ΕΡΤ: Χρυσό προσύμφωνο για την κάλυψη των αγώνων της Β' Εθνικής από τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΤ: Χρυσό προσύμφωνο για την κάλυψη των αγώνων της Β' Εθνικής από τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ

Για αγώνες που μέχρι πέρυσι η δημόσια τηλεόραση πλήρωνε το πολύ 1,8 εκ. ευρώ η απερχόμενη διοίκηση άφησε... κληρονομιά προσύμφωνο 15,3 εκ. ευρώ για την περίοδο 2019- 2020

ert1
Για λόγους που απομένει να διευκρινιστούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ελεγχόμενη από αυτή διοίκηση της ΕΡΤ ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια τηλεόραση με τρόπο αντίστοιχο της λειτουργίας του ΟΠΑΠ τα προηγούμενα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κρατικός ΟΠΑΠ ήταν το όχημα παρέμβασης του κομματικού κράτους στα σωματεία και τους συλλόγους. Φαίνεται πως στο μυαλό κάποιων μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ τη θέση του πήρε η ΕΡΤ.

Μέχρι και πέρυσι για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β’ Εθνικής η ΕΡΤ έδινε σταθερά κάτω από 2 εκ. ευρώ. Για την ακρίβεια, για την αγωνιστική περίοδο 2018- 2019 έδωσε 1,8 εκ. ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο κόστος  ήταν κάτω του 1,5 εκ. ευρώ. Όλα αυτά μέχρι πέρυσι. Για φέτος οι κκ Βασιλειάδης και Κωστόπουλος, ο πρώην υφυπουργού Αθλητισμού και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης επί ΣΥΡΙΖΑ, έκριναν σκόπιμο να ανεβάσουν την  επιχορήγηση στα… 15,3 εκ. ευρώ! Υπογράφοντας προσύμφωνο στις 10 Αυγούστου του 2018 προχώρησαν στην τεράστια αυτή αύξηση για να μετονομαστεί η διοργάνωση σε Super League 2.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε άμεσα εντολή στην απερχόμενη διοίκηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα και η καυτή πατάτα έφθασε στα χέρια της διοίκησης Ζούλα - Γαμπρίτσου. Με το ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση κατέθεσε πρόταση για επιχορήγηση 6 εκ. ευρώ, την οποία οι ομάδες της Β’ Εθνικής απέρριψαν! Μάλιστα, αντιπρότειναν να λάβουν 12,5 εκ. ευρώ, προχωρώντας στην απειλή ότι αν δεν πάρουν αυτά τα χρήματα θα διακόψουν το πρωτάθλημα. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να έχουν οι ιδιοκτήτες τις ομάδες τους!

Ουσιαστικά, η αντιπρόταση της Super League 2 αντιστοιχεί σε μείωση χονδρικά μόλις 2,5 εκατ. € σε σχέση με το αντάλλαγμα που προέβλεπε το προσύμφωνο και χωρίς να διευκρινίζεται ποιος θα αναλάβει το κόστος της παραγωγής. Το μέγεθος της δυσαναλογίας στη σχέση τιμής/προϊόντος, γίνεται ακόμα πιο εμφανές αν ληφθεί υπόψη ότι:

• Για τη Formula 1, για τρία χρόνια, το αντάλλαγμα που θα καταβάλει η ΕΡΤ είναι 6.000.000 €, από τα οποία η συμβαλλόμενη εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει 3.600.000 € μέσω τοποθέτησης διαφημίσεων
• Για το Roland Garros, 70.000 € και 30.000 € σε διαφημιστικό χρόνο
Κλείσιμο
• Για τα δικαιώματα μετάδοσης των τεσσάρων ΠΑΕ της Super League 1 (Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός), 6.879.600 €
• Για τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος της Basket League, 2.200.000 €, εκ των οποίων οι 325.000 € σε διαφημιστικό χρόνο
• Για όλες τις διοργανώσεις της FIBA, από το 2017 έως το 2021, συμπεριλαμβανομένων δύο διοργανώσεων Ευρωμπάσκετ και ένα Μουντομπάσκετ, οικονομικό αντάλλαγμα 5.000.000 € και 2.000.000 € σε διαφημιστικό χρόνο
• Για όλες τις περσινές διοργανώσεις του χάντμπολ, 75.000 €
• Για όλες τις περσινές διοργανώσεις του πόλο, 75.000 €

Προφανώς και είναι σημαντικό να συνεχίσουν τη λειτουργία του ιστορικοί σύλλογοι όπως ο Καραϊσκάκης Αρτας, ο Κισσαμικός Χανίων, ο Απόλλων Λάρισας και ο Απόλλων Πόντου, αλλά όχι και να πλρώνουν οι φορολογούμενοι το μάρμαρο. Πόσο μάλλον όταν με μόλις με 153.000 ευρώ η ΕΡΤ αγόρασε ταινίες του Τζέιμς Μποντ που της έφεραν πολλαπλάσια τηλεθέαση και διαφημιστικά έσοδα. Για την ιστορία η ΕΡΤ εισέπραξε πέρυσι περίπου 120 χιλιάδες ευρώ από διαφημίσεις στη διάρκεια των αγώνων της Β’ Εθνικής που μετέδωσε.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ τα ταμεία της ΕΡΤ λόγω των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης είναι εντελώς άδεια και η νέα διοίκηση αγωνίζεται να απεγκλωβίσει μέχρι τα τέλη του έτους τρία εκατομμύρια ευρώ, για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα σε πέντε τηλεοπτικά κανάλια, πέντε ραδιοφωνικά, 19 περιφερειακά και να χρηματοδοτήσει παράλληλα και τις παραστάσεις που θα δώσουν οι τρεις ορχήστρες της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης