Κυπριακή ΑΟΖ: Κλιμακώνει η Άγκυρα - Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ

fatih_ar

«Σταματήστε τώρα τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», λέει στην  Τουρκία το State Department

Η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να γίνουν διαδοχικές γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές, αρχίζοντας από τα δυτικά.

Οι παράνομες ενέργειες του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Φατίχ” (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν (τρία πλοία υποστήριξης και μια φρεγάτα) αποτελεί την κλιμάκωση της εδώ και καιρό αναμενόταν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την απάντηση της Άγκυρας στο γεγονός ότι έχει μείνει στο περιθώριο σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τα ενεργειακά όσο και με το γεωστρατηγικό παίγνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Πόσο μάλλον, όταν η Κύπρος σταδιακά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε σημαντικό παίκτη και στα δύο αυτά επίπεδα.

Εδώ και καιρό, άλλωστε, η Τουρκία απειλεί ότι «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα» και δεν κρύβει την ενόχληση της για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στο πλαίσιο των τριγωνικών συνεργασιών και μάλιστα με τις ρητές πλέον αμερικανικές ευλογίες. Είναι ασαφές ακόμα εάν το πλήρωμα του πλοίου-γεωτρύπανου “Φατίχ” έχει την τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση μίας γεώτρησης, αλλά στο πολιτικό επίπεδο το τετελεσμένο θα έχει συντελεστεί έτσι κι αλλιώς.

Οι αεροναυτικές ασκήσεις, οι εκδόσεις Navtex για τη δέσμευση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών νοτίως της Κύπρου και οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας είχαν εξαντλήσει τη δυναμική τους, χωρίς να φέρουν αποτελέσματα. Με την κίνηση αυτή πλέον η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει πραγματικό τετελεσμένο.

Η Λευκωσία δεν αιφνιδιάστηκε, καθώς είχε ήδη προβεί σε διάφορες διπλωματικές ενέργειες, με σκοπό να δημιουργήσει κόστος για την Τουρκία. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί περαιτέρω σε νομικές, διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις. Είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, η άμεση αντίδραση της αρμόδιας για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι, μετά την εξαγγελία της Άγκυρας για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Τουρκία». Δεν ήταν η μόνη. Αποτρεπτική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ουάσιγκτον.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί δικαστικά για τη σύλληψη όλων όσων θα εμπλακούν στην παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την έκδοση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την Τουρκία και στις παράνομες σεισμικές έρευνες του “Μπαρμπαρός” και στις γεωτρήσεις του “Φατίχ” θα έχουν κόστος. Έχει ζητηθεί η έναρξη ποινικών διαδικασιών εναντίον τους, στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας.

Επιπλέον, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία παύει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όσο «τα τουρκικά πλοία παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργούν ένταση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει με στρατιωτικά μέσα την τουρκική αυθαιρεσία. Καλά τα διαβήματα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη γεώτρησή της. Εξάλλου, είναι μάλλον απίθανο η ΕΕ και οι ΗΠΑ να κινηθούν δραστικά στο στρατιωτικό επίπεδο για να εμποδίσουν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο.

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν φαίνεται να τεστάρει τα όρια, ειδικά των Αμερικανών. Στόχος του είναι να στείλει μήνυμα ότι η Τουρκία είναι παρούσα και τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τη δική της συμμετοχή. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι μία εκ μέρους του υποχώρηση θα έπληττε το προφίλ του ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό και όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει παρά τις δυτικές αποτρεπτικές ανακοινώσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προχωρημένη δήλωση υποστήριξης της Κύπρου έκανε το βράδυ της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Εβραϊκου Κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ισραηλινού πρέσβη στο Twitter: «Το Ισραήλ παρακολουθεί με με σοβαρότατη ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπρου, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Η δήλωση θεωρείται απόλυτα ικανοποοιητική, καθώς στηρίζει πλήρως της θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδικάζει τις επιθετικές πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Ράμπος Ράμπου ο Κύπριος Κομμαντο

Στα πληκτρολόγια είμαστε όλοι ήρωες. Όταν γίνει το μπαμ, θα είμαστε όλοι στην ουρά στο Ελ. Βενιζελ για Λονδίνο με τάπερ κεφτεδάκια από τη μαμά. Μόνο κάτι δωδεκαθειστες παππούδες γράφουν για πολέμους γιατί αυτοί θα τους δουν από τη τηλεοραση. Όλοι οι υπόλοιποι χρωστάνε δόσεις και δεν έχουν καμμία όρεξη να πεθάνουν για το πετρέλαιο που θα βγάλει η Exxon. Όταν πριν λιγες μέρες είπε ο Κουλης ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την Ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας» δεν το πιάσατε το υπονοούμενο. Όλοι στο κόλπο είναι και απλά θα πεθάνουν μερικές χιλιάδες νέοι για να ξεπουληθούν τα σύνορα από τους πολιτικούς

Άγγελος

Τριάντα δύο χρόνια από την κρίση του 1987 στο Αιγαίο και ελάχιστα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Τουναντίον, οι τελευταίοι μήνες είναι ιδιαίτερα θερμοί και η επιθετικότητα των γειτόνων έχει μετατρέψει σε «διακεκαυμένη ζώνη» το Αιγαίο. Σε σχέση με τότε, ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά: η ελληνική ηγεσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης με μια μάντρα κάκαλα, χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο την κρίση το 1987, έβαλε ουσιαστικά τέλος στα σχέδια των Τούρκων πριν ακόμη τα ξεδιπλώσουν στο Αιγαίο.Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, με παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο και ο Ανδρέας δίνει νέα εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για πλήρη ετοιμότητα. Η προετοιμασία θυμίζει πόλεμο: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία προετοίμασαν τα χειρουργεία τους. Έφεδροι κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Μαχητικά έσκιζαν τον αέρα και ήταν οπλισμένα, έτοιμα να φύγουν εντός τριών λεπτών από τις βάσεις τους. Τα αντιαεροπορικά στα νησιά διατάχθηκαν να χτυπήσουν κάθε εχθρικό στόχο. Το Πολεμικό Ναυτικό ανοίχθηκε στο Αιγαίο σε τάξη μάχης. Στις 27 Μαρτίου, η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει πίσω, εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο της Βέρνης και προτείνει επανάληψη των διμερών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο. Ο Ανδρέας, ωστόσο, δεν υποχωρεί. Δηλώνει ότι το Πρωτόκολλο της Βέρνης ήταν ανενεργό και προτείνει παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ανδρέας στο Υπουργικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει ηττημένη». Στόχος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μέσα από αυτές τις επιδέξιες κινήσεις να «εμπλέξει» στην κρίση και το ΝΑΤΟ, το οποίο φοβόταν τότε μην καταρρεύσει η συμμαχία στην νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν είχε το περιθώριο να υποχωρήσει, λόγω της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, οι συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός με τη Βουλγαρία έδειχναν σε όλους ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία, άλλωστε, είχε δηλώσει επισήμως ότι θα κατέρριπτε τα τουρκικά αεροσκάφη που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, ενώ είχε μετακινήσει τεθωρακισμένα στα σύνορά της με την Τουρκία. Υπό την απειλή γενικότερης σύρραξης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι το «Σισμίκ» δεν θα έβγαινε στο Αιγαίο. Παράλληλα, αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν πολιτικές συνομιλίες επί νομικού ζητήματος, όπως ήταν η υφαλοκρηπίδα, αλλά «θα εκτιμούσε απόλυτα και θα συνέβαλε στις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της κρίσης».

Κεμάλ

Η Τουρκία θα πάρει ότι θέλει και δεν θα ανοίξει ρουθούνι. Η Ελλάδα δεν είναι ανεξαπρτηρο κράτος, κάνει ότι της πει η Γερμανία η οποία είναι η πιο φιλοΤουρκη χώρα στο κόσμο. Οι Γερμανοί αποφάσισαν να δώσουν ότι δεν χρειάζονται από την Ελλάδα στη Τουρκία. Όλοι το ξέρουν αυτο εκτός άπορους Έλληνες.

@10:49

!!!!!!!!!!!!!

Χαχαχα

Και ο στρατός ασχολείται με πόσα αναδρομικά θα πάρουν.

Σταυρος

Mυριζει μπαρουτι η κατασταση αμα δεν υπηρχαν καποιες ξενες δυναμεις να βαζουν φρενο στην Τουρκια τωρα θα ειμασταν κανονικα σε πολεμο μαζι τους

Τα σημαντικά στην Ελλάδα

είναι η δίκη Λούκμαν , το κύπελλα ποδοσφαίρου, το ρωσικό αεροπλάνο και ο κύπριος δολοφόνος.

Άγγελος

Ξέχασες το δημόσιο ...θηλαστήριο που ονειρεύεται ο Ηλιόπουλος και το μουσείο σεξουαλικής ανωμαλίας που ονειρεύεται η Νοτοπούλου.

ZZ

Κορόιδα νεοέλληνες θα μας πουλήσουν οι Σάξονες , και ούτε που θα το καταλάβουμε , μια ζωή σαν λαός πουστάρες ήμασταν πουστάρες παραμείναμε .

Nikos

Κακα τα ψεματα, κανεις δεν μπορει να τα βαλει με την Τουρκια. Τεραστιο κρατος, τεραστια οικονομια, σε λιγο καιρο θα εχουν δικα τους αεροσκαφη, ηδη εχουν μη επανδρωμενα αεροκαφη και υποβρυχια. Ετοιμαζουν αεροπλανοφορο, εχουν οπλα λειζερ και ο επομενος στοχος τους ειναι στο διαστημα. Εμεις μονο δανεια παιρνουμε απο την Ευρωπη. Ας μην απλωνουμε τα ποδια μας περα απο το παπλωμα.

Κακά τα ψέμματα, μεγάλοι μάγκες οι τούρκοι,

30 χρόνια εργάζονταν με τσαμπουκά να φτιάξουν την οικονομία και την αμυντική τους βιομηχανία. Πλέον αψηφούν ρώσους, αμερικανούς, σύρους, ισραηλινούς, καλά για έλληνες και γενικά ευρωπαίους ούτε καν ασχολούνται, η οικονομία τους ανάμεσα στις 20 δυνατότερες στον κόσμο, ο στρατός τους επίσης. Σε λίγο θα βγάλουν και φυσικό αέριο - κλεμμένο αλλά ποιός τολμάει να τους σταματήσει - και θα λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Εμείς ψελίζουμε κάτι για διεθνές δίκαιο, ο Προκόπης λέει βαρύγδουπες μπούρδες για αμφισβητήσεις κλπ. αλλά μόλις βγούνε οι πρώτες μπουρμπουλήθρες από το φυσικό αέριο των τούρκων, δυτικοευρωπαίοι, αμερικανοί και βαλκάνιοι θα μας ποδοπατήσουν καθώς θα τρέχουν προς τους τούρκους για να κλείσουν συμβόλαια και να βγάλουν λίγο παραδάκι.

αχαχαχαχαχαχα

ποια οικονομια??? Ο Ερντογαν είναι ο δευτερος Παπανδρεου, την οικονομια τους την έχει καταστρέψει, γιατί νομίζεις ότι έχει λυσάξει με το αέριο? Ο Ερντο απλά γαβγίζει γιατί ξέρει ότι αν δαγκώσει τελείωσε.

Καλ

Ολοι ειμαστε γατακια μπροστα στις πολυεθνικες. οτι τι, φροντισαν να φτασουν την ελλαδα στην απολυτη εξαθλιωση για να παρουν τζαμπα τον πλουτο της και δεν εχουν λαβει τα μετρα τους για τους αιμοβορους τους τουρκους; μπορει να εξυπηρετουν πολλα συμφεροντα, αλλα κανενας δεν τους γουσταρει. εσεις, να μπαινετε στο τρυπακι να μαλωνετε με τον αλι και την αισε για το ποιος την εχει μεγαλυτερη και αφηστε τους αυτους να πουλανε και να αγοραζουν εις βαρον των δυο λαων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης