Φοιτητικές εκλογές: Νίκη της ΔΑΠ με μεγάλη διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα

Φοιτητικές εκλογές: Νίκη της ΔΑΠ με μεγάλη διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα

Μάχη για να κρατηθεί στο 1% δίνει η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Πανσπουδαστική και τα ΕΑΑΚ - Στο Πάντειο, η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε, έπειτα από την εισβολή περίπου 50 αντιεξουσιαστών - Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για μια ακόμη χρονιά στήθηκαν διπλές κάλπες  

sxoles_ekloges_art
Την απόλυτη κυριαρχία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα και των φετινών φοιτητικών εκλογών. Η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη εξασφάλισε για 33η χρονιά μια καθαρή νίκη. 

Οι φοιτητικές παρατάξεις δίνουν μέχρι και αυτήν την ώρα τη μάχη για τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων από τα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από τις φετινές φοιτητικές εκλογές δεν έλειψαν τα παρατράγουδα καθώς στο Πάντειο, η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε, έπειτα από την εισβολή περίπου 50 αντιεξουσιαστών. Παρατράγουδα σημειώθηκαν και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο καθυως εκεί όπως επεσήμανε από χθες το protothema.gr για μια ακόμη χρονιά στήθηκαν διπλές κάλπες. Η μία στη Νομική και η δεύτερη, από τη ΔΑΠ, στο Ζάππειο!

Επιπλέον, για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΠΑΣΠ έστησε κάλπη στο Σπόρτινγκ, αλλά καμία άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία για τη σχολή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κλείσιμο
Στις υπόλοιπες σχολές η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές κρινόταν ικανοποιητική και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η προσέλευση των φοιτητών ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι.

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ πέρα από τα επεισόδια στο Πάντειο, σε γενικές γραμμές η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά.


Η συμμετοχή ήταν αυξημένη, ειδικά στα περιφερειακά τμήματα, με αποτέλεσμα η φετινή συμμετοχή να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, παρά την αναβολή των εκλογών σε ένα μαζικό τμήμα όπως το Πάντειο.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που παραδοσιακά υπάρχει για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι ότι η ΚΝΕ παραπέμπει σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα για τα «μόνο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα», ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα μέσω των λογαριασμών της στα social media.

Τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2019 ανα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ μεταδίδουν τα Φοιτητικά Νέα. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά σχολή.


Τα πρώτα αποτελέσματα της ΠΣΚ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Πανσπουδαστική στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για 141 από 198 ΑΕΙ, έδινε πρωτιά της ΔΑΠ με ποσοστό λίγο πάνω από 40% και στη δεύτερη θέση την ΠΣΚ με ποσοστό κοντά στο 26%. Ακολουθούσε τα ΕΑΑΚ με 8,7% και η ΠΑΣΠ που διατήρησε τις περυσινές δυνάμεις. Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν για την Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα καθώς το Μπλόκο που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν κάτω από το 1%!

Δείτε εδώ πώς διαμορφώνονται ώρα με την ώρα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ΑΕΙ 2019

ΑΕΙ_ΠΣΚ


Στα ΤΕΙ, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα που έδινε η ΠΣΚ, η διαφορά της ΔΑΠ ήταν ακόμα πιο μεγάλη καθώς τα ποσοστά της έφταναν το 52,5% ενώ η Πανσπουδαστική βρισκόταν στη δεύτερη θέση με 28%. Η ΠΑΣΠ βρισκόταν στο 8,5% ενώ το Μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 0,70%!

Δείτε εδώ πώς διαμορφώνονται ώρα με την ώρα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ΤΕΙ 2019
ΤΕΙ_ΠΣΚ


Οι εκτιμήσεις της ΔΑΠ

Λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ από την ΔΑΠ ΝΔΦΚ ανέφεραν ότι η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη θα διατηρήσει την περσινή δύναμή της καθώς τα αποτελέσματα την φέρουν στα όρια της αυτοδυναμίας στα ΑΕΙ και με μια καθαρή αυτοδυναμία στα ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα με καταμετρημένα τα αποτελέσματα στο 21% των σχολών η ΔΑΠ ΝΔΦΚ συγκεντρώνει ποσοστό 51% ανέφεραν στελέχη της φοιτητικής παράταξης.

Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ: Στα όρια της αυτοδυναμίας η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια, καθαρή αυτοδυναμία στα ΤΕΙ

«Όσο προχωρά η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, τόσο παγιώνεται η απόλυτη κυριαρχία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καταγράφοντας την 33η συνεχόμενη νίκη της» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Και προσέθεσε: «Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται περίπου στο 42% των συλλόγων στα Πανεπιστήμια και το 50% των συλλόγων στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κυμαίνεται στο 49% στις κάλπες των Πανεπιστημίων και ξεπερνά το 55% στα ΤΕΙ, έχοντας βάσιμες πιθανότητες να επαναλάβει την περσινή διπλή αυτοδυναμία.

Στα Πανεπιστήμια η ΠΚΣ παγιώνεται ως δεύτερη δύναμη με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%. Η ΕΑΑΚ βρίσκεται στο 9%, η ΠΑΣΠ στο 8%, ενώ περίπου 13% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.

Στα ΤΕΙ δεύτερη δύναμη είναι πάλι η ΠΚΣ με παρόμοιο ποσοστό, η ΠΑΣΠ κινείται στο 9% και 10% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.

Για άλλη μια χρονιά, το BLOCO, η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταποντίζεται, αδυνατώντας να καταγράψει έστω 1% τόσο σε Πανεπιστήμια, όσο και σε ΤΕΙ».

Τα αποτελέσματα της ΕΑΑΚ

Πρωτιά της ΔΑΠ στα ΑΕΙ δίνουν και τα ΕΑΑΚ αλλά με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2018. Η ΕΑΑΚ έδινε αυξηση για την ΠΣΚ και πτώση για την ΠΑΣΠ και το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 1%!

ΕΑΑΚ_ΑΕΙ


ΟΝΝΕΔ: Oι παρακρατικές ομάδες επέβαλαν τον νόμο τους

Την έφοδο των αναρχικών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ τονίζοντας ότι «για ακόμα μια φορά οι παρακρατικές ομάδες που παρασιτούν στα πανεπιστήμια επέβαλαν τον νόμο τους σε βάρος της δημοκρατίας».

«Η διακοπή των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο είναι μια ακόμη από τις αμέτρητες μαύρες σελίδες του ασύλου ανομίας και των υποστηρικτών του. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση των καταληψιών να υπερασπιστεί τη νομιμότητα στις σχολές μας. Απαιτούμε όμως μια εξήγηση για ποιο λόγο καλύπτουν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου οι οποίοι παρεμποδίζουν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία, τις εκλογές. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, ούτε υποχωρεί υπό την απειλή βίας. Όποιο τέχνασμα και αν εφεύρουν, απλά παρατείνουν για λίγο και επιδεινώνουν το πολιτικό τους τέλος», τονίζεται στη συνέχεια.

Όσον αφορά την ξεχωριστή κάλπη της ΠΑΣΠ για τις εκλογές στην ΑΣΟΕΕ, η ΔΑΠ επισημαίνει πως η ΠΑΣΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε να βρει χώρο που να εγγυάται τόσο την απρόσκοπτη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών, όσο και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της παράταξής μας. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το αδιέξοδο του ασύλου ανομίας και η έλλειψη βούλησης όλων των υπολοίπων οργανώσεων» τονίζει η φοιτητική παράταξη, ενώ για τη διπλή κάλπη στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ τονίζει πως για το συγκεκριμένο τμήμα δεν πληρούνται οι απαραίτητες εγγυήσεις για μια ομαλή και καθαρή διαδικασία.


Δήλωση Ν. Αμπατιέλου, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, για το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών

«Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Πανσπουδαστική ΚΣ, το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα αγωνιστές φοιτητές, καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ αναδεικνύεται και φέτος σε 2η δύναμη πανελλαδικά, κατακτώντας μάλιστα νέες πρωτιές σε μεγάλα ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» δήλωσε για το αποτέλεσμα των φοιτητικών-σπουδαστικών εκλογών, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Προσθέτει ότι «οι χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Τσίπρα, όπως και στις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, αφήνοντας για μια ακόμα χρονιά την κυβερνητική παράταξη στην πλήρη ανυποληψία».

Ο Ν. Αμπατιέλος, επισημαίνει ακόμα ότι «μέσα στους φοιτητές δυναμώνει ένα ριζοσπαστικό ρεύμα, κάτι που πρέπει να επιστεγαστεί στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού» και προσθέτει στη δήλωσή του: «Όσοι στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, αλλά και πολλοί ακόμα που προβληματίζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους, έχουν μεγάλη ευκαιρία: Μπορούν να δώσουν απάντηση σε κεφάλαιο και ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν και έχουν γράψει το σενάριο για τη νέα γενιά, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ριχνόμαστε σε αυτές τις μάχες χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό».

«Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται σε 1η δύναμη σε δεκάδες συλλόγους πανελλαδικά. Είναι ελπιδοφόρα η ενίσχυση εκείνου του μπλοκ συλλόγων που παίρνει και θα πάρει πάνω του την υπόθεση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Που θα μπει μπροστά για να ενισχυθεί η γραμμή της αντιπαράθεσης με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Αυτό το μαχητικό τμήμα των φοιτητικών συλλόγων, που εκφράζεται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αποτελεί και την ελπίδα για να μπει τέλος στη διάλυση και τον εκφυλισμό» καταλήγει στη δήλωση του ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης