«Κορυφή του παγόβουνου» οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα που θησαυρίζει με ογκολογικά φάρμακα

laiko-nosokomeio

Πίσω από τις χθεσινές προσαγωγές κρύβεται μια μακρά μελανή αλυσίδα στην οποία εμπλέκονται γιατροί, φαρμακοποιοί και μεταφορείς

Στους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας που συνδέει τα βρώμικα κυκλώματα και την παράνομη διακίνηση φαρμάκων με τον πόνο και την αγωνία των καρκινοπαθών, επικεντρώνονται οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Τουλάχιστον δύο νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών μετά από καταγγελίες για εξαγωγή από τα…νοσοκομεία αλλά και τη χώρα, παρανόμως σε κάθε περίπτωση, ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι προσαγωγές δύο εργαζομένων από το Λαϊκό νοσοκομείο, που αποκάλυψε χθες το protothema.gr, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με εργαζόμενους του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες ογκολογικές κλινικές της Αττικής. Πρόκειται για δύο βοηθούς νοσηλεύτριες, με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στο νοσοκομείο – η μία εργάζεται στην Κεντρική Μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών, δηλαδή των ογκολογικών, φαρμάκων, και η άλλη στο Ογκολογικό τμήμα του παραρτήματος του Λαϊκού, στην οδό Σεβαστουπόλεως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι γυναίκες «συναντήθηκαν» με τους αστυνομικούς έξω από τα σπίτια τους και πήγαν συνοδευόμενες στον χώρο εργασίας τους και στη συνέχεια στην Ασφάλεια. Παράλληλα, κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε ελέγχους στο φαρμακείο, τις αποθήκες και στις συνταγές μέσω των οποίων οι ογκολογικοί ασθενείς του Λαϊκού ελάμβαναν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Το Λαϊκό μάλιστα τα τελευταία χρόνια βρισκόταν συχνά πυκνά στο προσκήνιο για τις ελλείψεις των ογκολογικών φαρμάκων και την απόγνωση που συνεπάγονταν για τους καρκινοπαθείς – ειδοποιούνταν αίφνης ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία.

Αποτελώντας έναν κρίκο της μακράς μελανής αλυσίδας αυτής της παράνομης διακίνησης φαρμάκων οι δύο εργαζόμενες φαίνεται πως «δένονται» με άλλους κρίκους όπως γιατρούς, φαρμακοποιούς, εργαζόμενους σε μεταφορική εταιρία και σε φαρμακαποθήκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εχθές έγιναν 16 προσαγωγές προσώπων που φαίνεται ότι συνδέονται σε αυτή την υπόθεση με τον έναν ή άλλο τρόπο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακίνηση νοσοκομειακών φαρμάκων εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας και εκτός της χώρας.

Tο ότι η διακίνηση αφορούσε συγκεκριμένα φάρμακα, τα ογκολογικά, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους, 500 έως 1.500 ευρώ ανά σκεύασμα στη χώρα μας, αλλά με τιμή διπλάσια και τριπλάσια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κέρδος για τους εμπλεκόμενους σε αυτή την παράνομη διακίνηση ήταν προφανώς μεγάλο. Ομοίως μεγάλη είναι και η ζημία για τα πολύπαθα νοσηλευτικά ιδρύματα που πλήρωναν από τους τσεκουρεμένους προϋπολογισμούς τους τις ακριβές ογκολογικές θεραπείες για τους ασθενείς των κλινικών τους.

Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν στο protothema.gr πως τα ογκολογικά φάρμακα έβγαιναν από το νοσοκομείο πιθανόν με παράνομες συνταγογραφήσεις, πχ συνταγογραφούνταν συγκεκριμένος αριθμός σκευασμάτων που όμως δεν χορηγούνταν όλα στον ασθενή για τη θεραπεία του ή συνταγογραφούνταν φάρμακα σε ανύπαρκτο ασθενή.

Το «πλεόνασμα» των αντικαρκινικών φαρμάκων με τη συνεργασία και των άλλων κρίκων δηλαδή φαρμακαποθήκης και μεταφορικής διοχετευόταν σε χώρες της Ευρώπης όπου η τιμή τους ήταν πολύ συμφέρουσα αφήνοντας κέρδος σε όλους όσοι εμπλέκονταν.

Σχολιάζοντας τις προσαγωγές των δύο συναδέλφων του από το νοσοκομείο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Τάσος Αντωνόπουλος, είπε στο protothema.gr: «Εμείς θέλουμε τη διερεύνηση σε βάθος. Εκτιμούμε πως οι δυο προσαγωγές είναι η κορυφή του παγόβουνου. Θεωρούσαμε πως η λειτουργία της κεντρικής ομάδας διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων διασφάλιζε τη διαδικασία. Ομως δυστυχώς βρήκαν τον τρόπο να το κάνουν».

Με παρέμβασή του στο μείζον αυτό ζήτημα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων» και υπογράμμισε πως «κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».

«Ανηθικότητα» καταλογίζει στους επαγγελματίες της υγείας αλλά και στους άλλους εμπλεκόμενους σε αυτή τη βρώμικη διακίνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ) και διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) «Νίκος Κούρκουλος» του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. «Είναι πράξη πολύ ανήθικη η παράνομη διακίνηση κάθε φαρμάκου που πληρώνουν τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους Έλληνες ασθενείς. Μια πράξη τόσο επιζημία για το κράτος, αλλά και για τους ασθενείς που χρειάζονται τη θεραπεία τους. Με βάση όσα έγιναν γνωστά το καλό σενάριο είναι να μην διαφοροποιούνταν η δοσολογία και η διακίνηση να μην γινόταν σε βάρος της θεραπείας. Να εξάγονταν δηλαδή τα σκευάσματα εις βάρος των τόσο ασφυκτικών οικονομικών των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα πρέπει να φωτίσει όλες τις πράξεις και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εμπλέκονται» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Φιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Karletos

....και κλεφτες.....και δολοφονοι... Αυτα ειναι τα αποτελεσματα της ασυδωσιας....και της ατιμωρησιας....που εχουν επικρατησει τα τελευταια χρονια ειδικα σε φορεις του δημοσιου...

ντροπή χωρίς τέλος

Είμαστε τελειωμένοι, ως λαός και ως άνθρωποι, η σήψη είναι τόσο βαθειά που πραγματικά ούτε να μας φτύσουν δεν αξίζουμε, γιατί θα λερώσουν το σάλιο τους. Προ ημερών διάβαζα πως φτάσαμε να βάλουμε χέρι στα λεφτά της ουνισεφ, με αποτέλεσμα να σηκωθούνε και να φύγουν, προσθέτοντας βεβαίως ακόμη μία "λαμπρή σελίδα" στο παλμαρέ της διεθνούς ξεφτίλας της χώρας μας. Ντράπηκα τόσο πολύ με εκείνο το θέμα, και είπα μέσα μου, πιάσαμε πάτο, πιό κάτω πιά δεν πάει, αφού βάζουμε χέρι και στα λεφτά μικρών παιδιών. Αμ, έλα που πάει και πιό κάτω... φτάσαμε να βάλουμε χέρι και να κάνουμε κομπίνες ακόμα και στα φάρμακα των καρκινοπαθών, ανθρώπων που κυριολεκτικά παλεύουν για την ΖΩΗ τους. Δεν έχω λόγια. Απλώς σκέφτομαι πως δικαίως μας συμβαίνουν όλα αυτά που μας συμβαίνουν, και δικαίως θα έρθουν και άλλα, πολύ πολύ χειρότερα, που θα μας αξίζουν ακόμα περισσότερο. Κατά τα άλλα, του Ελληνάρα του φταίνε τα μνημόνια, του φταίει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ, γλεντοκοπάει στα σκυλάδικα και στα άθλια μπουζουκομάγαζα με τα δανεικά των "κουτόφραγκων" στην τσέπη, τα οποία μάλιστα θεωρεί πως δεν οφείλει να τα επιστρέψει, αυτό έλλειπε να τα επιστρέψει, γιατί αυτοί είναι βλάκες κουτόφραγκοι, ενώ εκείνος είναι έξυπνος και μάγκας να ούμ', ψηφίζει έναν άχρηστο που λέει "γκόου μπακ μις Μέρκελ" και παίζει το νταούλι να χορεύουν οι αγορές, οι οποίες εν συνεχεία τον ξεσκίζουν βεβαίως, ασάλιωτο, τον ξαναψηφίζει μολαταύτα γιά δεύτερη φορά σε επτά μήνες, χορεύει το βράδυ των εκλογών στο Σύνταγμα με το ταγάρι επ' ώμου για τον θρίαμβο του "σοφού λαού" και ενώ η πατρίδα του ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής και έχει ξεχειλίσει στους απρόσκλητους λαθροεισβολείς, αυτός ασχολείται με το ποιός θα μείνει στο σορβάιβορ και ποιός θα βγει μάστερ σεφ. Και την ίδια ώρα ο ελληνάρας κλέβει μέχρι και τα λεφτά της ουνισέφ και μέχρι τα φάρμακα ανθρώπων που βρίσκονται φάτσα με τον θάνατο και δίνουν την σημαντικότερη μάχη της ζωής τους. Ντροπή, αποφορά και αηδία. Σόιμπλε, ρίχνε μνημόνια αλύπητα, βάρα στο ψαχνό χωρίς έλεος, μπας και γίνουμε άνθρωποι, που πολύ χλωμό το βλέπω. Μνημόνια μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα. Τίποτε καλύτερο από αυτό δεν μας αξίζει. Ντροπή, αποφορά και αηδία.

takis

ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεια δεν υπαρχει αυτο το κυκλωμα διοτι απλα σου χρεωνουν ακομα και την ασπιρινη και το ξερω απο προσωπικη εμπειρια με την γυναικα μου.

dim

Το να ανοίγουμε σκάνδαλα χωρίς να μπορούμε να τα "κλείσουμε" πραγματικά δεν καταλαβαίνω το νόημα. Γνωρίζουμε αν και τι έχει γίνει με το σκάνδαλο της novartis ? Διαίσθηση μου θα κρατήσει μια δίκη μιας 10ετίας το λιγότερο χωρίς καμία κύρωση με πιθανότερο την παραγραφή λόγω χρόνου...προφανώς και δεν λειτουργεί κάτι σωστά σε αυτή τη χώρα. Μακάρι να μην είναι έτσι, να δικαστούν άμεσα ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι, να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι ... και στο προηγούμενο σκάνδαλο και στο τωρινό ... φοβάμαι όμως ότι αυτά είναι φρούδες ελπίδες...πάντως όταν ο Παπανδρέου και ο Πάγκαλος έλεγαν "λεφτά υπάρχουν" και "όλοι μαζί τα φάγαμε" ήξεραν πολύ καλά τι έλεγαν, απλά δεν έκαναν τίποτα απολύτως γιαυτό όπως και οι λοιποί. Η ατιμωρησία και η παντελής έλλειψη απόδοσης ευθυνών σε αυτή τη χώρα είναι για νόμπελ. Και σε αυτό όση ευθύνη έχει το πολιτικό σύστημα άλλη τόση έχει και η δικαιοσύνη.

ΑΣΘΕΝΗΣ ΑμεΑ

το κύκλωμα που θησαυρίζει με ογκολογικά φάρμακα ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.

Dim

Ποτέ ξανά χωρίς μνημόνιο. Μόνο με βούρδουλα καταλαβαίνουν οι Έλληνες.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ

Μαρία

Καιρός να αξιολογηθούν-απολυθούν οι επικίνδυνοι ιατροί ΕΣΥ από τα δημόσια νοσοκομεία. Έως πότε θα συνεχίσει η ΠΟΕΔΗΝ να καλύπτει τους 4.500 διεφθαρμένους γιατρούς ΕΣΥ, στα δημόσια νοσοκομεία, που υπερσυνταγογραφούσαν απερίσκεπτα πανάκριβα αχρείαστα πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα της πολυεθνικής εταιρίας Novartis, για να λαμβάνουν τακτικές μίζες από τον τροφοδότη Ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας στους εδώ καταθετικούς τους λογαριασμούς; Έως πότε θα καταπίνει τις δικαιολογίες τους για τη διαφθορά με το τσέπωμα μαύρου χρήματος, οτι δήθεν έκαναν κλινικές νοσοκομειακές έρευνες, οτι δήθεν έκαναν ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, οτι δήθεν δημοσίευαν επιστημονικά άρθρα, οτι δήθεν έκαναν παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα στελέχη της εταιρίας, κτλ; Πότε θα παραδεχτεί ανοιχτά η ΠΟΕΔΗΝ οτι όλοι αυτοί οι επικίνδυνοι επίορκοι γιατροί έθεταν εσκεμμένα σε θανάσιμο κίνδυνο, κατά συρροήν, τους ανυποψίαστους νοσηλευόμενους και μη ασθενείς; Πότε θα παραδεχτεί ανοιχτά η ΠΟΕΔΗΝ οτι όλοι αυτοί οι φακελάκηδες τσάκισαν οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΥ; Πότε θα αποδεχτεί επιτέλους η ΠΟΕΔΗΝ οτι 4.500 μέλη της, περίπου ένας στους 4 δηλαδή, πρέπει να απολυθούν οριστικά από τα πόστα τους στο ΕΣΥ;

Διονύσης

Μνημόνια και πάλι μνημόνια, μπας και βάλουμε μυαλό!!!

Μόνο που τα μνημόνια τα πληρώνουμε εμείς με τον ιδρώτα μας

ενώ αυτοί κονομάνε την αρπαχτή χτίζουν βίλες, κάνουν ταξιδάκια και ζουν πλουσιοπάροχα τη ζωάρα τους εις υγείαν των κορόιδων (άμα τελικά τη βρεις σφύρα μου)

νίκοςςς

Κατά τα άλλα απεργούν κάθε τρις και λίγο όπως έκαναν πριν την κρίση. Η κομπίνα με τα ογκολογικά φάρμακα είναι πολύ παλιά. Θυμάμαι πριν χρόνια σε συγγενή μου με μετασταστικό καρκίνο χορήγηθηκε συγκεκριμένο φάρμακο με βάση το "πρωτόκολλο"¨. Όταν κάποια στιγμή μπήκα στο χώρο που χορηγούνταν οι χημειοθεραπείες, παρατήρησα οτι όλοι οι ασθενείς με διαφορετικούς τύπους καρκίνου λάμβαναν ακριβώς το ίδιο σκεύασμα ταυτόχρονα. Το "πρωτόκολλο" φυσικά και δεν ήταν επιστημονικό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eisaggelia-protodikon-dikastiria

Εφόσον η εισαγγελική έρευνα δείξει ότι ο αναπληρωτής υπουργός κατέγραψε τον συνομιλητή του, αποτύπωσε την συνομιλία εγγράφως και την διοχέτευσε στον Τύπο, η ποινή του μπορεί να είναι έως και δέκα χρόνια κάθειρξη - Δικαστές αναλύουν το ατόπημα της υποκλοπής και δημοσιοποίησης της συνομιλίας

Jeronimo

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό ευγνωμοσύνης, αγάπης και ευχαριστίας προς την ευεργέτιδα της Αθήνας και της πατρίδας, προς την Κυρά μας, την Αγία Φιλοθέη. Όλο το έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βηματισμός στα χνάρια της Αγίας Φιλοθέης», τόνισε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής