Συγκίνηση για τον θάνατο του Βασίλη Βάρσου, του ζαχαροπλαστείου με την ιστορία των 118 ετών στην Κηφισιά

Συγκίνηση για τον θάνατο του Βασίλη Βάρσου, του ζαχαροπλαστείου με την ιστορία των 118 ετών στην Κηφισιά

Την Παρασκευή το τελευταιό αντίο στον Βασίλη Βάρσο - Τα χρόνια που σημάδεψαν την επιχείρηση

varsossss
Στο μωσαϊκό των παιδικών μας αναμνήσεων υπάρχουν κομμάτια σοκολάτας, κρουασάν βουτύρου, γεμιστών τσουρεκιών και βόλτες στην Κηφισιά στο ζαχαροπλαστείο Βάρσος, εκεί που τα αδέρφια Γιώργος και Βασίλης συνέχιζαν την ιστορία ανάμεσα σε αλεύρι, κακάο και μπόλικη ζάχαρη.

Η γλύκα αυτή αντικαταστάθηκε με την πικρή γεύση που έφερε η είδηση του θανάτου του Βασίλη Βάρσου, τον οποίο θα συνοδεύσουν την Παρασκευή στην τελευταία του κατοικία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς,συγγενείς, φίλοι αλλά και πελάτες του θρυλικού ζαχαροπλαστείου.

Ο Βασίλης Βάρσος ήταν ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου που άνοιξε το 1892 το ζαχαροπλαστείο. Ο Βασίλης και ο Γιώργος ήταν η τρίτη γενιά που «έτρεχε» την επιχείρηση μέχρι πριν από μερικά χρόνια όταν ανέλαβε η τέταρτη γενιά, ο Κωνσταντίνος και ο Αντώνης.

Η ενασχόληση της οικογένειας με τη ζαχαροπλαστική ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της εταιρείας , Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Σε ηλικία 16 ετών το 1892, άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.

Τα χρόνια που σημάδεψαν το ζαχαροπλαστείο Βάρσος στην Κηφισιά

Το 1910 ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.

Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Κλείσιμο
varsos_kifisias_c40815c3e4c84c8d902380ac79e11f44-min
kifisia-min




Κατά τη διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής κατοχής, πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά μιας και ήταν εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο. Ο Βάρσος από σεβασμό προς τους πελάτες του λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε στους πελάτες του εξασφαλίζοντας ότι ήταν αγνό και καθαρό. Αυτή η υπεύθυνη στάση και η ειλικρίνεια δημιούργησε πολλούς σταθερούς και αποκλειστικούς πελάτες.

Το 1950 ο Κωνσταντίνος Βάρσος, γιος του ιδρυτή έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητά τους. Ο Κωνασταντίνος κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο αλλά από τα λίγα που σώθηκαν κατάφερε να πάρει δύο ταύρους . Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος , κάτι που ήταν μια επανάσταση για τη διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.

cow-min
varsos-kifisia-greek-pastry-00018
varsos-kifisia-greek-pastry-00013


Το 1965 τα δύο εγγόνια του Βασίλη Βάρσου, Γιώργος και Βασίλης, ανέλαβαν τη διαχείριση και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε.

Το 1967-1968 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το 1980 το κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος. Η βελτίωση επήλθε κάνοντας διανομή ατμού στους 170 βαθμούς κελσίου σε όλα τα μηχανήματα.

Το 1992 ο Βάρσος γιορτάζει 100χρόνια συνεχούς λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της.

Το 2012 γίνεται πλήρη ανακαίνιση στο χώρο της σάλας αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος.

Σήμερα, η 4η γενιά της οικογένειας Βάρσου συνεχίζει την ιστορία του ζαχαροπλαστείου συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές αλλά και την παράδοση με μόνο μέλημά τους την ποιότητα των προϊόντων και την αφοσίωσή τους στον πελάτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης