ΔΕΗ: Αθώος ο Παναγιωτάκης και οι συγκατηγορούμενοί του στο Εφετείο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

ΔΕΗ: Αθώος ο Παναγιωτάκης και οι συγκατηγορούμενοί του στο Εφετείο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Το δικαστήριο δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το αδίκημα που περιλαμβανόταν στη δικογραφία για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ

dei
Δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο δίκασε σήμερα την υπόθεση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη και ως εκ τούτου κατέληξε σε αθωωτική κρίση για όλους τους κατηγορούμενους.

Την υπόθεση είχε αναδείξει το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύοντας την καταδικαστική απόφαση που είχε εκδώσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Με την απόφασή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο κ. Παναγιωτάκης και τέσσερα ακόμη πρόσωπα στελέχη της ΔΕΗ είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δυο ετών με αναστολή για «παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση». Η καταδίκη τους αφορούσε σε υπόθεση συγκάλυψης υπαλλήλου της Δημόσιας Επιχείρησης, η οποία είχε κατηγορηθεί και έχει καταδικασθεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

«Απεδείχθη ότι οι ως άνω κατηγορούμενοι υπό τις προαναφερθείσες ιδιότητές τους επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ώστε να κινηθεί η σχετική διαδικασία ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών σε βάρος της υπαλλήλου, ανακοινώνοντας αμελλητί τις πράξεις αυτές στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ως όφειλαν εκ του νόμου, αφού έλαβαν γνώση αυτών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είχε καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση για εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Με αφορμή μάλιστα το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Οι βουλευτές καλούσαν τον κ. Σταθάκη να δώσει εξηγήσεις «για την διατήρηση του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Απαντώντας ο κ. Σταθάκης στους 23 βουλευτές αφού ξεκαθάριζε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, βάσει νόμου, δεν ορίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλούσε τους ερωτώντες βουλευτές να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας και να μην προδικάζουν το όποιο αποτέλεσμα πριν αποφανθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Κλείσιμο
Πράγματι, λοιπόν σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απεφάνθη για την υπόθεση και με απόφασή του κατέληξε σε αθωωτική κρίση για τον κ. Παναγιωτάκη και πρόσωπα που κάθονταν μαζί του στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Της αθωωτικής απόφασης είχε προηγηθεί αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Στις απολογίες τους στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τόσο ο κ. Παναγιωτάκης όσο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και ότι δεν όφειλαν και ούτε είχαν την αρμοδιότητα να στείλουν τις είχαν καταγγελίες για χρηματισμό σε βάρος της υπαλλήλου στον εισαγγελέα, όπως αρχικά είχε δεχθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Δήλωση Παναγιωτάκη

«Ας αφήσουν επί τέλους τη ΔΕΗ έξω από τις όποιες σκοπιμότητες, ώστε η εταιρεία-εθνικό κεφάλαιο να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε δήλωσή του με αφορμή την σημερινή απόφαση του Εφετείου με την οποία κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Αναλυτικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα το Εφετείο Αθηνών, με ομόφωνη απόφασή του, ευθυγραμμιζόμενο με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας με αθώωσε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καθώς και τους τρεις άλλους συναδέλφους μου στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ.

Από την πλευρά μας, όλοι είχαμε απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μας. Ήταν ωστόσο απαραίτητο να γίνει το αυτονόητο, μέσω της Δικαιοσύνης να λάμψει η αλήθεια. Η πρωτόδικη απόφαση, καταδικαστική παρά και την τότε απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, εξαφανίστηκε!

Υπογραμμίζω δύο κρίσιμα στοιχεία.

α. Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι οι μισθωτοί και τα στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και κατά συνέπεια οι εσωτερικοί κανονισμοί των εταιρειών, τους οποίους ακολουθήσαμε πιστά, συνιστούν το πλαίσιο που καθορίζει την υπηρεσιακή μας λειτουργία. Πρόκειται για νομολογία καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των δύο εταιρειών στις σημερινές συνθήκες.

β. Οι διάφοροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ΜΜΕ και πολιτικοί, οι οποίοι για δικούς τους λόγους, πρόβαλαν διαστρεβλωμένα και με αναλήθειες την υπόθεση και βέβαια προσβάλλοντας βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας, καλούνται να επανεξετάσουν τη στάση και πρακτική τους. Η δημιουργία τοξικού κλίματος και η σπίλωση ανθρώπων κάθε άλλο, παρά το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί.

Από μεν τα ΜΜΕ αναμένω την αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά, δικαίωμα, από το οποίο δεν πρόκειται να παραιτηθώ!

Για δε τους πολιτικούς τονίζω το αυτονόητο: το πολιτικό ήθος, η αξιοπιστία και η υπευθυνότητα κρίνονται στην πράξη, από τα έργα και τις συμπεριφορές».

Δήλώσεις συνηγόρων

Μετά το τέλος της σημερινής δίκης στο Εφετείο, ο κ. Θεόδωρος Μαντάς συνήγορος κ. Παναγιωτάκη και ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος τριών εκ των εμπλεκομένων προσώπων, διευθυντικών επίσης στελεχών της ΔΕΗ, σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν μεταξύ άλλων: «Σήμερα απεδείχθη ότι οι πολιτικές δυνάμεις (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) επιβάλλεται να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων μέχρι να κριθεί αμετάκλητα η υπόθεσή τους, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του άδικου στιγματισμού ανθρώπων».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης