Ελληνοτουρκικά: Kόκκινες γραμμές με διεθνείς συμμαχίες απέναντι στην Αγκυρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
erdogan--arthrou_2

Η σημασία της επιστολής Λίντον Τζόνσον σε Ισμέτ Ινονού που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας στον Αμερικανό πρεσβευτή - Οι συχνές συνομιλίες Μητσοτάκη με Μακρόν και οι επαφές της Αθήνας που ασκούν ισχυρές πιέσεις στην Τουρκία

«Στο μυαλό σας δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι κινήσεις σας θα οδηγήσουν σε στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών δυνάμεων», αναφέρεται με σαφήνεια στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό. Με απόλυτο τρόπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαγόρευσε στην τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά οπλικά συστήματα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν δίνει τη συναίνεσή της για την ανάπτυξη και την ενεργοποίηση αμερικανικών όπλων από την Αγκυρα.

Δεν πρόκειται για τη βαρυσήμαντη παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, την οποία πολλοί στην Ελλάδα αναμένουν ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά για απόσπασμα από την περίφημη επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στις 5 Ιουνίου του 1964.

Μια σημαντική προσωπικότητα, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ρέιμοντ Χέαρ κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες να πείσει την κυβέρνηση Ινονού να ακυρώσει την εισβολή στην Κύπρο, όμως ιστορικά η ματαίωση της απόφασης αποδίδεται στο σοκ που υπέστησαν οι Τούρκοι από την επιστολή του προέδρου Τζόνσον προς τον Ινονού. Δέκα χρόνια μετά την επιστολή του, οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο όπως σχεδίαζαν. Βλέπετε, το 1974 πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος το καλοκαίρι του «Αττίλα» ήταν πολύ απασχολημένος με το σκάνδαλο Watergate.

«Θέλουμε την Αμερική του Λίντον Τζόνσον, όχι την Αμερική του Ρίτσαρντ Νίξον», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 9 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Βουλής ενεχείρισε στον κ. Πάιατ αντίγραφο της ιστορικής επιστολής που έστειλε το 1964 ο Λίντον Τζόνσον στον Ισμέτ Ινονού.

«Αυτή την Αμερική διαβάζω, αυτή που αναλαμβάνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και έχει αντίληψη του παγκόσμιου ρόλου της», είπε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, σε μια συνάντηση που πέρασε κάτω από τα ραντάρ, ίσως επειδή την ίδια ημέρα στο απέναντι νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι ντι Μάιο υπέγραφαν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

F2
«Θέλουμε την Αμερική του Λίντον Τζόνσον, όχι την Αμερική του Ρίτσαρντ Νίξον», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντησή τους στις 9 Ιουνίου, παραδίδοντάς του αντίγραφο της ιστορικής επιστολής Τζόνσον στον Ισμέτ Ινονού, το 1964

Συχνές συνομιλίες με Μακρόν

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα να πείσει τους συμμάχους της χώρας ότι αν ο κ. Ερντογάν προβεί στη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια ή ανατολικά της Κρήτης ή ανοιχτά των νήσων Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου ή Καστελόριζου, η Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων. «Νομίζω ότι οι βασικοί παίκτες έχουν πειστεί για τις κόκκινες γραμμές μας και πλέον αντιλαμβάνονται ότι όλο αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία δεν είναι παίγνιο», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο έσπασε τον πάγο μεταξύ τους, σε μια περίοδο που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φαινόταν να απλώνεται η ομίχλη του πολέμου. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ πολλών κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ των δύο ηγετών «αποκρυσταλλώνεται μια πολύ κλειστή σχέση», κατά την έκφραση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Η μακρά συνομιλία Μητσοτάκη - Μακρόν το απόγευμα της Πέμπτης προηγήθηκε μερικές ώρες του τηλεφωνήματος μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. και η έκρηξη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα φτιάχνει «συμμαχίες του κακού» με χώρες όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αυστρία -τις οποίες η Αγκυρα δεν τόλμησε να κατονομάσει-, δείχνουν ότι η πίεση που έχει δημιουργηθεί στον κ. Ερντογάν είναι ισχυρή.

Δεν είναι μόνο το μεγάλο άνοιγμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα τρία πολεμικά μέτωπα της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ. Ακόμη και ένα πιθανό πάγωμα στην εκταμίευση των δόσεων της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Αγκυρα θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια περίοδο που οι γείτονες ψάχνουν τους τουρίστες με το κιάλι.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι ακόμη και το τηλεφώνημα Ερντογάν - Μητσοτάκη μπορεί να είναι απλώς ένας ελιγμός από τον πρόεδρο της Τουρκίας για να κερδίσει χρόνο χωρίς να αλλάξει τη στρατηγική του εναντίον της Ελλάδας, κατά το πρότυπο της δεκαετούς αναβολής της εισβολής στην Κύπρο με αφορμή την επιστολή του Λίντον Τζόνσον στον Ισμέτ Ινονού.

Για κάθε ενδεχόμενο, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Και όπως έδειξε η άσκηση της προηγούμενης Τετάρτης σε διεθνή ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 50 μίλια νότια της Καρπάθου, οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και τα μηνύματα εστάλησαν σε φίλους και εχθρούς.

Η βύθιση του παροπλισμένου φορτηγού πλοίου «Εβρος» σε βάθος δύο χιλιομέτρων από επιτυχείς βολές κατευθυνόμενων βλημάτων που έριξαν από θαλάσσης η φρεγάτα «Λήμνος» και από αέρος δύο αεροσκάφη F-16, ενώ το υποβρύχιο «Πιπίνος» εκτόξευε τορπίλη μάχης, σηματοδότησε την ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά σε όποιον προκαλέσει επεισόδιο, χωρίς να απαιτείται να καταστραφούν οι γέφυρες της Κωνσταντινούπολης...


Ειδήσεις σήμερα:

«Στροφή» πριν την πτώση επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Το «παρακράτος» γκρεμίζει τις ισορροπίες

Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο των 3,4 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ

Ανεβαίνει η θερμοκρασία από σήμερα - Έρχεται μίνι καύσωνας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Μία απλή ερώτηση

Συμπεριφερόμαστε σαν αμερικάνικο προτεκτοράτο τελευταίας ποιότητας. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει άν πέσει η Αμεριή τι θα γίνει με την Ελλάδα; Κατά πάσα πιθανότητα θα μας διαμελίσουν,έτσι;

Θλίψη

με πιάνει όταν βλέπω πόσα προσκηνημενα μυαλά υπάρχουν. Ναι, ο Τουρκος δεν είναι Αλβανία-Σκοπια-Βουλγαρια να λέμε είναι ένα απόγευμα δουλειά. Ναι, σε πιθανή εμπλοκή κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε μόνοι. ΑΛΛΑ πότε είμασταν πολλοί ιστορικά; Και πότε είχαμε αξιόπιστους συμμάχους; Ποτέ. ΞΥΠΝΑ Έλληνα το μεγαλύτερο στρατηγικό σου πλεονέκτημα είναι η ψυχή σου. Εκεί στοχεύει η σάπια τουρκο προπαγάνδα γιατί ξέρει πως άμα πολεμήσουμε με την ψυχή μας δεν τους σώζει ούτε ο αλλάχ ούτε ο βουδας ούτε ο Θεός ο ίδιος. Θα τους εξαφανίσουμε από τον πλανήτη. Σηκώστε το κεφάλι και δείτε το θεριό κατάματα. (ΠΘ κανόνισε να δημοσιευτεί)

...

μαθηματικά μυαλά σαν το δικό σου θα μπορούσαν να πάνε τη χώρα -500 χρόνια μπροστά.

G

Όλοι οι άσχετοι κ οι ανίδεοι...οι αγωνιστές του καναπέ... εδώ μέσα.. κάνετε εξωτερική πολιτική...που άμα γίνει κανά μπαμ....θα λιποταξετε σε καμιά Γερμανία ή Αμερική... πιείτε τον φραπέ σας κ μη μιλάτε!!

@

... είπε ο αγωνιστής της πολυθρόνας.

A

ΑΟΖ κ Εξοπλιστικά, οι Τούρκοι δεν έχουν μπέσα....

Τρολ

Συγνώμη που σας το ξαναθυμιζω. Μας έλεγαν καλύτερα οι Άξιοι και ας είναι κλέφτες , και είχαν δίκιο... Γελάμε πιο πολύ τώρα !!!

Σχολιαστές τσιράκια του Τσίπρα

Μόλις μυρίστηκε Κορυδαλλό και σίδερα ο Τσίπρας έβγαλε στους δρόμους σούργελα στρατό, σκουπίδια που του έχει απομείνει. Βγήκαν και οι αρχηγοί των Εξαρχείων και παρών με βαριοπούλες αλλά αυτό θα είναι και το τέλος της αναρχίας όπως με την 17Ν, Χρυσοχοίδης και τα βαλιτσάκια της ΕΥΠ φτάνουν στο τέλος την συμμορία.

Ανατριχιλα

Σε ποιό πλανήτη ζώ;

5Zalis

@Άμα "κρατάνε" το πολιτικό σύστημα...... ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ... ας μην ξεκινήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας! οι μεγάλες δυνάμεις παντα ειχαν, εχουν, και θα εχουν επιρροη προς τις μικροτερες. η ιστορια το έχει αποδείξει μέσα από τους αιώνες. το διπλωματικα εξυπνο ειναι να προασπίζεις τα συμφέροντα του τοπου με παραγωγικες συγγενειες και συνεργασίες που μπορουν να σε βοηθήσουν, γιατι απλα μονο σου δεν μπορεις πλεον. προφανώς οταν το χερι σου εγραφε “...ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ...” κλπ, δεν είχε και τοσο καλη επικοινωνια με την λογικη. και με το “..ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΠΛΕΟΝ..” τι προτεινεις να κανεις; να φας τα μουτρα σου;

Μαρκο

Ειλικρινά είναι ακατανόητη όλη αυτή η εικόνα πολιτικών και αναλυτών που παρελαύνει καθημερινά στα μέσα. Συζητούν περί διπλωματίας. Όταν ξεκάθαρα έχουμε πόλεμο. Ναι είμαστε σε πόλεμο. Ποια διπλωματία και ανοησίες. Εδώ δεν έχουμε διαφορά στην αοζ λίγα μέτρα όπως με την Ιταλία η έστω την Αίγυπτο. Εδώ έχουμε ΠΌΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Αποδειξη: 1.Κατοχη Κύπρου 2.Συνεχης απειλή κ εκβιασμός για κατάληψη της υπολοιπης 3.Αρπαγη ελληνικής γης από τα 6 στα 12 μίλια (δικιά μας!) 4.Συνεχης φθορά της πολεμικής μας αεροπορίας για αναχαιτίσεις. Εντάξει αναγνώριση αναχαίτιση κάνεις 1 αντε 2 φορές όχι 40 χρόνια, μετά το ρίχνεις. Ποιος έχει αποδεχθεί αυτήν την τερατώδη πολιτική? 5.Ξεκαθαρη αρπαγή ελληνικού εδάφους με το τουρκολυβικο μνημόνιο 6.θα έρθουν για έρευνα κ σκέφτονται σενάρια. Ενώ απλά λες μετά από αυτές τις συντεταγμένες θα πάει στον πάτο κ απλά το ανακοινώνεις. Στον πίνακα ανακοινώσεων όχι να πας να μυξοκλαις δεξια κ αριστερά. 7. Απειλούν κ διεκδικούν 18 νησιά κ τους νησιωτες μας. Έχετε όλοι τρελαθεί...!!! Αλήθεια τώρα...?!?! Δεν βλέπετε...................?!!!!

@

Εμπιστεύεστε τον Τραμπ για σύμμαχο απέναντι στον Ερντογαν; Αλήθεια τώρα; 'Οσον αφορά το τηλεφώνημα, just buying time. Το τί γνώμη έχουν οι Τούρκοι του Ερντογαν για μας, τη διαβάζω συχνά στα σχόλια των άρθρων της jpost που αφορούν Ελλάδα ή/και Τουρκία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης