Καιρός - Κρήτη: Σε εννέα μέρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε ένα χρόνο στην Αθήνα

Καιρός - Κρήτη: Σε εννέα μέρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε ένα χρόνο στην Αθήνα

Δείτε τον χάρτη - Εντυπωσιακά ύψη βροχής στην Κρήτη τις πρώτες 9 ημέρες του έτους - Σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης, όπως σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά, είναι εντυπωσιακός ο όγκος της βροχής

kriti_kakokairia1
Εντυπωσιακά ύψη βροχής καταγράφονται σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr από την αρχή του έτους, όπως διακρίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί.

Σημειώνεται ότι:

Ύψη βροχών όπως 450-470 χιλιοστά σημειώνονται κατά μέσο όρο σε αρκετές περιοχές της χώρας (πχ. Αθήνα) μέσα σε ένα ολόκληρο έτος.

Σε περιοχές της δυτικής Κρήτης, όπως σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά, είναι εντυπωσιακή η εμμονή της βροχής: οι σταθμοί στις περιοχές αυτές έχουν καταγράψει βροχή για 95 ώρες, από τις 200 ώρες που έχουν περάσει από την αρχή του έτους. 

Total_Rain_Crete
Ισχυρός παγετός το πρωί της Πέμπτης 9/1 – Διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά

Κλείσιμο
Μπορεί η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» να υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο τη χώρα συνεχίζει να «σκεπάζει» παγωνιά και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. 

Ισχυρός παγετός  σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 09/01/2020, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη θερμοκρασία να πέφτει για μια ακόμη ημέρα κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

meteo_temp_pinakas


Διαβάστε τον καιρό για σήμερα Πέμπτη  - Αναλυτικοί χάρτες με τις θερμοκρασίες

Βελτιωμένος προβλέπεται ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, μικρή εξασθένηση των ανέμων στο Αιγαίο και τοπικά ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά, αναμένονται την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020.

Πιο αναλυτικά, σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα στα ηπειρωτικά. Εξαίρεση αποτελούν το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη όπου οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες με πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα πεδινά της Κρήτης και παροδικών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα κεντρικά και ιδιαίτερα στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -5 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 9, στα δυτικά ηπειρωτικά από -1 έως 12, στα νότια ηπειρωτικά από 1 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 9 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 5 έως 11 βαθμούς ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με μικρή προοδευτική εξασθένηση, και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη 9 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση έως το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και 7 έως 8 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα, με μικρή σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης και κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.
o_kairos_gia_simera

o_kairos_gia_simera_me_temp

Τι καιρό θα έχουμε την Παρασκευή 

Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη, και από το απόγευμα στο Ιόνιο. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
weather_friday

weather__temp_friday
Συννεφιασμένο θα είναι το Σαββατοκύριακο με ασθενείς τοπικές βροχές, ενώ υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις για πιθανή κακοκαιρία στο διάστημα 14 με 15 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Ιταλίας, το οποίο δεν αποκλείεται  να προκαλέσει κακοκαιρία στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
neos_xartis_kakokairia_pro



Ο καιρός για το Σάββατο - Βροχές στα  νοτιοδυτικά, λίγα χιόνια στα ορεινά 


Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια, με ασθενείς τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά και από το βράδυ στα υπόλοιπα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί και στα πελάγη από δυτικές διευθύνσεις 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
savvato_vroxes

temp_savvato

Τοπικές βροχές και την Κυριακή

Παροδικές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς μεταβλητοί και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.
kairos_kiriaki

kiriaki_kairos_temp


Οι τεράστιες ποσότητες νερού που έφερε στην Κρήτη η κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας», είχε αποτέλεσμα την υπερχείλιση του φράγματος Αποσελέμη, το οποίο χρειάστηκε να εκκενωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως, χτες, Τετάρτη, η πληρότητα του φράγματος ήταν στο 84%, με, περίπου, 21 κυβικά νερού, δηλαδή, 4 κυβικά νερού λιγότερα από τη συνολική χωρητικότητα του φράγματος.

Η στιγμή που δεκάδες τόνοι νερού απελευθερώνονται στον Αποσελέμη


Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται ότι:

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υπερχείλιση του Φράγματος Αποσελέμη.

Ο ΟΑΚ Α.Ε., ως ο υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας των έργων Αποσελέμη σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή κάθε κινδύνου και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό και για προληπτικούς λόγους, θα εφαρμοστούν τα κάτωθι μέτρα προστασίας:

Άνοιγμα αγωγού εκκένωσης φράγματος Αποσελέμη για ελεγχόμενη διοχέτευση του νερού κατάντη του φράγματος στο υφιστάμενο ρέμα Αποσελέμη και ταπείνωση της στάθμης του ταμιευτήρα του Φράγματος.
Κλείσιμο παραλίμνιας οδού του ταμιευτήρα με αναχώματα και κατάλληλη σήμανση.
Κλείσιμο των ισόπεδων διαβάσεων των ρεμάτων (ιρλανδικού τύπου) κατάντη του φράγματος στον οικισμό Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης (απαγόρευση διέλευσης).
Παρακαλούνται οι πολίτες (πεζοί ή με οχήματα) να μην προσεγγίζουν την παραλίμνια οδό του ταμιευτήρα, καθώς και το ρέμα Αποσελέμη κατάντη του φράγματος έως την εκβολή του και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, ΟΑΚ ΑΕ).

Εφιστούμε τέλος, την προσοχή των οδηγών και την συμμόρφωση τους στις πινακίδες σήμανσης και στα μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας».

Η στιγμή που δεκάδες τόνοι νερού απελευθερώνονται στον Αποσελέμη

Δημοσιεύτηκε από Stelios Gyparakis στις Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Πηγή: www.neakriti.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης