Δήμαρχος Ραφήνας: Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι έχουν χαθεί από τον χάρτη

4514170

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς είπε ότι ήταν τρεις ώρες μέσα στον οικισμό και δεν υπήρχε κανένας προσπαθώντας να προσεγγίσει την θάλασσα - «Ήταν όλα αποκομμένα» εξήγησε

Από την πρώτη στιγμή και με κέντρο επιχειρήσεων το Δημαρχείο, στήθηκε μια γιγαντιαία προσπάθεια από τον δήμο της Ραφήνας, αλλά και τους κατοίκους της πόλης, ώστε πέρα από την κατάσβεση της φωτιάς και τον περιορισμό της καταστροφής να υπάρξει παροχή βοήθειας προς κάθε κατεύθυνση. Ένα 24ωρο μετά, η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μπροστά και μέσα στο Δημαρχείο της Ραφήνας συνεργεία του δήμου και εθελοντών δουλεύουν ακατάπαυστα, ενώ οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει στιγμή να καταφτάνουν και να φέρνουν τρόφιμα, ρούχα, νερά, είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι ο καθένας θεωρεί πως μπορεί να προσφέρει.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας, ζώντας και ο ίδιος προσωπικά τη δική του αγωνία, καθώς κάηκε το σπίτι του και η οικογένειά του διέφυγε από τη θάλασσα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλη αυτή την προσπάθεια που συνεχίζεται 24 ώρες μετά, ανέφερε: "Από χτες το βράδυ οργανώσαμε μια ολόκληρη επιχείρηση, μαζί με την κεντρική διοίκηση και μέλη της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχουν κλίνες για τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα σπίτια τους. Επειδή όμως αυτές οι κλίνες, λόγω και της θερινής περιόδου, δεν ήταν στα διοικητικά όρια του δήμου, πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν, γιατί ήθελαν να παραμείνουν εδώ και να δουν αν το σπίτι τους έχει καεί, φοβόντουσαν και για κλοπές. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν κάποιοι που είχαν οικογένειες, όμως κάποιοι άλλοι θέλησαν να μείνουν, οπότε φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο. Σήμερα διαθέτουμε κλίνες μέσα στον δήμο Ραφήνας, στις κατασκηνώσεις με σπίτια αυτόνομες κατοικίες, που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τη δήμαρχο Ζωγράφου. Έχουμε λύσει ήδη το θέμα της σίτισης, τα τρόφιμα που έχουμε είναι υπεραρκετά και έχουμε μερίδες φαγητού".

Για το αν ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στη βοήθεια, τόνισε: "Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μάλιστα από εδώ και πέρα καλό είναι να σταματήσουν να στέλνουν αιτήματα, γιατί μπορεί να είναι κάτι που πλέον δεν το έχουμε ανάγκη και δημιουργεί πρόσθετο βάρος στη διαχείριση. Επίσης υπάρχει πλήρης ιατρική βοήθεια, από τις ΜΚΟ, την Πράξη, από τον Ερυθρό Σταυρό, από το ΚΕΛΠΝΟ, από την 24ωρη λειτουργεία των Γιατρών του Κόσμου, από το Κέντρο Υγείας, η Νέα Δημοκρατία έστειλε 12 γιατρούς για να ενισχύσουν τον τομέα αυτό. Επομένως, έχουμε φροντίσει όλα τα βασικά πράγματα και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ και ηλεκτροφωτισμού, να ανοίξουμε τους δρόμους. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που έχει πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς και δεν έχουμε ξαναδιαχειριστεί. Πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουμε. Το λιμάνι δεν έχει κλείσει και η πόλη έχει διατηρήσει τις υποδομές της, δεν κάηκαν οι υποδομές της πόλης".

Στη συνέχεια ανέφερε για τις ζημιές: "Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα, γιατί έχουν εξαφανιστεί δύο οικισμοί, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαθεί από τον χάρτη. Ο Νέος Βουτζάς έχει πάθει τεράστιες ζημιές, έχει καεί μέσα η πόλη 40-50 σπίτια, τριακόσια μέτρα από την πλατεία. Έχουν καεί περιφερειακά σημεία και τοποθεσίες, σπίτια και μεγάλα κομμάτια πρασίνου. Έχει αλλάξει το τοπίο. Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα!".

Στην ερώτησή μας αν η Ραφήνα σήκωσε μόνη της όλο αυτό το βάρος ή αν υπήρξε και βοήθεια από τους όμορους δήμους, απάντησε: "Το Μάτι ανήκει κατά ένα μικρό μέρος στο δήμο Ραφήνας, το υπόλοιπο ανήκει στον δήμο Μαραθώνα. Εμείς μόνοι εκεί ήμασταν και οργανώσαμε τη διάσωση από θαλάσσης. Έχω σπίτι δικό μου που κάηκε και η οικογένειά μου διέφυγε από την θάλασσα. Ήμουν τρεις ώρες μέσα στον οικισμό και δεν υπήρχε κανένας προσπαθώντας να προσεγγίσω την θάλασσα. Ήταν όλα αποκομμένα. Είδα νεκρούς ανθρώπους, είδα τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα καμένα, είδα τα καμένα σπίτια. Δεν υπάρχει πια αυτός ο οικισμός, ούτε υπάρχει Κόκκινο Λιμανάκι. Η κατάσταση είναι δραματική".

Για το "αύριο" της περιοχής, δήλωσε: "Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση πιστεύω ότι θα πάρουμε αποφάσεις, να δημιουργήσουμε γρήγορα μια καινούργια πραγματικότητα, πριν έρθει ο χειμώνας να κάνουμε την θωράκιση της περιοχής. Να δώσουμε την ευκαιρία με οικονομικά κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν πάλι την ζωή τους. Δεν έχουν ούτε την κάρτα για να σηκώσουν χρήματα, δεν έχουν ούτε το βιβλιάριο για να γράψουν φάρμακα. Δεν έχουν τίποτα".


Και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες της Ραφήνας, είπε: "Ναι, οι πολίτες είναι δίπλα μας συνεχώς. Θα μπορούσαν να σωθούν κάποια σπίτια, η πυροσβεστική δεν μπήκε μέσα γιατί ήταν επικίνδυνο, το αποδέχομαι. Εμείς μπήκαμε, σώσαμε σπίτια με τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε και το Σώμα Πολιτικής Προστασίας".

Στο τέλος πρόσθεσε: "Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, τα οποία ήταν από το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα. Τους ζήτησα να μείνουν στην θέση τους, χωρίς να πάνε να ξεκουραστούν και το έκαναν".

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Λευθέρης

"Θα μπορούσαν να σωθούν κάποια σπίτια, η πυροσβεστική δεν μπήκε μέσα γιατί ήταν επικίνδυνο, το αποδέχομαι. Εμείς μπήκαμε, σώσαμε σπίτια με τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε και το Σώμα Πολιτικής Προστασίας".

κρινεσαι απο το αποτελεσμα

και εσυ και οι υπολοιποι και οι προηγουμενοι και οι πιο προηγουμενοι. Δυστυχως για μας που σε κρινουμε εχουμε να επιλεξουμε απο την μετριοτητα το μη χειρον.

Πετρος

Ποσο μαλακας είσαι ;Αυτοκτονα καλύτερα να βοηθησεις και εσύ.

kc

δε ντρεπεσαι λιγο ρε? το ματι ανηκει σε μικρο μερος στη Ραφηνα και ολο το βαρος το πηρε πανω του ο Δημαρχος. Το υπολοιπο μεγαλυτερο μερος που ανηκει στη Νεα Μακρη δεν ειδα πουθενα τη δημαρχο-λουλου να μιλαει για το εργο που εκανε.... μονο να χλευαζει για την φωτια στο σπιτι του και να κανει πλακα? ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ γελοιε

F

γιατι δεν ηχησαν οι σειρηνες της Πολιτικης Προστασιας?

Ak

Αυθαιρετοι οικισμοι ηταν αυτοι, μαλλον η φωτια εκανε τη δουλεια της πολιτειας.

Μπα

Να πας να τους το πεις αυτό, είμαι σίγουρος ότι τους ενδιαφέρει η άποψη σου.

ζωα

Δήμαρχο δεν εχει η περιοχή???? Περιμένει ακόμα εντολή για εκκένωση????

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ζωα

Περίμενε οδηγιες απο τον πανελλήνιο περίγελο Τόσκα που χαριεντίζονταν με τον παγκόσμιο γκασμά, τον ανθέλληνα χαχα πρωθυπουργό της ξεφτίλας. Τι δεν καταλαβαίνεις???

δεν υπαρχει

εφαρμοσιμο σχεδιο που να μπορει να εφαρμοστει απο γκασμαδες σαν του λογου σου

ζωο

ο δημαρχος δεν χρειαζεται εντολη για εκκενωση! έχει την δυνατότητα να εκκενώσει μόνος του... οπως εκαναν οι δημοι στην φωτια της κινετας... ΔΕΞΙΟ ΖΩΟ

@

Σε λίγο θα βγει και ήρωας ο κύριος υπεύθυνος για το χαμό τοσων ανθρώπων!!! Δεν πήρε λέει "εντολή" για εκκένωση! Ενω είχε την αρμοδιότητα να την κάνει Ο ΙΔΙΟΣ!!! ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!

γαιΔΟΥΡΟΥ

Υπεύθυνη για την εκκένωση ηταν η αστυνομία ή ο στρατός. Φάε τωρα σανό να δυναμώσεις γιατι ειναι μακρά η νύχτα με τα χάλια της κυβέρνησης των αχρήστων και θα χρειαστεί να γράψεις πολλα πληρωμένα σχολια

cl

Όχι, ένας δήμαρχος στην Ελλάδα δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Στην Αμερική είναι αλλιώς, ο δήμαρχος ελέγχει την αστυνομία και κυβερνά τον δήμο του, στην Ελλάδα όμως δεν ισχύει αυτό.

@

Και εδώ ισχύει. Αρκεί να το κάνει. Το έκαναν στην Κινετα προχτες και στο Λουτρακι χθες. Μονο αυτος αδρανησε. Και "περιέργως" απο την πρωτη στιγμη προβαλλονται συνεχως απο τηλεοραση και ραδιοφωνο δηλώσεις του για νεκρούς!!! Έχει καμιά αρμοδιοτητα για την "προβλεψη" ή την "καταμέτρησή" νεκρών ο δήμαρχος; Δεν υπάρχει προϊστάμενη αρχή για να καταγραφει και ανακοινωνει νεκρους; Δεν την υποκαθιστά με τις συνεχείς δηλώσεις του ο δημαρχος με ενα φτηνο επικοινωνιακο-αντιπολιτευτικο παιχνιδι, με το οποιο προσπαθει να καλυψει την επικινδυνη ανεπάρκειά του!

Ε

Χαπατο, απο τη πρωτη στιγμη που αρχισε να μιλαει και να κανει εκτιμησεις επεσε μεσα σε ολα !! Κατι λοιπον ηξερε καλυτερα απο τα ζωα της κυβερνησης, της πρωτης φορας ΣΚΑΤΑ . Αληθεια η ανυπαρκτη κυβερνηση τι επραξε ?

@

Έλεος με την "αντιπολιτευτική" στήριξη στον γαλάζιο δήμαρχο! Η δουλειά του δεν ήταν να κάνει "εκτιμήσεις" (και που τις έκανε, ΤΙ ΝΟΗΜΑ είχαν;;;), αλλά να ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ! Είναι ο κύριος υπεύθυνος για το χαμό τόσων ανθρώπων! Οι συνάδελφοί του στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι και το Λουτράκι, "οι ΤΟΠΙΚΕΣ αρχές" όπως συνεχώς λένε τα ραδιόφωνα από προχθές, ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ και ΕΚΚΕΝΩΣΑΝ. Και για αυτό εκεί δεν κάηκε ΚΑΝΕΙΣ. Επαναλαμβάνω: ΚΑΝΕΙΣ!!! Κατάλαβες, τρολάκι;

kc

ρε ασχετε σε ποια χωρα ζεις? στην Αμερικη? απο τις πολλες ταινιες το εχεις καψει? μαθε ποιος εχει δικαιωμα να το κανει βοδι αμορφωτο βοδι

thanasis

θα τα κανει ολα πισινες το χειμωνα η δουρου. το εκανε 2 φορες στη μανδρα. ξερει. κριμα να χασουμε την τεχνογνωσια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1996324

Για δραματικές αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάνουν λόγο μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αποδίδουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα σε ψηφοθηρικούς λόγους – Η «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση υποβαθμίζει όλα τα διπλώματα αναφέρει στο protothema.gr o πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας - Για τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία κάνει λόγο η Νίκη Κεραμέως

Trikala-speires-narkwtika

Αρχηγοί των δυο συμμοριών ήταν ένας 25χρονος και ένας 29χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με δέκα συνεργούς τους ηλικίας 18 ως 42 χρόνων που αναλάμβαναν την εισαγωγή, τη μεταφορά και τη διακίνηση των ναρκωτικών

Milos-xasis

Έπειτα από έρευνα στο σπίτι του 42χρονου, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 286 γραμμαρίων, τρεις θρυμματιστές κάνναβης, μια ζυγαριά ακριβείας και 4.100 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και του πέρασαν χειροπέδες

kypros_loxagos_art

Ενώ οι Αρχές αναζητούσαν τις εξαφανισμένες γυναίκες, ο 35χρονος αναρτούσε στα social media φωτογραφίες από τα τοπία που πετούσε τα πτώματα - Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 6χρονης - Θα συνεχιστούν αύριο

22