανών, αναστολές συμβάσεων),

ή αν θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως πρότεινε η ΤτΕ.

Για την εκκωφαντική αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν έχει αποδώσει ούτε μία ρύθμιση εδώ και 5,5 μήνες, ενώ ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, ο κ. Σταϊκούρας δεν ανέφερε και πάλι το παραμικρό, περιοριζόμενος αορίστως, στις «χιλιάδες ρυθμίσεις» που έχουν κάνει οι τράπεζες από το 2019.

Κλείσιμο
Επιπλέον, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του κ. Κατρίνη και για τη μη εκταμίευση της 1ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης 1,718 δις τον Οκτώβριο, παρότι η γρήγορη εκταμίευση αυτών των πόρων αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον κ. Σταϊκούρα να εμμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σε μια άκρως ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας τις δύσκολες ερωτήσεις, που θα συνεπάγονταν και συγκεκριμένες λύσεις από την πλευρά του.




Ειδήσεις σήμερα:

Τα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και οι πορείες

Τα στοιχεία που «έδειξαν» ότι ο δολοφόνος της 75χρονης στον Βόλο είχε σκοτώσει και τη μάνα του δικηγόρου του

Πώς παγίδευσε τον φερόμενο ως βομβιστή αυτοκτονίας ο «ήρωας» ταξιτζής του Λίβερπουλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης