Συναγερμός στον Έβρο: 10 φορές περισσότεροι μετανάστες μπήκαν παράνομα σε σχέση με πέρυσι

metanastes-evros

Η ροή διπλασιάστηκε από τον Μάρτιο - Ασφυκτικές οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας

Πανικό στα επιτελεία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προκαλούν τα νούμερα από τις προσφυγικές ροές που έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές υπηρεσίες στη βόρεια Ελλάδα. Στον Έβρο τα στοιχεία δείχνουν πως πρόσφυγες 
και μετανάστες
 οι οποίοι καταγράφηκαν με την είσοδό τους, είτε εντοπίστηκαν με διακινητές, ξεπερνούν τους 3.000 τον Απρίλιο, αριθμός διπλάσιος από τους 1.658 του Μαρτίου και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους 327 που είχαν συλληφθεί στην περιοχή τον Απρίλιο του 2017! Στους αριθμούς αυτούς αναμένεται να προστεθούν οι περίπου 1.700 πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν λιγότεροι από 300.

Στον ακριτικό νομό το κέντρο πρώτης υποδοχής και το προαναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο, αλλά και τα αστυνομικά τμήματα σε όλο το μήκος του νομού δεν χωρούν άλλους πρόσφυγες. Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και στα δύο κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, τα μοναδικά που απέμειναν ανοιχτά μετά την προσφυγική κρίση. Ειδικά στα Διαβατά οι πρόσφυγες πλέον είναι διπλάσιοι απ’ όσους έμεναν μέχρι πριν λίγες ημέρες στα κοντέινερς και οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να ζουν σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές, επαναλαμβάνοντας εικόνες Ειδομένης μέσα στη δομή.

Η κατάσταση που επικρατεί με τα νέα και πρωτοφανή σε μέγεθος κύματα προσφύγων στον Έβρο, αντιμετωπίζεται με πολλές δυσκολίες και χάρη στις υπερπροσπάθειες όλων στα σύνορα. Στον ακριτικό νομό, όλοι γνωρίζουν ότι οι τουρκικές αρχές ωθούν τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών προς τα ποτάμια ελληνοτουρκικά σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα. Έγκυρες πηγές έλεγαν στο protothema.gr πως από την ελληνική πλευρά είναι ορατή η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου στην απέναντι όχθη του Έβρου. Αντίθετα τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να γίνονται έλεγχοι τουλάχιστον στα οδικά δίκτυα της γειτονικής χώρας, που ίσως να προκάλεσε μία μικρή μείωση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα. «Το γεγονός ότι έρχονται κάθε μέρα από 50 μέχρι και 70 πρόσφυγες σε όλο το νομό μπορεί να είναι μειωμένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως παραμένει πού αυξημένος για τα δεδομένα του Έβρου», έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή.

Από την άλλη, μεγάλη είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας στον τομέα των αποτροπών, πριν οι ομάδες των προσφύγων ξεκινήσουν για να περάσουν τα σύνορα. «Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση των δυνάμεων και η ένταση των αποτροπών οδηγούν στη μείωση των αριθμών», έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα. Πάντως οι αριθμοί σοκάρουν και είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Έβρου, ακόμη και στην προσφυγική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους υπολογισμούς των στοιχείων τον Απρίλιο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίστηκαν στη Θράκη φτάνει τους 3.000. Πρόκειται για δεκαπλάσιο νούμερο από τις ροές του περσινού Απριλίου, όταν οι αστυνομικοί στη Θράκη είχαν συλλάβει 327 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι καθοδηγούμενοι από 29 διακινητές. Την περίοδο αυτή όμως οι περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να έρθουν μόνοι τους στην Ελλάδα, πληρώνοντας μόνον τους βαρκάρηδες στο ποτάμι.

Ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου είναι ότι έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που αφορούσε την αύξηση των ροών χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα από τους σχεδιαστές της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι οι χώροι (κρατητήρια τμημάτων και κέντρα υποδοχής) είναι ασφυκτικά γεμάτοι, με συνέπεια ακόμη και η πρώτη καταγραφή που μέχρι πρότινος γινόταν με σχολαστικότητα, τώρα να γίνεται ταχύτερα, αρκεί να αδειάζουν οι χώροι. Στο κέντρο πρώτης υποδοχής του Φυλακίου ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης για να τοποθετηθούν στη συνέχεια και άλλα κοντέινερς για να φιλοξενήσουν και άλλους πρόσφυγες.

Αντίστοιχα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι είναι ενδεικτική: στο προαύλιο του κέντρου έχουν στηθεί μικρές σκηνές, όπως αυτές που είχαν γεμίσει την Ειδομένη, καθώς εκεί μένουν οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και αναζητούν μέρος να μείνουν. Πρόκειται κυρίως για Σύρους και Ιρακινούς, ειδικά για οικογένειες που προέρχονται από το Αφρίν της Συρίας, που έχει καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις. Όμως και έξω από το κτίριο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ειδικά το πρωί περιμένουν πρόσφυγες και μετανάστες να… συλληφθούν και να καταγραφούν. Πρόκειται κυρίως για μετανάστες οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στον Έβρο, έφτασαν με διακινητές στη Θεσσαλονίκη και καταφεύγουν στις αστυνομικές αρχές για να πάρουν στα χέρια τους έγγραφα που να επιτρέπει τη μηνιαία παραμονή τους στην Ελλάδα.

Οι εντυπωσιακά αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο αποτυπώνονται και στα στατιστικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου καταγράφηκαν περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 300 συνοδευόμενα ανήλικα, μέλη οικογενειών και 85 ασυνόδευτα ανήλικα, κυρίως μετανάστες. Αντίθετα, τον περσινό Απρίλιο τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως είχαν συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη μόλις 280 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε Δερβένι και Λαγκαδίκια, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο, εξετάζονται τρόποι φιλοξενίας των «άστεγων» προσφύγων σε άλλες δομές. Παρ’ ότι αρχικά αποκλείστηκε, σχεδιάζεται, τουλάχιστον επί χάρτου, ακόμη και η λειτουργία άλλων δομών στη Θεσσαλονίκη που είχαν κλείσει. Πριν λίγες ημέρες άρχισαν και οι πρώτες διαμαρτυρίες με 30 πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια να κλείνουν συμβολικά την είσοδο του κέντρου φιλοξενίας διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έφτανε για όλους το νερό.

Πολλοί πάντως από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα, πληρώνοντας αδρά διακινητές που τους υπόσχονται «ασφαλές» ταξίδι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνον την Κυριακή συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης 16 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που επιχείρησαν με πλαστά χαρτιά να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό γερμανικές πόλεις, όμως έγιναν αντιληπτοί, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Αρκετές είναι και οι προσπάθειες μεταναστών να φτάσουν πάλι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, κυρίως ανεβαίνοντας σε εμπορικά τρένα που κατευθύνονται στην Ειδομένη.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Τσυριζοτύφλακας

Μετά τη θάλασσα, τώρα ούτε και η ξηρά δεν έχει σύνορα! Τι δεν καταλαβαίνετε?

Γιατι ολοι στο Ελλαδισταν βρε παιδια?

Αλλες χωρες δεν υπαρχουν που να συνορευουν με τις πατριδες σας? Στο Καταρ εχει δουλειες, γιατι δεν πατε εκει? Μηπως επειδη θελει ο κwλος σας Ευρωπη?

Να δειτε οτι

Στο τελος θα "περιθαλψουμε" και τον "κακομοιρη" τον Erdogan, αφου ολοκληρωσει το "εργο" του....

που εισαι

αγυριγο σκουπιδι σημερα??????

DeFacto

Δυο πραγματα θα κανει ο Σύριζα λιγο πριν φυγει απο την εξουσία θα ανοίξει τα σύνορα και τις φυλακές

Όταν θα αρχίσουν οι σφαγές

Κάτι Αχτσιόγλου, κάτι Τσίπριδες, Μπαλάφες, Τόσκιδες, κλπ. δεν θα είναι εδώ θα έχουν πάρει τα παιδιά τους και τα λεφτά και θα έχουν πάει σε άλλη χώρα.

George six

Εκτός αν τους προλάβουμε στα σύνορα. Επίσης προδότης οποίος του επιτρέψει να επιβιβαστουν σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο

Αριστερ-λουλης

Εγώ τις κόρες μου θα τις δώσω σε μουσουλμάνους γιατί τα προσφυγόπουλα χρειάζονται θαλπωρη....

απλή οικονομία λέξεων

Γράφετε πως 10 φορές περισσότεροι "μετανάστες μπήκαν παράνομα".. Τρεις λέξεις. Γιατί δεν γράφετε μία και καλή "λαθρομετανάστες"; Μία λέξη για να ξεμπερδεύουμε; Στοιχειώδης οικονομία λόγου εφ' ενός και το κυριότερο, η ΑΛΗΘΕΙΑ. Γιατί αυτό είναι: ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ είναι, όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Καλή μέρα και καλόν μήνα σε όλους.

Παρατυποθήρας

Η λέξη λαθρομετανάστης χρησιμοποιείται από τη Χρυσή Αυγή και άρα υποδηλώνει ρατσισμό και ξενοφοβία. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράτυπους μετανάστες τους αποκαλεί, όπως κάθε πολιτισμένος πολιτικός. Και αν κρίνω από τη μανία σου, μάλλον καλά κάνει, γιατί όντως είσαι και συ ρατσιστής και ξενοφοβικός.

@όταν η αλήθεια σας...ξινίζει!

Ναι ρε φίλε...Και ρατσισμό και ξενοφοβία έχουμε με τόσες χιλιάδες μαύρες και κιτρινόμαυρες ασχημόφατσες να κυκλοφορούνε ανάμεσα μας και να πληρώνουμε υπέρογκους φόρους και χαράτσια από χιλιοκομμένες συντάξεις για για ταϊζουμε αυτούς και τα εκατοντάδες παιδιά που σπέρνουν...ολημερίς.....

@Παρατυποθηρας

Κάνεις μεγάλο λάθος φίλε μου. Τη λέξη λαθρομετανάστες τη χρησιμοποιούμε και αυτοί που δεν είμαστε χρυσαυγίτες γιατί τέτοιοι είναι όσοι εισέρχονται παράνομα σε ξένη χώρα. Ο ψευτοπολιτισμός σας μάρανε τώρα που εισβάλουν ειρηνικά στην πατρίδα μας. Πολλοί άνθρωποι πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την ελευθερώσουν και τώρα την παραδίδουμε. Είναι αισχρό αυτό που συμβαίνει. Σταματήστε πια να μας λέτε ρατσιστές και ξενοφοβικους τη στιγμή που εσείς είστε ρατσιστές εναντίον των Ελλήνων και ελληνοφοβικοί...

AL SALAMI SAMALI SNACK BAR

ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΚΙ ΑΠΑΙΤΩ . ΤΡΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΣΥΝ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ .ΕΝΔΥΣΗ ΥΠΟΔΗΣΗ .ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.ΠΑΙΔΕΙΑ .ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ .ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ.ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ.Λ Ε Φ Τ Α ΣΤΟ ΧΕΡΙ .ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ .

@ κάτι ξέχασες φίλε μου

Τα γεύματα να είναι χαλάλ, μην ξεχνιόμαστε παιδιά. Άντε μπράβο. Χαλάλ και τα τρία. Και το δεκατιανό, βεβαίως βεβαίως. Και ο στρατός να δείχνει περισσότερη επιμέλεια όταν τους καθαρίζει τους καμπινέδες, γιατί αλλοιώς θα μας κατηγορήσουνε για ρατσισμό, φασισμό και ξενοφοβία. Θα κατέβει η Νατάσα από το βουνό, θα κατέβει κι ο Λάκης από το κότερο και καήκαμε, ποιός τους ακούει μετά, τι έχουν να μας σούρουνε.

?

Δηλαδή έχουμε δώσει ένα σκασμό λεφτά για στρατιωτικές δαπάνες ώστε να μπορούμε να .... καταγράφουμε τους εισβολείς.

Δεν τους καταγραφουν καν...

Διαβασε καλυτερα το αρθρο!

μικ

Το σκασμο λεφτα για εξοπλισμους δεν τα δυνουμε για καταγραφη λαθροεισβολεων αλλα για να φυλαμε τα συνορα της πατριδας μας σε περιπτωση επιθεσης. Δεν περναει μυγα επισημως.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ygeia_monades

«Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους ακόμα και στις τουριστικές περιοχές», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

4737026

Με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, δηλαδή στις 10 Ιουνίου 2019, παρατείνεται η θητεία 42 Διοικητών και 7 αναπληρωτών Διοικητών

2
bts0

Συνελήφθησαν τρεις Έλληνες και πέντε αλλοδαποί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν: 550,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), μικροποσότητα κοκαΐνης, ναρκωτικά δισκία ECSTASY, χαρτάκια εμποτισμένα με LSD

Marathon_Cov

«Δήμος Μαραθώνος - Από τον Καποδίστρια... στον Καλλικράτη. Μια ιστορική διαδρομή» ο τίτλος του πολυτελούς σκληρόδετου τόμου - Έργο ζωής από τον Στέλιο Γ. Πλακίτση - Ολόκληρη η ιστορία του ιστορικού Δήμου, με ντοκουμέντα και σπάνιες φωτογραφίες