Ρεκόρ 14 ετών: Περίπου 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Ρεκόρ 14 ετών: Περίπου 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Πρόκειται για ρεκόρ από το 2005 σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών – Τα στοιχεία αποτυπώθηκξαν στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρονικών εκκενώσεων ZEUS

keravnoi
Περίπου 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα το φετινό Ιούλιο, σπάζοντας το ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αποτυπώθηκε στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ , ο Ιούλιος 2018 κατέχει πλέον το ρεκόρ με 102.944 κεραυνούς, ενώ ακολουθεί ο Ιούλιος 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.


Χαμηλή δραστηριότητα το 2007

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.

Τα καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές

Κατά τα δύο τελευταία έτη 2017 και 2018 ένας μεγάλος αριθμός κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως. Στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια». Τα δύο τελευταία έτη όμως, ορισμένα «βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα.


keravnoi_stoixeia
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης