Φωτιά στο Μάτι: Kι όμως, προσπαθούν να κρύψουν τους νεκρούς που αυξήθηκαν σε 91

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kammena_arthroo

Ποιοι και γιατί... δεν είδαν τα θύματα της φωτιάς στο Μάτι το βράδυ της Δευτέρας - Παιχνίδια αποπροσανατολισμού και συσκότισης, 14 ημέρες μετά την τραγωδία -Αλαλούμ με την ταυτοποίηση.

Τα μεσάνυχτα της μοιραίας Δευτέρας 24 Ιουλίου, κατά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει τα αυτιά για να μην ακούει τις κραυγές που έφταναν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι, αλλά και τα μάτια για να μην τους βλέπει στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν να παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν για τις ανθρώπινες απώλειες κατά την περίφημη σύσκεψη, παρότι, όπως αποδείχθηκε τις περασμένες ημέρες αλλά και όπως παραδέχθηκαν τελικά κάποιοι εκ των συμμετεχόντων, ήξεραν γι’ αυτές. Δεκατέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι οι νεκροί... μπήκαν στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης, ωστόσο ανακατεμένος μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια παραμένει ακόμη ο αριθμός τους. Στα ίδια απομεινάρια βρίσκονται αναμεμειγμένα λάθη, παραλείψεις, σκοπιμότητες, αβλεψίες, ευθύνες.

Οι κατάλογοι που αφορούν τους νεκρούς, τους ταυτοποιημένους και τους μη, τους αγνοούμενους, όσους καταλήγουν στα νοσοκομεία επικαιροποιούνται και ανακοινώνονται από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους ιατροδικαστές του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απαντήσεις όμως δεν δίνονται (μόνο) με τους αριθμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, δε, φαίνεται ότι με τους αριθμούς -τους θλιβερούς αυτούς αριθμούς- γίνονται παιχνίδια αποπροσανατολισμού και συσκότισης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στις 29 Ιουλίου, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας, οι αγνοούμενοι ήταν 25, είχε γίνει η ταυτοποίηση 59 σορών και εκκρεμούσε η ταυτοποίηση για άλλες 28. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είχε ανακοινώσει ότι είχαν καταλήξει τέσσερις άνθρωποι που νοσηλεύονταν. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 91 νεκρούς - μετά το θάνατο μιας 95χρονης που είχε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα - ουδέν στοιχείο δίνεται όμως αναφορικά με τις νεκροτομές που έχουν ολοκληρωθεί, ούτε και με τις σορούς που έχουν δοθεί στις οικογένειες.

Αυτό που αποφεύγεται να καταρτιστεί και να δοθεί στη δημοσιότητα, ακόμη και με εισαγγελική διάταξη εφόσον κρινόταν ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, είναι ένας κατάλογος με τους ταυτοποιημένους νεκρούς. Οπως δεν δόθηκε επισήμως κατάλογος με τους αγνοούμενους - απλώς η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής άλλαζε τα ονόματα από τον κατάλογο των αγνοουμένων σε εκείνον των νεκρών.

Εμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και του ιατροδικαστικού χώρου δηλώνουν ότι είναι πραγματικά απορίας άξιον ότι δεν καταρτίστηκε μια επίσημη ονομαστική λίστα για τους αγνοούμενους (αλλά και για τους νεκρούς στην επόμενη φάση). Οπως αναφέρουν, η αλληλεπίδραση που θα υπήρχε μέσω αυτής της λίστας, καταρχάς, με τους κατοίκους της περιοχής του Ματιού και με όσους αναζητούσαν ανθρώπους στην καμένη περιοχή θα πρόσφερε πολλά στην καταγραφή και τον εντοπισμό τους, είτε νεκρών είτε ζωντανών. Το ότι έπρεπε κάποια υπηρεσία να αναλάβει να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο Μάτι και να ζητήσει στοιχεία για ενοίκους και φιλοξενούμενους σε κάθε ακίνητο την ημέρα και ώρα της πυρκαγιάς ή και να γίνει καταγραφή πόρτα-πόρτα ώστε να υπάρξει κάποιος εκτιμώμενος αριθμός όσων κινδύνεψαν ή σώθηκαν ή «χάθηκαν», μάλλον παραπέμπει σε κάποια άλλη χώρα με κάποια άλλη οργάνωση...

Η αναζήτηση των θυμάτων φαίνεται ότι έγινε βιαστικά, ίσως και πρόχειρα. Η περισυλλογή των σορών -ή των υπολειμμάτων τους- διήρκεσε για δυο-τρία 24ωρα. Ωστόσο, ουδείς είχε μεριμνήσει να υπάρχουν στα κλιμάκια των πυροσβεστών και των αστυνομικών και ιατροδικαστές προκειμένου να αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο και τόπο τα πολλές φορές μακάβρια ευρήματα που κατέληγαν στους σάκους για το νεκροτομείο και να εξάγονται πιο ασφαλή στοιχεία. Η παράλειψη εντοπίστηκε την προπερασμένη Παρασκευή, όταν στο νεκροτομείο της Αθήνας ανοίχτηκε σάκος -πρέπει να περιέχει μία σορό- που περιείχε τρία μηριαία οστά και ενώ κάθε άνθρωπος διαθέτει δύο, αριστερό και δεξί...

Αλαλούμ στο νεκροτομείο

Την ίδια στιγμή, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ειδικών με τις αρμόδιες υπηρεσίες διατυπώνεται πιεστικό το ερώτημα αν έχουν ελεγχθεί για υπολείμματα σορών καμένα σπίτια και αυτοκίνητα: «Θεωρώντας δεδομένο ότι σοροί έχουν εξαχνιστεί ή εξαϋλωθεί σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Πειραιά ότι συνέβη στο οικόπεδο όπου βρέθηκαν δεκάδες σοροί, έχουν αναζητηθεί υπολείμματα από σημεία όπου είναι πολύ πιθανό να εγκλωβίστηκαν και να απανθρακώθηκαν άνθρωποι;». Ωστόσο, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες είχαν προκύψει σχεδόν από την επομένη της πυρκαγιάς: όταν κλήθηκαν οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθήνας και Πειραιά (επικεφαλής οι κύριοι Νικόλαος Καρακούκης και Ηλίας Μπογιόκος, αντίστοιχα), το Ιατροδικαστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (επικεφαλής η καθηγήτρια Χαρά Σπηλιοπούλου) και η Διεύθυνση της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να συντονίσουν και να υλοποιήσουν τις διαδικασίες νεκροψίας, αναγνώρισης, ταυτοποίησης. Συμφωνήθηκε να γίνει η μεταφορά όλων των σορών από τα νοσοκομεία στο νεκροτομείο του Σχιστού, ωστόσο μετά άρχισαν, κυρίως, διαφωνίες. Δεν συμφωνούσαν να γίνονται εκεί οι νεκροτομές, ούτε ήθελαν όλοι να ζητηθεί συνδρομή και από άλλους ιατροδικαστές του ΕΣΥ ή ιδιώτες - σημειωτέον ιατροδικαστές από Κύπρο και Ιταλία είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Ετσι, οι σοροί μεταφέρονταν λίγες-λίγες στο Γουδί. Εκεί καλούνταν και οι συγγενείς των θυμάτων για αναγνώριση, εφόσον αυτό ήταν εφικτό, ή λήψη δείγματος για ταυτοποίηση. Μάλιστα, και σε αυτή τη διαδικασία καταλογίστηκε από τους συγγενείς των θυμάτων αναλγησία προς αυτούς, αφού καλούνταν να πάνε στο νεκροτομείο για ταυτοποίηση αντί να ακολουθείται η αντίθετη διαδικασία: να πάνε οι ειδικοί στο Μάτι ή όπου αλλού ήταν η κατοικία τους αντί να τους βάζουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η απουσία ειδικών από την Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας από το νεκροτομείο και τις διαδικασίες που έγιναν μέχρι και την περασμένη Δευτέρα. Παρότι η οδοντιατρική συνδρομή είναι σημαντική και καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις δύσκολης ταυτοποίησης, στην προκειμένη καταστροφική πυρκαγιά κλήθηκαν για πολύ περιορισμένο αριθμό ταυτοποιήσεων.

Στο σόου που μεταδόθηκε ζωντανά τη μοιραία Δευτέρα της 23ης Ιουλίου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία υπουργών και άλλων, η λέξη «νεκροί» ήταν απαγορευμένη. Ολοι στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι είχαν διακομιστεί νεκροί στο Σισμανόγλειο, στο Παίδων «Αγία Σοφία», στον «Ευαγγελισμό», ωστόσο επέλεξαν να συζητούν για τα καμένα σπίτια, τον άνεμο και το πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα.

Πρώτη κλήση από τις 20.41

Πρώτος παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της φωτιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, προτού νυχτώσει, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 και τον δημοσιογράφο Αντώνη Λιάρο την περασμένη Κυριακή, ο κ. Κουρουμπλής κατέβαλε μια απέλπιδα προσπάθεια να σηκώσει αυτός το βάρος της ευθύνης εξ ολοκλήρου και να προστατεύσει τον «μόλις 44χρονο πρωθυπουργό», λέγοντας ότι «υπήρχε πληροφορία για νεκρούς, αλλά δεν αξιολόγησα αυτή την πληροφορία ως ασφαλή».

Οι πρόεδροι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και τα δημόσια νοσοκομεία κατέδειξαν με στοιχεία και ντοκουμέντα αυτό που προσπαθούσαν να κρύψουν τα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος είπε την περασμένη Δευτέρα στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «η πρώτη κλήση από την Πυροσβεστική για νεκρό στο Μάτι έγινε στις 20.41. Εμείς τους πρώτους τέσσερις νεκρούς τούς παραλάβαμε από τις 21.50 μέχρι τις 22.30». Επιπλέον, 70 λεπτά προτού ξεκινήσει η «καυτή» σύσκεψη στην Πυροσβεστική, στις 22.30, το ΕΚΑΒ έλαβε εντολή να σταματήσει την παραλαβή νεκρών «καθώς ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ανθρώπινων απωλειών έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι νεκροί». Ανάλογη (χρονική) εικόνα έδωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Οπως είπε ο ίδιος, «το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου ήμουν στο Σισμανόγλειο, που από τις 22.30 είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό νεκρών. Αυτό μου το επιβεβαίωσε μία ημέρα μετά ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας όταν βρέθηκα ξανά στο Σισμανόγλειο».

Η νέα επιχείρηση «συσκότισης» για τους νεκρούς διεκπεραιώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ο κ. Παύλος Πολάκης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ παραδέχτηκε ότι «την ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς». Η συνέχεια όμως ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη για τα λεγόμενά του - που προφανώς δεν παρέκλιναν από την προστασία του πρωθυπουργού. «Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα. Τι, θα βγαίναμε και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες; Σαφώς και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός όταν έφυγαν οι κάμερες», είπε ο κ. Πολάκης σε μια πρωτοφανή δήλωση, με δεδομένο ότι είναι και γιατρός και συνεπώς γνώστης όλης της διαδικασίας στο νοσοκομείο όταν διακομίζεται ένας νεκρός.

Αυτό που δεν ήθελε να πει ο γιατρός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ότι η διαπίστωση θανάτου γίνεται από οποιονδήποτε γιατρό. Ο ιατροδικαστής αναζητεί τα αίτια του θανάτου, που είναι διαφορετική διαδικασία από τη διαπίστωση του θανάτου. Συνεπώς, οι νεκροί βρίσκονταν ήδη στα νεκροτομεία όταν έγινε η σύσκεψη στην Πυροσβεστική - η σφραγίδα από τους ιατροδικαστές άρχισε να μπαίνει δύο 24ωρα μετά την πυρκαγιά και όχι για να καταμετρηθούν και να αναφερθούν στον πρωθυπουργό...

nmbers

ΣΧΟΛΙΑ (39)

chris

οσο και να προσπαθησετε να πεισετε τον κοσμο οτι φταιει η τωρινή κυβερνηση και η τωρινη τοπικη αυτοδιοίκηση, το μονο που καταφερνετε ειναι να μου προκαλειτε αηδία. ειναι δυνατόν; να κατηγορειτε ατομα που βρίσκονται στο προσκήνιο την τελευταία τριετία για τα αισχη που γινοντουσαν επι 50 χρονια τουλάχιστον με δυο κομματα να κυβερναν εναλλαξ; ο αλεξης εβαλε υπογραφή για να χτιστουν τα σπίτια μες στα δαση, στα βουνα και στα ρεματα; η ο ψινακης; ρε μπετοβλακες δημοσιαγραφοι αν θέλετε να κάνετε αυτό που πρέπει, ψαξτε να βρειτε τα χαρτια και τις αδειες αυτων των σπιτιων που χτιστηκαν εκει και δημοσιευστε τα. με τις υπογραφες και τα όνοματα οσων εδωσαν αυτες τις άδειες. αυτοί ειναι οι ουσιαστικοι υπευθυνοι. δευτεροι σε σειρά έρχονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. τι κι αν το εχτισε ο προπαππους τους; οικογενειακως αμυαλοι ειναι ολοι; χτιζεις σπιτι στο δασος ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκμεταλλευομενοι την απουσια του κρατους, που για να κλεισεις το παράθυρο σπρωχνεις το κλαδι του πευκου εξω κι οταν καίγεται σου φταιει το κρατος; ΠΟΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ; να αναλάβουν ολοι τις ευθυνες τους επιτελους. και τελευταιους πιαστε τους τωρινους πολιτικούς. οχι οτι δεν εκαναν λάθη κι αυτοί, αλλα πρωτα πρεπει να βρεθει απο που ξεκινησε και ποιος φταίει. γιατί αν δεν ειχαν χτιστει ολα αυτά τα σπίτια ετσι αναρχα και δρομοι θα υπηρχαν και ολα θα ηταν διαφορετικα και σίγουρα δεν θα ειχαμε τοσους νεκρους. ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ. ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΓΟΥΝΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΟΛΕ! η μιζα και το βολεμα παντα θα πρωταγωνιστουν σε αυτη την ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΩΡΑ με την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Η χωρα αυτή που γεννησε την δημοκρατία, ενα πολιτευμα το οποίο πολλές χωρες ασπαστηκαν και πηγαν μπροστά, εγινε ενα απο τα μεγαλύτερα μπουρδελα στον κοσμο. κι αυτό που με θλιβει περισσότερο απ ολα είναι πως και κυβερνηση να βρεθεί να μας βαλει σε ταξη και να προκοψουμε, οι ιδιοι οι Έλληνες θα τους κατεβασουμε την επομενη μέρα, γιατί εχουμε μαθει στο ρουσφέτι και τη λαμογια. ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ. θελει και πνευματικά δικαιώματα το νούμερο για ένα άρθρο το οποίο ρίχνει σταχτη στα μάτια του κόσμου λες και ειμαστε βλαμμενοι ολοι... αισχος... γινανε τα μηδενικα δημοσιογράφοι... γραψτε κανα αρθρο για κανα surviror και πολύ σας είναι.

για κλαμματα

Τι 91 νεκροί, κάθε μερα ξεβράζει πτώματα η θαλασσα. Εμεις που μένουμε εδώ ξέρουμε ότι είναι πάνω από 200 άτομα νεκρά...

Mad max

Καί εγώ εκεί είμαι αλλά δεν βλέπω να ξεβράζει πτώματα η θάλασσα... Εάν εξαιρέσουμε τα 2 πτώματα την προηγούμενη εβδομάδα που επέπλεαν στο μπλέ λιμανάκι τής Ραφήνας καθώς και το ένα πού τον βγάλανε οι δύτες από τον βυθό κοντά στο κόκκινο λιμανάκι δεν υπάρχουν άλλα πτώματα όπως φωνάζεις

ΔΓ

Εμείς οι δημοσιογράφοι '-Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; -Μα φυσικά με το ζόρι θα τους ανακαλύπτουμε καθημερινά!' (Τα πνευματικά δικαιώματα της ανάρτησης ανήκουν στον Κωνσταντίνο Καβάφη).

Δεν είμαι συριζαιος!

Βλεπω τα Πασοκο-Δεξια τρολ 'αγωνιουν' (σ'ολα τα άρθρα) για το πόσοι ειναι οι νεκροι! Μαλιστα τους πέφτει μικρος ο αριθμός 91, και προσπαθουν να τους βγάλουν με το ζορι 200!! Που τους' κρυβουν" σε ψυγεια και καταψυκτες....! Με το ιδιο σκεπτικο, θα μπορουσε να πει καποιος οτι και οι νεκροί στην Ηλεία το 2007 μπορεί να μην ειναι 63 αλλα οι διπλασιοι και τριπλάσιοι! Τι, τωρα δεν σας αρέσει το σκεπτικο? Ενταξυ, τοτε εκαναν αντιπολίτευση επι πτωματων ο Συριζα και λοιπές δυναμεις! Τωρα παιρνετε το "αιμα σας πισω" κανοντας κι εσεις το ΙΔΙΟ!!! Και χωρις να κρατατε μια πισινη! Δυστυχως τετοιες καταστροφές γίνονται και θα γινονται... Φανταζεστε να γινει κατι αναλογο επι Κουλη? Θα τα δούμε ολα απο την ανάποδη! Αντιπολιτευση απο τους τωρινους Κυβερνωντες, και καποια 'αντικειμενικα" ΜΜΕ που τωρα ξεσκεπάζουν τα λαθη του Συριζα, τοτε θα τρεχουν να' σκεπασουν'.... ¡

Φίλιππος

Φαντάζομαι πως αναφέρεσαι σε εμένα. Από τη μια βρωμάς κομματοσκυλίλα κι' απ' την άλλη μας λες ''εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ''. Να σου πω τι νομίζω για' σένα; Ότι δεν είσαι απλά ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είσαι και μέσα στη στρατιά με τα τρολ. Κράτα την καρέκλα γερά, φίλε, γιατί είναι γεμάτη αίμα και μπορεί να γλιστρήσεις.

Δεν είμαι δεξιός

Μεγάλο λάθος η τυμβωρυχία απο τον οποιοδήποτε, πάνω σε πτώματα που καπνίζουν ακόμα. Νομίζω ότι η αγωνία του κόσμου (και η δική μου φυσικά) είναι στο να δοθεί στην δημοσιότητα μια λίστα με τα ονόματα όλων. Νεκρών, αγνοουμένων, τραυματιών. Όλοι οι Αθηναίοι ψάχνουμε κάποιους φίλους ή γνωστούς. Πρέπει να ξέρουμε. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο. Αυτό το παιχνίδι με τους αριθμούς πρέπει να σταματήσει. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΘΗΚΑΝ. Όχι αριθμοί!!!!!!!

Φίλιππος

Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Το θέμα, όμως, είναι ότι κάποιοι παραποιούν στοιχεία ή ίσως ζητούν την εμφάνιση μόνο ενός τμήματός τους από ΜΜΕ τα οποία προηγουμένως τα δημοσίευαν σφαιρικά. Φυσικά είναι επιθυμία όλων να πληροφορηθούμε ουσιαστικά, ενώ ταυτόχρονα είναι εύλογο πως μια τέτοια καταστροφή και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο οι ιθύνοντες την χειρίστηκαν και το θράσος που επέδειξαν όταν παρουσίαζαν ως μόνη αιτία τις αυθαιρεσίες, (παρουσιάζοντας ουσιαστικά το θάνατο των θυμάτων ως ''κακό του κεφαλιού τους'', όταν, στην πραγματικότητα, σχεδόν ΟΛΑ έγιναν λάθος και ο συντονισμός ήταν ανύπαρκτος), σημαίνουν και πολλά άλλα πέρα απ' τον ίδιο το θρήνο για τα θύματα. Επίσης, είναι σαφές πως ο αριθμός των θυμάτων δεν καθορίζει τον πόνο που νιώθουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θανόντων (ακόμα και ένα άτομο να είχε φύγει, θα είχε βυθίσει μια οικογένεια σε βαρύ πένθος), όμως το να βλέπεις 95 ανθρώπους να φεύγουν έτσι, έχοντας ήδη δει άλλους 24 να φεύγουν πριν λίγους μήνες, από άλλο ένα φαινόμενο εγκληματικής αμέλειας, με βάζει πλέον σε σκέψεις για το που βρισκόμαστε εμείς, ως ζωντανοί. Για το τι θα μπορούσε να μας συμβεί ανά πάσα στιγμή, με τους υπεύθυνους να γελάνε γύρω απ' τα πτώματα, να παραποιούν στοιχεία για να αποδείξουν πως ''δεν ήταν και τόσο τραγικό πια'', να χλευάζουν δεκάδες νεκρούς που οι ίδιοι σκότωσαν με την αμέλειά τους και με το ανύπαρκτο σχέδιο διαφυγής, στέλνοντάς τους ουσιαστικά πίσω στην πυρκαγιά.

Τσέρνομπιλ όπως ΤΣύριζα

Είπαμε, λυπόμαστε για τα θύματα της πυρκαγιάς,αλλά τίποτα δεν συγκρίνετε με την εκατόμβη νεκρών της ΕΡΤ.Ακόμα τα θύματα του "μαυρου" θάβουμε.Μιλάμε πως τα η Χιροσιμα και το Ναγκασακι ειναι ψίχουλα μπροστά σε εκείνη τη μέρα.Γιατί ασπλαχνε κόσμε δε σέβεσαι τον πονο μας;

Αισχος

Τσίπρας Καμμένος για εξουσία και χρήμα πουλάνε την ίδια τους την μάνα. Εμετικοι πραγματικά, ότι ποιο σιχαμερό έχει να επιδείξει έως σήμερα η πολιτική σκηνή αναδείχθηκε ης χώρας. Δεν σ βονται τίποτα , μόνο καρέκλα και λεφτα θέλουνε. Ντροπή τους

Φίλιππος

Εξίσου σκανδαλώδες είναι ότι ακόμα και τα ΜΜΕ καταμετρούν ως νεκρούς μόνο τους ταυτοποιημένους. 91 νεκροί ήταν ήδη την τέταρτη μέρα μετά την πυρκαγιά, και στις 31 Ιουλίου μιλούσαν για 95 ή 96 σωρούς, οι οποίες, ως δια μαγείας, μειώθηκαν στις 91, ενώ υπήρχαν και σωροί που δεν τις αναζήτησε κανείς (θα μπορούσαν, π.χ., να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά και χωρίς οικογένεια εδώ, οπότε να μην ενδιαφέρθηκε κανείς γι' αυτούς). Το να παρουσιάζεται, όμως, ο αριθμός των ταυτοποιημένων ως ο ''αριθμός των νεκρών στο μάτι'', είναι άλλη μια νίκη των πολιτικών υπεύθυνων της τραγωδίας. Το πιο λογικό, αγαπητοί δημοσιογράφοι, θα ήταν να λέγατε ''91 ταυτοποιημένες σωροί, από άγνωστο αριθμό θυμάτων'', αφού προ ολίγων ημερών (νομίζω και εσείς το είχατε δημοσιεύσει), ειδήμονες είχαν εκφράσει την άποψη ότι τα θύματα, ειδικά μέσα σε σπίτια, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πολύ περισσότερα, και λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών να μην είναι πλέον αναγνωρίσιμες οι στάχτες τους ανάμεσα στις στάχτες των αντικειμένων που τους περιέβαλλαν. Δυστυχώς, για κάθε μη ταυτοποιημένη σωρό που αποκρύπτετε στα δημοσιεύματά σας, θα υπάρξει μια παραίτηση λιγότερη.

Σωτήρης

"Φωτιά στο Μάτι"! Κατήντησε αφόρητη και γελοία η σειρά αυτή της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του τύπου, με την οποία η φτηνή και γελοία δημοσιογραφία δήθεν κάνει "αποκαλύψεις" μέρες τώρα, ενώ ουσιαστικά γυρίζει γύρω-γύρω από το ίδιο πράγμα και παράγει αρλούμπες προς το πόπολο, που δεν κλείνει τα αυτιά του και τα μάτια από αυτήν την αισχρή δημοσιογραφία η οποία δήθεν (...μονίμως) ..."λυπάται"! Δημοσιογραφία γιά αμόρφωτους, γιά συναισθηματικές γριές και γέρους και γιά ψυχάκηδες φασίστες. Έλεος!

CR

Είπαμε τους 200+ νεκρούς τους έχουν κρυμμένους στο Λαύριο. Η συνωμοσιολογία είναι το οξυγόνο του κάθε ημιμαθή Έλληνα.

...

Όχι ρε φίλε, απλά έχεις και τόσους αγνοουμένους. Τι κάνουν αγνοούμενοι 15 ημέρες; Κρυφές διακοπές; Προφανώς και δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι στη ζωή. Απλά δεν μπορούν να τους βάλουν στον κατάλογο των νεκρών από τη στιγμή που τυπικά είναι ακόμα αγνοούμενοι. Όσο λογίζονται ως τέτοιοι δεν μπορούν να θεωρηθούν νεκροί.

Με τους νεκρούς που βρήκαν εχθές στα Δωδεκάνησα;

Με τα δυο πτωματα στην Γλυφάδα; Με τις μαρτυρίες διασωθέντων που έλεγαν συνέχεια ότι πνίγηκε κόσμος πολύς; Την φήμη για την Σαλαμίνα και τα κρυμμένα πτωματα; [...] το παρακράτος σας! Χειρότεροι από τους πασοκονουδουλους, έχουν απλώσει πλοκάμια παντού οι κοπριτες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w15-175148apozimiwseis

Ο ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροθ που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του, κάλεσε τη Γερμανία να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις

4