Πρωταθλητής από τα παλιά στο τηλεοπτικό 2022

Πρωταθλητής από τα παλιά στο τηλεοπτικό 2022

Λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, η τηλεόραση κάνει ταμείο, με το MEGA να κόβει πρώτο το νήμα της τηλεθέασης τόσο στο σύνολο όσο στο prime time και στο δυναμικό κοινό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mega_tileoptiko_xr
Δεν ήταν μια εύκολη τηλεοπτική χρονιά το 2022. Είχε πολλούς παίκτες, όχι πολλά διαφημιστικά έσοδα και σίγουρα τον πιο ισχυρό ανταγωνισμό των τελευταίων ετών. Το τηλεοπτικό άριστα πλέον έχει προσγειωθεί χαμηλά, τα ρεκόρ είναι σπάνια και δυσεύρετα και η κατάκτηση της κορυφής χρειάζεται πολλά. Ποικιλία περιεχομένου, φιλοσοφία προγράμματος, κοινή και ξεκάθαρη αισθητική, αλλά σίγουρα και υπομονή. Στην τηλεόραση πλέον όταν σπέρνεις, αργείς να θερίσεις. Γι’ αυτό και οι ψύχραιμοι παίκτες είναι και οι κερδισμένοι μακροπρόθεσμα.

Εχοντας λοιπόν τις πρώτες μετρήσεις για το 2022, αυτό που προκύπτει είναι πως το MEGA επικράτησε του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen (1/1/2022 έως 18/12/2022), το κανάλι τερμάτισε πρώτο τόσο στο σύνολο του κοινού με 13,5% όσο και στο δυναμικό κοινό 18-54 με 12,8%. Πρωτιά, επίσης, στην prime time ζώνη με 18,1% στο σύνολο του κοινού και 14,7% στο δυναμικό κοινό. Σίγουρα το κανάλι κουβαλά μια παράδοση, ένα brand ισχυρό. Από την άλλη, έκανε μια επανεκκίνηση διαφορετική και πήρε ρίσκο επενδύοντας στη μυθοπλασία και όχι στα ριάλιτι, ενώ δεν δίστασε να επιλέξει πιο «δύσκολα» και όχι τόσο εύπεπτα προγράμματα.

Αναλυτικά οι επιδόσεις του σταθμού ανά κατηγορία διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ενημέρωση

Το κεντρικό δελτίο του σταθμού «Mega Γεγονότα», με παρουσιάστριες τη Ράνια Τζίμα (Δευτέρα - Πέμπτη) και την Κατερίνα Παναγοπούλου (Παρασκευή - Κυριακή), υπό τη διεύθυνση του Σταμάτη Μαλέλη, βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης στο κοινό 18-54 με ποσοστό 12,9%.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο η σύγκριση του 2021 με το 2022 δείχνει ποσοστιαία αύξηση 62,5% στο σύνολο του κοινού και 55,4% στο δυναμικό κοινό 18-54.

Υψηλά, ωστόσο, είναι και τα ποσοστά τηλεθέασης των ενημερωτικών εκπομπών του σταθμού, με την «Κοινωνία ώρα Mega», με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη να καταγράφουν πρωτιά με ποσοστό 21% στο σύνολο του κοινού και 20,5% στο δυναμικό κοινό 18-54. Στη ζώνη μετάδοσής της η διαφορά από τα προγράμματα του ανταγωνισμού είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο και 6,8 στο δυναμικό κοινό, ενώ για τη φετινή σεζόν η εκπομπή έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της σε σχέση με το 2021.
mega_gegonota_
Mega γεγονότα Το κεντρικό δελτίο του σταθμού με παρουσιάστριες τη Ράνια Τζίμα (Δευτέρα - Πέμπτη) και την Κατερίνα Παναγοπούλου (Παρασκευή - Κυριακή) βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης στο κοινό 18-54 με ποσοστό 12,9%

Πρωτιά και για το «Live news» με τον Νίκο Ευαγγελάτο με ποσοστό 18,4% στο σύνολο του κοινού και 17,2% στο δυναμικό κοινό 18-54. Η κάλυψη μάλιστα της συγκεκριμένης εκπομπής ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές.

Κλείσιμο
Το «Mega Σαββατοκύριακο» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα καταγράφει ανοδική πορεία, μήνα με τον μήνα, διατηρώντας την πρωτιά στο δυναμικό κοινό 18-54 με ποσοστό 13,2%, αλλά και σε αρκετά επιμέρους κοινά. Η αύξηση για το 2022 είναι 45,6% συγκριτικά με το 2021 στο σύνολο.

Η Αγγελική Νικολούλη με το «Φως στο τούνελ» κατέκτησε την κορυφή σε όλα τα κοινά: στο σύνολο του κοινού 25,5%, στο δυναμικό κοινό 23,6% και το μεγαλύτερο ποσοστό 28,2% σε επιμέρους γυναικείο κοινό. Στη ζώνη προβολής της η εκπομπή προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό (14,3 ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο του κοινού και 10,9 στο δυναμικό κοινό). Στα highlights της χρονιάς η εκπομπή που μεταδόθηκε την 1η Απριλίου 2022 και αφορούσε την υπόθεση της Πάτρας, όπου το «Φως στο Τούνελ» κατέρριψε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης, καταγράφοντας 53,1% στο δυναμικό κοινό και 48,5% στο σύνολο κοινού.

Μυθοπλασία

Το MEGA και ο Κώστας Σούσουλας (Chief Content Officer) έκαναν τη στρατηγική επιλογή να επενδύσουν σε μυθοπλασία αξιώσεων. Δύο σειρές του καναλιού οδεύουν για διεθνή αναγνώριση, με τη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Maestro» να είναι η πρώτη ελληνική σειρά που προβάλλεται στο Netflix. Από τις 19 Δεκεμβρίου είναι διαθέσιμη για τους συνδρομητές σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από τη νέα χρονιά θα κάνει πρεμιέρα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η σειρά κατέκτησε την κορυφή της τηλεθέασης στο MEGA, καταγράφοντας μέσο όρο 28,7% στο σύνολο του κοινού και 28,5% στο δυναμικό κοινό 18-54. Στις γυναίκες άνω των 18 ετών, η σειρά σημείωσε μέσο όρο 35,4%, ενώ η κάλυψη πλησίασε τους 2 εκατομμύρια τηλεθεατές.
maestro
«Maestro» Η δημιουργία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη δεν κατέκτησε μόνο το ελληνικό κοινό, αλλά οδεύει προς διεθνή αναγνώριση: είναι η πρώτη ελληνική σειρά που προβάλλεται στο Netflix.

«Ο Σιωπηλός δρόμος», η δραματική σειρά σε σενάριο των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη και σκηνοθεσία του Βαρδή Μαρινάκη, αγοράστηκε από την Beta Film, η οποία συμφώνησε με την αμερικάνικη streaming πλατφόρμα Topic ώστε να προβληθεί σε ΗΠΑ και Καναδά. Μεταδίδεται ήδη στο ιταλικό CANALE 5. Την ίδια επιτυχημένη πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και το «Milky way» του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Βασίλη Κεκάτου, το οποίο θα προβληθεί πρώτα στο MEGA.

Η καθημερινή σειρά του Ανδρέα Γεωργίου ήταν πρώτη στο σύνολο κοινού. Συγκεκριμένα για το 2022 η «Γη της ελιάς» είχε μέσο όρο τηλεθέασης συνολικά 27,2%, με τη μέση κάλυψη να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια τηλεθεατές. Στο δυναμικό κοινό 18-54 η σειρά κατέγραψε ποσοστό 19,1%, ενώ σε επιμέρους γυναικείο κοινό σημείωσε 39,3%.

Η σειρά που σημειώνει επιτυχία και τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοδική πορεία, με το 20% να είναι πλέον σταθερό ως χαμηλό, είναι το «Μαύρο ρόδο». Με 23,8% στο σύνολο του κοινού και 17,8% στο δυναμικό κοινό, η σειρά πηγαίνει πολύ καλά στους πίνακες της Nielsen κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η μέση κάλυψη αφορά 1,6 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ σε επιμέρους γυναικείο κοινό πετυχαίνει 33,6%.
spiti-me-to-mega
Σπίτι με το Mega H ψυχαγωγική εκπομπή που φέτος παρουσιάζει η Ρούλα Κορομηλά άγγιξε μέσα στο 2022 το 28,3% στο σύνολο του κοινού και το 24,9% στο 18-54. Η φωτογραφία από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με καλεσμένους την Πάολα και τον Γιάννη Πλούταρχο

Πρώτη θέση σε όλα τα κοινά, αφήνοντας πίσω τον ανταγωνισμό κατά 8,2 μονάδες στο σύνολο του κοινού και 6,8 μονάδες στο κοινό 18-54 ήταν η σειρά «Αγιος Παΐσιος». Ολοκλήρωσε τον πρώτο της κύκλο με το υψηλό 27,1% στο σύνολο του κοινού και 24,5% στο δυναμικό κοινό.Τερμάτισαν πρώτοι με 25,7% στο σύνολο του κοινού και ποσοστό 20,8% στο δυναμικό κοινό 18-54.

Ο λόγος για την κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα», των οποίων η κάλυψη ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η φετινή τους σειρά, το «Μαίρη, Μαίρη, Μαίρη», πηγαίνει καλά, με πρωτιά 16,9% στο σύνολο του κοινού. Στις γυναίκες άνω των 18 ετών σημειώνει ποσοστό 19,6%, με την κάλυψη να πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές.

Αθλητικές μεταδόσεις

Το MEGA δίνει το «παρών» στις μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές προβάλλοντας κάθε Τετάρτη τους αγώνες του UEFA Champions League. Ο τελικός της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης ανήκε στις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς καταγράφοντας τηλεθέαση 40,3% στο δυναμικό κοινό και 37,6% στο γενικό σύνολο, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 1.385.174 τηλεθεατές.
the-chase
«The Chase» Το τηλεπαιχνίδι,με παρουσιάστρια τη Μαρία Μπεκατώρου, αύξησε σε σχέση με το 2021 τα ποσοστά της ζώνης κατά 96,8% στο σύνολο του κοινού και κατά 88% στο δυναμικό κοινό 18-54

Ψυχαγωγικές εκπομπές

Θετικό το πρόσημο για τις εκπομπές του σταθμού στα γυναικεία κοινά όπου το «Mega Καλημέρα» με την Ελεονώρα Μελέτη καταγράφει ποσοστό 15% στις γυναίκες 25-54. Στο ίδιο κοινό το «Πάμε Δανάη» σημειώνει 16,3%, η «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη 16% και το «Χαμογέλα και πάλι» με τη Σίσσυ Χρηστίδου 19,9%.

Το τηλεπαιχνίδι «The Chase», με παρουσιάστρια τη Μαρία Μπεκατώρου, κατάφερε να χτίσει μια σταθερή ζώνη η οποία καταγράφει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Σε σχέση με το 2021, μάλιστα, αύξησε τα ποσοστά της ζώνης κατά 96,8% στο σύνολο του κοινού και κατά 88% στο δυναμικό κοινό 18-54.

Τέλος, το «Σπίτι με το Mega» μέσα στο 2022 άγγιξε το 28,3% στο σύνολο του κοινού και το 24,9% στο 18-54. Τη φετινή σεζόν στο τιμόνι της παρουσίασης βρίσκεται η Ρούλα Κορομηλά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης