Κορωνοϊός: SOS στα νοσοκομεία από τη συνύπαρξη «Δέλτα» και «Όμικρον»

Κορωνοϊός: SOS στα νοσοκομεία από τη συνύπαρξη «Δέλτα» και «Όμικρον»

658 νέοι ασθενείς με «Όμικρον» κάθε μέρα στα νοσοκομεία - Με «Δέλτα» οι διασωληνωμένοι, 85% ανεμβολίαστοι οι νεκροί - Οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια πιθανότητα να καταλήξουν

meth_nosileies_xr
Καθώς το επιδημικό κύμα που «σήκωσε» το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, Omicron, υποχωρεί, αποκαλύπτεται σιγά σιγά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε. Η πτώση των κρουσμάτων κορωνοιού βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με εκείνη που ακολουθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, γνωστοί ως σκληροί δείκτες της επιδημίας.

Η χθεσινή ημέρα αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον κανόνα που επαναλαμβάνεται σε κάθε επιδημικό κύμα κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, ότι δηλαδή κατά την αποδρομή οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες εκτινάσσονται. Έτσι, παρά τον χαμηλό -σε σύγκριση με τις προηγούμενες δέκα ημέρες- αριθμό των κρουσμάτων, 18.854, ο αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία ξεπέρασε το προηγούμενο 24ωρο τους 100. Για την ακρίβεια καταγράφηκαν 101 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλείων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας στους 22.087. Μέσα στον Ιανουάριο κατέληξαν σε απλές και ειδικές κλίνες covid πάνω από 1.200 άνθρωποι. Στη γλώσσα των ποσοστών η αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα του έτους φτάνει το 21,73%.

Η μάχη στα νοσοκομεία με τη μετάλλαξη Δέλτα

Την ίδια στιγμή, 1.095 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας. Από αυτούς οι 672 είναι διασωληνωμένοι που αυξήθηκαν κατά 5,87% την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.

Τουλάχιστον 5.220 άτομα νοσηλεύονταν χθες το βράδυ λόγω του κορωνοϊού και των επιπλοκών του, ενώ οι πάνω από 600 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα πιέζουν ασφυκτικά τα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως στη διαχείριση των non Covid περιστατικών. Ο μέσος ημερήσιος αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 15,43%, μέσα σε μία εβδομάδα, από 570 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του έτους στις 658 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν ότι η Omicron επελαύνει προκαλώντας τις περισσότερες από τις νέες εισαγωγές, ενώ και η Delta επιμένει προκαλώντας ακόμη αρκετές νοσηλείες και σχεδόν αποκλειστικά τις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τον ευκολότερο στόχο και για τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστα άτομα, αποδεικνύοντας με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο ανοχύρωτοι είναι έναντι του κορωνοϊού όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και πόσο αβέβαιη είναι η έκβαση της μάχης τους ευρισκόμενοι μέσα στις Μονάδες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Το 85% των νεκρών είναι επίσης ανεμβολίαστα άτομα.

Πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμού: Ολοι θα μολυνθούν με Όμικρον, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Η κυριαρχία της Omicron εδραιώνεται στην κοινότητα, καθώς τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι έως και στο 90% των κρουσμάτων ανιχνεύτεται η μετάλλαξη αυτή. Όπως υπενθύμισε χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «ο γνωστός ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι, ανέφερε ότι όλοι θα μολυνθούν από την παραλλαγή Omicron, ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια πιθανότητα να καταλήξουν».

Κλείσιμο
Τα ήπια συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη Omicron και που παραπέμπουν σε εκείνα του κοινού κρυολογήματος αποτελεί μια από τις θετικές διαπιστώσεις των ειδικών μετά από την καταγραφή των περιστατικών που οφείλονται στη νέα μετάλλαξη. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε πρόσφατα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, αυτό δεν σημαίνει ότι άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ή ευαλωτότητα λόγω ηλικίας δεν θα προσβληθούν από την Omicron κινδυνεύοντας να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη και να κινδυνεύσουν λόγω αυτής. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ίδιο συμβαίνει και με την εποχική γρίπη, η οποία αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για όσους ηλικιωμένους ή ευπαθείς δεν εμβολιάζονται έναντι του ιού της γρίπης.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα από τις νοσηλείες δείχνουν ότι οι τριπλά εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν από πλεονεκτική θέση τη λοίμωξη covid, ακόμη και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς.

Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι δίνουν σκληρή μάχη έναντι και των δύο μεταλλάξεων εφόσον μολυνθούν. Η εικόνα από τους νοσηλευόμενους λόγω Δέλτα μάλιστα είναι ιδιαίτερα μελανή, καθώς από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη γεμίζουν οι Μονάδες με ασθενείς. Κάτι που επανέλαβε χθες η κυρία Θεοδωρίδου λέγοντας ότι «να μην ξεχνάμε ότι η Δέλτα είναι εδώ και ότι τα κρεβάτια στις Εντατικές, όπως λένε όλοι οι συνάδελφοι, είναι κατειλημμένα από άτομα που έχουν νοσήσει από τη Δέλτα».

Η κυριαρχία της Δέλτα στις Μονάδες εξηγεί τις δεκάδες απώλειες που καταγράφονται σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες όπως αποτυπώνονται στα δελτία του ΕΟΔΥ, με την μελανή «καταγραφή» χθες των 101 νεκρών. Πρόκειται για μετάλλαξη που οδηγεί σε βαριά λοίμωξη για τους ανεμβολίαστους και απειλεί με σοβαρή νόσηση ακόμη και τους εμβολιασμένους.

Με δεδομένο ότι στα νοσοκομεία το 30-40% των νοσηλευόμενων νοσεί με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί αυτή η καταγραφή. Επιπλέον, τη δεξαμενή των νέων σοβαρών νοσηλειών μέσα στα νοσοκομεία θα συντηρήσουν οι 310.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι -και παράλληλα καλούνται πλέον να πληρώσουν και το διοικητικό μηνιαίο πρόστιμο.


Ειδήσεις σήμερα:

Στον ανακριτή σήμερα ο 46χρονος που έστειλε στο νοσοκομείο τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη

Από σήμερα η δεύτερη ψυχρή εισβολή - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Φάκελος «Μιούριελ ΜακΚέι»: Η απαγωγή της γυναίκας που... δεν ήταν σύζυγος του Μέρντοχ και η τραγική της κατάληξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ