Μουντιάλ 2018: Ρωσία και FIFA δηλώνουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή

Μουντιάλ 2018: Ρωσία και FIFA δηλώνουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή

Μετά από μια δύσκολη οκταετία, από την στιγμή ανατέθηκε στη Ρωσία η διοργάνωση, μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για την έναρξη του Μουντιάλ

putin123
Στις 2 Φεβρουαρίου 2010, ο τότε πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ άνοιγε στη Ζυρίχη το φάκελο με το όνομα της χώρας που θα αναλάμβανε τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Οι προβλέψεις ήθελαν την Αγγλία να παίρνει το χρίσμα για δεύτερη φορά (1966) καθώς ήταν το μεγάλο φαβορί έναντι των κοινών υποψηφιοτήτων Ισπανίας/Πορτογαλίας και Βελγίου/Ολλανδίας, αλλά και της Ρωσίας, ωστόσο προς έκπληξη όλων νικήτρια ήταν η Ρωσία. Η μεγαλύτερη χώρα που ανέλαβε ποτέ τη διοργάνωση.

Από εκείνη την ημέρα πέρασαν 8 χρόνια (και κάτι μήνες), η ηγεσία της FIFA άλλαξε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν από Πρωθυπουργός έγινε ξανά πρόεδρος και παρόλο που μέσα σ’ αυτό το διάστημα η διοργάνωση πολλές φορές φάνηκε να… εκτροχιάζετε (διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, κατασκευαστικές καθυστερήσεις, το περίφημο σκάνδαλο ντόπινγκ και η οικονομική κρίση της περασμένης διετίας ήταν οι βασικές αφορμές) έχει ξεκινήσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

«Η Ρωσία είναι απολύτως έτοιμη για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου 2018». Τάδε έφη στις 3 Μαΐου 2018 ο (νυν) πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, λίγο μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, μία από τις 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες από τις 15 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου.

«Για την ακρίβεια είναι κατά 99% έτοιμη καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε με νόημα ο Ιταλο-Ελβετός παράγοντας δείχνοντας ότι δεν είναι όλα τέλεια.

Εξάλλου από την πρώτη στιγμή που η FIFA ανέθεσε στη Ρωσία τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις οι οποίες μάλιστα με τον καιρό γινόταν ολοένα και πιο έντονες καθώς υπήρχαν και ου ολίγες αφορμές.

Ως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αρχικά έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για την ψηφοφορία που έχρισε νικήτρια την υποψηφιότητα της Ρωσίας, με τις κατηγορίες για εξαγορά ψήφων, αλλά η διεθνής Ομοσπονδία δεν άλλαξε την απόφαση της θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις. Ακόμη και να υπήρχαν όμως, η FIFA δεν θα μπορούσε να αντέξει τους κραδασμούς από ένα νέο σκάνδαλο μετά απ’ αυτό που οδήγησε στην αποπομπή του πρώην προέδρου Ζεπ Μπλάτερ.

Ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος ήταν το σκάνδαλο ντόπινγκ το οποίο ξέσπασε πριν από τρία χρόνια και οδήγησε στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κυβέρνηση Πούτιν βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς υπήρξε η κατηγορία για «κεντρική καθοδήγηση», αλλά ξεπέρασε κι αυτό τον σκόπελο. Υπήρχαν όμως κι άλλοι…

Στο Euro 2016 οι Ρώσοι χούλιγκανς έκλεψαν την παράσταση με τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν στα γήπεδα της Γαλλίας, όπου έστειλαν και το μήνυμα (κυρίως προς τους Άγγλους «συναδέλφους» τους) «σας περιμένουμε στο Μουντιάλ».

Κλείσιμο
Αυτή η ωρολογιακή βόμβα, σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς (το τελευταίο καταγράφηκε τον Μάρτιο στην Αγία Πετρούπολη όταν στο φιλικό Ρωσία-Γαλλία ο Πογκμπά αποτέλεσε αντικείμενο λεκτικής επίθεσης και η FIFA επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο στην Ομοσπονδία) δημιούργησε τεράστιους πονοκεφάλους στην Κυβέρνηση και την FIFA.

Περισσότερα από 100 περιστατικά ρατστιστικής βίας καταγράφηκαν τη διετία 2014-2016 μόνο στα γήπεδα της Μόσχας και παρόλο που στο διάστημα που μεσολάβησε η Ρωσία δεν φάνηκε να έχει κάνει πολλά για το συγκεκριμένο θέμα, στη FIFA προσπάθησαν να φανούν καθησυχαστικοί. «Έχουμε υλοποιήσει μια σειρά δράσεων για την εκπαίδευση των σεκιούριτι, αλλά και των εθελοντών στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών», ανέφερε αξιωματούχος της διεθνούς Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά το θέμα της βίας κι εδώ υπάρχει έντονος προβληματισμός. Δεδομένης της εικόνας που προαναφέραμε στα γήπεδα της Γαλλίας και του γεγονότος ότι οι Ρώσοι χούλιγκανς θα «παίζουν μπάλα» στο δικό τους γήπεδο, έχοντας προειδοποιήσει για τις διαθέσεις τους η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική!
Κάποιες συλλήψεις σεσημασμένων χούλιγκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς μοιάζουν με παυσίπονα, καθώς στη χώρα αναμένεται να βρεθούν «τα καλύτερα παιδιά» από πολλές χώρες ωστόσο και πάλι η FIFA εμφανίζεται καθησυχαστική τονίζοντας ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα και οι 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες είναι ασφαλείς προορισμός για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.

Τέλος των γηπέδων, παρόλο που το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, πλέον όλα τα γήπεδα είναι έτοιμα προς χρήση. Στις 28 Απριλίου, δηλαδή κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν από την σέντρα, παραδόθηκε και το πολύπαθο στάδιο στην πόλη Σαμάρα, όπου ήδη φιλοξενήθηκε αγώνας της Β' Εθνικής κι έτσι έστω και με την ψυχή στο στόμα οι Ρώσοι τα κατάφεραν...

Κι αυτό που απομένει είναι να... κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι κι όλοι να ασχολούμαστε μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης