Ρεκόρ 14 ετών: Περίπου 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Πρόκειται για ρεκόρ από το 2005 σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών – Τα στοιχεία αποτυπώθηκξαν στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρονικών εκκενώσεων ZEUS
Περίπου 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα το φετινό Ιούλιο, σπάζοντας το ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως αποτυπώθηκε στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ , ο Ιούλιος 2018 κατέχει πλέον το ρεκόρ με 102.944 κεραυνούς, ενώ ακολουθεί ο Ιούλιος 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.
Χαμηλή δραστηριότητα το 2007
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.
Τα καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές
Κατά τα δύο τελευταία έτη 2017 και 2018 ένας μεγάλος αριθμός κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως. Στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια». Τα δύο τελευταία έτη όμως, ορισμένα «βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υπέβαλε επίσημα αίτηση για την ίδρυση του Deree University - Τι σημαίνει αυτό για τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες που θέλουν ένα πτυχίο, το οποίο θα αναγνωρίζει επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη νέα της καμπάνια, η MISKO εμπνέεται από τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας όπου οι άνθρωποι, παρά τις διαφορές τους, βρίσκουν τρόπους να συνδεθούν γύρω από ένα πιάτο ζυμαρικών. Ένα δέσιμο που γίνεται και τίτλος της: «Όλη η νοστιμιά είναι στο δέσιμο»