Η Pfizer προειδοποιεί την ΕΕ: Ίσως αποβεί μοιραίο το μπλοκάρισμα εξαγωγών εμβολίων στη Βρετανία

Η Pfizer προειδοποιεί την ΕΕ: Ίσως αποβεί μοιραίο το μπλοκάρισμα εξαγωγών εμβολίων στη Βρετανία

Ποιο στοιχείο μπορεί να εκμεταλλευτεί η Βρετανία και να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων της Pfizer από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

pfizer
Η Pfizer προέτρεψε την ΕΕ να κάνει πίσω στην απειλή της για παρεμπόδιση των εξαγωγών εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυριζόμενη ότι η Βρετανία θα μπορούσε να «απαντήσει» με τον περιορισμό ή και το «κλείδωμα» διάθεσης σημαντικών συστατικών που κατασκευάζονται στο εσωτερικό της και προορίζονται για τα εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστή τη συγκεκριμένη προειδοποίηση αυτή την εβδομάδα εν μέσω της χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων στη Βρετανία, ενώ «παραπονέθηκε» ότι η ΕΕ «περίμενε ακόμη» τη χορήγηση δόσεων Astazeneca από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, η απειλή της φον ντερ Λάιεν, έφερε την απάντηση από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer και τη συνεργάτιδα BioNTech.

Συγκεκριμένα, οι δυο εταιρείες έχουν περιγράψει στις Βρυξέλλες την ισχύ που κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει της οποίας θα μπορούσε να εμποδίσει την αποστολή πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή εμβολίων και δημιουργούνται στη βόρεια Αγγλία.

Συγκεκριμένα, μια εταιρεία χημικών στη μικρή πόλη Σνέιθ στο Βόρειο Γιορκσάιρ, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ΕΕ πριν από τα Χριστούγεννα και έκτοτε έχει παραδώσει «λιπίδια» σε εργοστάσια της Pfizer στην Ένωση, σύμφωνα με το Telegraph.

Κλείσιμο
Σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον και η ομάδα του κινηθούν για να μπλοκάρουν αυτές τις παραδόσεις, τότε η παραγωγή εμβολίων στο βασικό εργοστάσιο του Βελγίου, θα μπορούσε να τεθεί σε αδράνεια μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων.

Εκπρόσωπος της Pfizer είπε χαρακτηριστικά στον Telegraph: «Είμαστε σαφείς με όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ελεύθερη διασυνοριακή κυκλοφορία αγαθών και προμηθειών είναι απολύτως κρίσιμη για την Pfizer και τους ασθενείς που εξυπηρετούμε».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Lockdown με «βαλβίδες αποσυμπίεσης» - Τι αλλάζει σε μετακίνηση και δραστηριότητες 

«Βόμβα» η απροθυμία των υγειονομικών να εμβολιασθούν - Οι μισοί νοσηλευτές δεν έχουν κάνει εμβόλιο 

Ψυχολόγος και λάτρης των φιδιών ο 30χρονος που τον δάγκωσε η ινδική κόμπρα - Πώς του επιτέθηκε το ερπετό 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ