«Όταν κερδίζαμε ήμαστε Γερμανοί, όταν χάσαμε γίναμε μετανάστες» ξεσπάει ο Μεσούτ Οζίλ και αποχωρεί από την Εθνική Γερμανίας

«Όταν κερδίζαμε ήμαστε Γερμανοί, όταν χάσαμε γίναμε μετανάστες» ξεσπάει ο Μεσούτ Οζίλ και αποχωρεί από την Εθνική Γερμανίας

Αφού νωρίτερα είχε πάρει θέση για την περίφημη φωτογραφία του με τον Ταγίπ Ερντογάν που τον έφερε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής, ο άσος της Άρσεναλ με νέα δήλωση του αποχώρισε από την Εθνική Γερμανίας με φοβερές αιχμές για την Ομοσπονδία

Ozzz
Διπλό χτύπημα μέσα σε λίγες ώρες από τον Μεσούτ Οζίλ ο οποίος δύο εβδομάδες μετά το τέλος του Μουντιάλ έσπασε τη σιωπή του, απαντώντας στην σκληρή κριτική που δέχθηκε πριν (λόγω της φωτογραφίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν), κατά τη διάρκεια (λόγω της κακής αγωνιστικής του παρουσίας), αλλά και μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ χρησιμοποιώντας εξίσου σκληρή γλώσσα προς τους επικριτές του ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Εθνική ομάδα της Γερμανίας «έχοντας εισπράξει ρατσιστική συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού».

Νωρίς το μεσημέρι ο Οζίλ μέσω twitter έδωσε τη δική του θέση για την περίφημη φωτογραφία του με τον Ταγίπ Ερντογάν (μαζί με τον συμπαίκτη του στην Εθνική και παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι Ιλκάι Γκουϊντογκάν), ξεσπαθώνοντας κατά του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας και των Γερμανικών ΜΜΕ.


Ozil


«Αν και μεγάλωσα στην Γερμανία, όπως συμβαίνε με πολλούς ανθρώπους, οι ρίζες μου είναι από μια άλλη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Τουρκία. Έχω δύο καρδιές, μία γερμανική και μια τούρκικη. Οταν ήμουν παιδί, η μητέρα μου, μου δίδαξε να σέβομαι και να μην ξεχνώ ποτέ από που προέρχομαι κι αυτές οι αξίες με συνοδεύουν ακόμη στη ζωή μου.

Τον Μάιο συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Λονδίνο. Πρώτη φορά τον συνάντησα το 2010 όταν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ είχαν παρακολουθήσει το παιχνίδι Γερμανία - Τουρκία στο Βερολίνο. Από τότε συναντηθήκαμε αρκετές φορές. Η φωτογραφία μου μαζί του δεν είχε πολιτικές προθέσεις. Είμαι ποδοσφαιριστής κι όχι πολιτικός, μιλήσαμε μόνο για ποδόσφαιρο.

Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσίασαν κάτι διαφορετικό, η άρνησή μου να συναντηθώ με τον Πρόεδρο θα ήταν ασέβεια προς τους προγόνους μου, οι οποίοι με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Για μένα δεν είχε σημασία ποιος ήταν ο Πρόεδρος, αλλά το ότι ήταν ο Πρόεδρος. Ολο αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, αφού για τους περισσότερους δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του πολιτικού από τον άνθρωπο, όμως σ' αυτή την περίπτωση είναι διαφορετικό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οζίλ.



Στη συνέχεια ο άσος της Άρσεναλ ανέφερε ονομαστικά τον Λόταρ Ματέους και την συνάντηση του με «έναν άλλο παγκόσμιο ηγέτη» (αναφερόμενος στο δείπνο που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν) και το γεγονός ότι δεν του ασκήθηκε καμία κριτική («προφανώς η τουρκική καταγωγή μου με μετατρέπει σε πιο εύκολο στόχο» έγραψε), προχωρώντας κατόπιν σε μια απίστευτη καταγγελία.

«Εδώ και ένα χρόνο χρηματοδοτώ ένα πρότζεκτ στην γενέτειρα μου το Γκίζελκιρχεν και πιο συγκεκριμένα στο σχολείο μου Berger-Feld, όπου παιδιά μεταναστών, παιδιά φτωχών οικογνειών, αλλά και παιδιά της περιοχής παίζουν μαζί ποδόσφαιρο. Τις επόμενες ημέρες σχεδίαζα να επισκεφτώ το σχολείο μαζί με δύο εταιρίες χορηγούς μου, ωστόσο οι τελευταίες με ενημέρωσαν ότι εγκαταλείπουν το πρότζεκτ καθώς δε θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου αυτόν τον καιρό. Επιπροσθέτως το σχολείο ενημέρωσε τον μάνατζερ μου όδεν επιθυμούν πλέον την παρουσία μου εκεί, καθώς... φοβούνται τα μίντια, λόγω της φωτογραφίας μου με τον πρόεδρο Ερντογάν και λόγω της μεγάλης αύξησης που παρουσιάζει το ακροδεξιό ρεύμα στην περιοχή! Κι αυτό πραγματικά πονάει γιατί ήμουν μαθητής σ' αυτό το σχολείο και με έκαναν να αισθανθώ ανεπιθύμητος και ανάξιος».

Συνεχίζοντας με τον ίδιο χειμμαρώδη τρόπο ο Οζίλ αποκάλυψε επίσης ότι ενώ συμμετείχε σε διαφημιστικό σποτ χορηγού της Εθνικής ομάδας, η εικόνα του «κόπηκε» μετά την περίφημη φωτογραφία, ωστόσο κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρία κατηγορείται πλέον από το γερμανικό υπουργείο Εμπορίου για παρανομίες και αστοχίες υλικού, χωρίς ποτέ η Ομοσπονδία να ζητήσει συγνώμη ή να δώσει εξηγήσεις.

Το παράπονο του Οζίλ δεν είχε τελειωμό με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ βοήθησε 23 παιδιά στην Ρωσία να υποβληθούν σε επεμβάσεις που τους άλλαξαν τη ζωή, κάτι που είχε κάνει τόσο το 2010 στην Αφρική όσο και το 2014 στην Βραζιλία, αλλά τα μίντια της Γερμανίας ποτέ δεν βρήκαν το χώρο για να το αναδείξουν προτιμώντας να ασχοληθούν με τη φωτογραφία που βγήκε με τον Ερντογάν.


Κι ο Οζίλ κλείνει την επίθεση του με τις αναφορές του προς την γερμανική ομοσπονδία και τον πρόεδρο της Ρέινχαρτ Γκρίντελ. Αρχικά αποκάλυψε ότι ο Γιόακιμ Λεβ του ζήτησε να διακόψουν τις διακοπές τους μαζί με τον Γκουϊντογκάν και να βρεθούν στο Βερολίνο για να κάνουν μια κοινή δήλωση που θα έκλεινε το θέμα. Όμως στη συνάντηση τους με τον Γκρίντελ ο τελευταίος δεν ήθελε να ακούσει καμία δικαιολογία και τελικά αποφάσισαν από κοινού να μην κάνουν τίποτα, επικεντρώνοντας στο παγκόσμιο κύπελλο.

«Μετά το τέλος του Μουντιάλ όμως η πίεση προς το πρόσωπο του μεγάλωσε και πρόσφατα δήλωσε δημόσια ότι πρέπει να απολογηθώ για τις πράξεις μου, δείχνοντας ότι με θεωρεί υπεύθυνο για την πορεία της ομάδας στη Ρωσία. Μιλάω τώρα λοιπόν, όχι γιατί το είπε ο Γκρίντελ, αλλά γιατί το θέλω εγώ!» λέει με επιθετικό ύψος στην ανακοίνωση του και συνεχίζει με καταιγιστικό τρόπο:
«Στα μάτια του (Γκρίντελ) και των υποστηρικτών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε και... μετανάστης όταν χάνουμε! Κι αυτό συμβαίνει γιατί παρόλο που πληρώνω φόρους στην Γερμανία, δωρίζω υλικό σε γερμανικά σχολεία, κατέκτησα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 δεν είμαι αποδεκτός στη γερμανική κοινωνία! Μου συμπεριφέρονται σα να είμαι διαφορετικός! Κι ας έχω τιμηθεί από την γερμανική Δημοκρατία κι ας έχω επιτελέσει πρεσβευτής του γερμανικού ποδοσφαίου! Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία δεν πληρώ για να είμαι πραγματικός Γερμανός; Οι φίλοι μου Λούκας Ποντόλσκι, Μίροσλαβ Κλόζε ποτέ δεν αποκαλούνται Γερμανό-Πολωνοί, όμως εγώ γιατί είμαι Γερμανό-Τούρκος; Είναι επειδή πρόκειται για την Τουρκία; Είναι γιατί είμαι μουσουλμάνος; »

Κι η μακροσκελέστατη ανακοίνωση του έμπειρου άσου κλείνει με τις τελευταίες επιθέσεις, αλλά και την ανακοίνωση αποχώρησης του από την Εθνική ομάδα.

Αρχικά αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα (πολιτικούς, ηθοποιούς) που τον παρότρυναν να... επιστρέψει στην Ανατολία, λέγοντας ότι αυτού τους είδους συμπεριφορές πρέπει άμεσα να οδηγήσουν στην παραίτηση τους και τους συνέκρινε με τους οπαδούς της Γερμανίας οι οποίοι μετά τη νίκη επί της Σουηδίας στο Μουντιάλ 2018 του φώναζαν 'Οζίλ άντε γαμ...ου Τούρκε, σε κατουράμε Τουρκικό γουρούνι'.

«Αυτά σε συνδυασμό με τα απειλητικά mails και τα υβριστικά τηλεφωνήματα και τα σχόλια στα social media προς εμένα και την οικογένεια μου είναι δείγματα της Γερμανίας του παρελθόντος, μιας Γερμανίας για την οποία δεν είμαι περήφανος, κι είμαι σίγουρος ότι πολλοί Γερμανοί συμφωνούν μαζί μου», τονίζει ο Οζίλ και καταλήγει:

«Η συμπεριφορά που εισέπραξα από την Ομοσπονδία και πολλούς άλλους με έχουν κάνει να μην επιθυμώ πλέον να φορώ τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας. Νιώθω ανεπιθύμητος και πως όλα όσα έχω πετύχει από το 2009 όταν έκανα το ντεμπούτο μου έχουν ξεχαστεί. Άνθρωποι με ρατσιστικό παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέπεται να δουλεύουν στις κορυφαίες Ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από οικογένειες σαν και τη δική μου με διπλή κληρονομιά.
Φορούσα αυτή τη φανέλα με περηφάνια και ενθουσιασμό, αλλά από δω και πέρα δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτή τη συμπεριφορά και την ασέβεια στην τουρκική καταγωγή μου από υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι για λόγους εγωισμού με μετέτρεψαν σε αντικείμενο πολιτικής προπαγάνδας. Ως εδώ και μη παρέκει! Δεν παίζω γι' αυτό το λόγο ποδόσφαιρο και δεν θα μείνω απαθής! Ο ρατσιμός δεν πρέπει ποτέ να είναι αποδεκτός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε επίσης