Χάος στον Ευαγγελισμό: Χωρίς χρήματα με παλαιά μηχανήματα και διπλοβάρδιες

Χάος στον Ευαγγελισμό: Χωρίς χρήματα με παλαιά μηχανήματα και διπλοβάρδιες

Πάνω από 800 οι κενές οργανικές θέσεις, περισσότεροι από 600 οι συμβασιούχοι, κλειστές χειρουργικές αίθουσες ενώ σε κάθε εφημερία περνάνε τις πύλες 1.200 ασθενείς

«Σκιές» στη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, του Ευαγγελισμού, απεικονίζονται στην «ακτινογραφία» που διενήργησε το Σωματείο εργαζομένων.

Δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και «μπαλώματα» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του, κλειστές χειρουργικές αίθουσες, παλαιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πλην λίγων εξαιρέσεων, «τσουνάμι» οι προσελεύσεις ασθενών στα Επείγοντα: αυτά είναι μερικά από τα μελανά στοιχεία που εντοπίζουν οι εργαζόμενοι στην βαριά καθημερινότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος και ζητούν την άμεση αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν σειρά κινητοποιήσεων, συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6μμ, και καλούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στις 12μμ, στο δώμα του Ευαγγελισμού. 

Οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 800 – λείπουν περισσότεροι από 400 νοσηλευτές, 120 γιατροί ειδικευμένοι του ΕΣΥ, 70 ειδικευόμενοι, 80 τεχνικοί, 150 διοικητικοί και τεχνολόγοι κ.ο.κ.

Οι διπλοβάρδιες σε νοσηλευτές και τραπεζοκόμους, τα εκατοντάδες ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους, η απλήρωτη υπερεργασία αποτελούν στοιχεία της σκληρής εργασιακής καθημερινότητας του υγειονομικού προσωπικού.

Μάλιστα, το Σωματείο καταγγέλλει πως παρά τις εξαγγελίες περί «συνεχών προσλήψεων» στον Ευαγγελισμό, από τις 64 προκηρύξεις νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ από τον Δεκέμβριο 2016), δεν έχει διοριστεί ούτε ένας νοσηλευτής. 

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει αδιαλείπτως είναι η αναπλήρωση προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Σωματείο, «προωθείται συστηματικά η απεμπλοκή του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό κι ευθύνη, αφού για να προσλάβεις προσωπικό και να αγοράσεις υλικά πρέπει να έχεις εξασφαλίσει «ίδια έσοδα».

Συνολικά οι συμβασιούχοι κάθε ειδικότητας είναι περισσότεροι από 600, ενώ αμείβονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Ωστόσο, οι απολύσεις είναι μαζικές και στο πεδίο των επικουρικών εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απολυθεί περισσότεροι από 54 γιατροί και 30 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο δε λήγουν οι συμβάσεις 70  μακροχρόνια ανέργων που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ.

Αλλά και οι μόνιμοι εργαζόμενοι βιώνουν το σοκ της δραματικής μείωσης των μισθών τους σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, η μείωση μισθών στους γιατρούς κυμαίνεται από 35-55%, ανάλογα με τον βαθμό, και από 28-50% στο υπόλοιπο προσωπικό.

Μόνο φθίνουσα είναι η πορεία και της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και παραθέτουν χαρακτηριστικά στοιχεία: «Το 2017 με δυσκολία καλύφθηκαν κάποιες μόνο από τις ανάγκες με 111 εκατ. ευρώ (με πρόσθετη επιχορήγηση) και το 2018 προβλέπονται μόνο 92 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για φάρμακα ήταν 38,5 εκατ. ευρώ και το 2018 προβλέπονται 31 εκατ. ευρώ».

 
Εκατοντάδες ασθενείς σε κάθε εφημερία
Λόγω της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ουσιαστικά σε κάθε γενική εφημερία μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο Κέντρο Υγείας που υποδέχεται έως και 1.200 ασθενείς στα Επείγοντα.

Ο όγκος δουλειάς είναι σταθερά ανοδικός σε γενικές και καθημερινές εφημερίες. Κάθε εφημερία ολοκληρώνεται με τουλάχιστον 200 εισαγωγές ασθενών και με πενταπλάσιο αριθμό εξεταζομένων στα Επείγοντα. Τα ράντζα παρατάσσονται στους θαλάμους ακόμη και τρεις ημέρες μετά την εφημερία, ενώ από κάποιες κλινικές όπως η Ψυχιατρική δεν φεύγουν ποτέ. 

Την ίδια ώρα, όμως το νοσοκομείο επιχειρεί να σηκώσει το βάρος της περίθαλψης  - Πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας- έχοντας κλειστές 10 αίθουσες χειρουργείων, κλειστές αίθουσες στο 2ο  Αιμοδυναμικό  και στο Τμήμα ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων και νευροχειρουργημένων λόγω έλλειψης και προσωπικού και εξοπλισμού. 

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας – δεν καταγράφεται πουθενά ο επαγγελματικός κίνδυνος και οι επαγγελματικές ασθένειες. Ωστόσο, για την κυβέρνηση αυτά είναι ψιλά γράμματα καθώς, όπως λέει το Σωματείο, «αμφισβητείται ακόμη και το ψίχουλο του ανθυγιεινού επιδόματος, γιατί  πρέπει να «προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Έξαλλη!!

πηγαμε την μαμα μου 25/2/2018, την κρατησαν ολη μερα και τελικα το βραδυ αργα την εδιωξαν. ειχε καρδιακη μαρμαρυγη αλλα την "βρηκαν καλα". μετα απο 5 μερες η μαμα μου πεθανε! δεν ξερω ποιος φταιει και γιατι. 3 φορες την πηγαμε με ασθενοφορο μες στον Φεβρουαριο, πρωτα στο Σωτηρία, δεν της βρηκαν τιποτα. Μετα παλι απο το Τζανειο την εστειλαν στο Λαικό, της βρηκαν κολπικη μαρμαρυγη αλλα την εστειλαν σπιτι με αγωγη. Την βαζουμε στον Ευαγγελισμό για να της ρυθμισουν την μαρμαρυγη (ο ιδιωτης γιατρος βρηκε οτι ειχε περασει εμφραγμα!) και "ρυθμιστηκε μονη της". Καρδιολογος, πνευμονολογος, παθολογος, την εστειλαν σπιτι με χαμηλο οξυγόνο. Πεθανε τελικα. ή μαλλον ΤΗΝ ΠΕΘΑΝΑΝ!! Στον Ευαγγελισμο εντωμεταξυ το ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ, και στο σαλονι που περιμενουν ασθενεις/συγγενεις, υπηρχαν ΑΣΤΕΓΟΙ που δεν σε αφηναν να καθήσεις γιατι ήταν ΔΙΚΙΑ τους η θέση!! ο σεκιουριτας ανυμπορος! ποιος ξερει τι εντολές του είχαν δωσει!! ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ!

Μαρια

απο οσα λες ηταν δυσκολη η περιπτωση της δυστυχως... τοσοι γιατροι, τοσα ματια, δεν μπορει να ηταν ολοι ασχετοι ή αδιαφοροι. Δυστυχώς ηταν ατυχη η καημενη

Εξαλλη!

Αν την ειχαν κρατησει, σε ενα απο ολα αυτα τα νοσοκομεία μπορει να ζουσε τωρα! Ατυχη που ζούσε σε αυτην τη χωρα Μαρία μου. Αλλα μοιαζει να εχουν αλλαξει αντιμετωπιση προς τους ασθενεις πλεον. Πρωτες βοήθειες και σπίτι! Κι αυτο λογω ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑΣ. Δεν κατηγορώ τους γιατρους. Ισα ισα, ετρεχαν πανικόβλητοι. Αλλα το συστημα ειναι μπουρδελο και ο Πολακης για σκότωμα! για τους αστεγους που μενουν μεσα τι λετε? Το Παιδων που ειναι γεματο γυφτους μια ζωη? δεν καταλαβαίνω τι γινεται σε αυτην την χωρα! ολοι εχουν δικαιωματα εκτος απο τους πολιτες που πληρωνουν φορους κ δουλευουν με υπερογκες κρατησεις στο μισθο τους!

Ντροπή!

Το κράτος δηχνει το καλό παράδειγμα.... Εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τους αναγκάζουν να φύγουν ή στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό ή να δουλέψουν μόνοι και τελικά ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο πολίτης! Εν το μεταξύ το κόμμα έχει κάνει χιλιάδες κομματικές προσλήψεις αχρήστων και τεμπέληδων..

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

Υπάρχουν προβλήματα υγείας και οι ασθενείς φοβούνται!!! να πάνε στα κρατικά νοσοκομεία γιατί θα τους πεθάνουν εκεί μέσα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ!!!

Λελελε

Στο νοσοκομειο Αλεξανδρα? Απευθειας αναθεση χωρις διαγωνισμο και χωρις συλλογη προσφορων, αγοραστηκε μονιτορ PHILIPS αξιας 8000 ευρω! Οσο δυο ετησιες μικρες συνταξεις! Χωρις διαγωνισμο, προχειρο εστω! Και απο την αλλη, δηθεν αυστηρο διαγωνισμο με πολεμο των λεπτων του ευρω, για αγορα μασκων κλπ. Εκει διαγωνισμος για αγορα 30 ευρω, αλλα για να παρει μονιτορ PHILIPS, απευθειας αναθεση 8000 ευρω, "για να ειναι ομοιομορφα με τα αλλα μηχανηματα"! Χαχαχαχα!

Εκπρόσωπος κΥνοβουλίου

Είναι καιρός πια σιγά σιγά να αρχίσει ο κοσμάκης να σκέφτεται τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Τα Δημόσια θα καταργηθούν σε λίγο ή όσα θα λειτουργούν όπως τώρα θα προσφέρουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Βέβαια τα Ιδιωτικά θέλουν ένα σκασμό λεφτά, αυτό είναι αλήθεια. Ε, όποιος έχει το παραδάκι θα γιατρεύεται, θα σπουδάζει, θα ζει. Οι άλλοι ας πεθάνουν, τι μας νοιάζει εμάς τους βολευτές και τα κομματόσκυλα από τα κόμματα του κΥνοβουλίου; Εμείς κοπανάμε τρελά λεφτά κάθε μήνα και λεφτά για εμάς υπάρχουν με το τσουβάλι. Πουλάμε τη χώρα στους τοκογλύφους και αυτοί με τη σειρά τους μας χρυσώνουνε. Αυτό θα γίνεται μέχρι να ξεπουληθεί και το τελευταίο τετραγωνικό γης. Αν συμβεί και αυτό εμείς θα την έχουμε κάνει για άλλες πολιτείες, βλέπε Αμερική, κλπ, όπου με τα χρηματοκιβώτια γεμάτα θα περνούμε ζάχαρη. Όσο για το λαουτζίκο, ας πρόσεχε και καλή ψυχή!

ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ

Επειδη τωρα τελευταια νοσηλευτηκε η Μητερα μου εδω στο επαρχιακο νοσοκομειο..ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ειναι το μεγαλο προβλημα..ΚΑΙ στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. Τα υπολοιπα ειναι μπουρδες. Αν δεν λυθει το μεταναστευτικο με γενναια μετρα..και φυσικα δεν κλεισουν τα συνορα..ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ..

Η πραγματικότητα είναι σκληρή

Tο μεταναστευτικό ΔΕ πρόκειται να λυθεί τουλάχιστον με το να απελαθούν όλοι οι λάθρο όπως θα ήταν το θεμιτό και βεβαίως το λογικό για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Το σχέδιο των εκ δυσμών και εκ του βορρά αφεντικών, είναι η Ελλάδα να γίνει ένας πολυπολιτισμικός χώρος που όμοιος του δεν υπάρχει σε όλο το πλανήτη. Το πείραμα φαίνεται να πετυχαίνει. Ήδη στα νησιά που έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη εισβολή από λάθρο, οι τοπικοί παράγοντες σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που κυριολεκτικά κυβερνούν τα νησιά αυτά, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης των λάθρο στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας κλινικές (ΜΚΟ Γιατροί χωρίς σύνορα), νηπιαγωγεία και σχολεία (ΜΚΟ Συνύπαρξη) καθώς και πρωτοβουλία από τον ΟΑΕΔ για έγγραφή προσφυγομεταναστών ηλικίας 20 έως 64 ετών στους καταλόγους αναζήτησης εργασίας. Φυσικά η στέγαση σε σπίτια και ξενοδοχεία νοικιασμένα από ΜΚΟ συνεχίζεται, καθώς και η δωρεάν σίτιση όπως και το επίδομα των 400 ευρώ κάθε μήνα το οποίο ακούγεται πως θα ανέβει στα 800 ευρώ. Οι δε αφίξεις στα νησιά αυτά ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 100 άτομα ΚΑΘΕ μέρα ακόμα και με τις καιρικές συνθήκες με το καλοκαίρι προ των πυλών.

kyriakos

Τα τσιφτετέλια στο Σύνταγμα έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι οι επιπτώσεις ΔΕΝ έχουν φανεί ακόμα. Οι πράξεις του 2015 θα φέρουν ορατα από την κοινωνική σαβουρα αποτελέσματα στα επόμενα 10 χρόνια. Τα τελευταία τσιφτετέλια που χορεψατε ήταν εκείνα. Από τότε και πέρα, μοιρολόγια. Άτιμοι.

Γερμανικο επος

Να πω πως στην Παμμακαριστο, ειναι διοικητης ο πρωην διευθυντης πωλησεων της Γερμανικης DRAEGER και κανει απευθειας αναθεση δεκαδων χιλιαδων ευρω στην εταιρια αυτη, με μυστικη διαπραγματευση χωρις μελη του γραφειου προμηθειων? Μαντεψτε που θα ξαναδουλεψει οταν τελειωσει η θητεια του ως διοικητης!!

Κατοπιν εορτης

Τις καλες επιχες, αντι να αγορασουν καλα μηχανηματα οπως ολα τα νοσοκομεια, εκει στο προμηθειων ειχαν στησει κολπο με μιζα, με γερμανικες εταιριες, και αγοραζαν παλιατζουρες, με φωτογραφικες προδιαγραφες και πανακριβα. ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΘΕΛΑΤΕ, ΦΑΤΕ ΤΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ. ΘΕΛΑΤΕ ΤΗ ΜΙΖΟΥΛΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ. DRAGER, LOWENSTEIN, PHILIPS, SIEMENS, ολα τα καλα.... ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, χαμος, ετσι εγινε μεγαλη εταιρια. Να πω κι αλλα?

Μα γιατί γιατί;

Μου κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Το 15% των ΕΕ που πληρώνει περισσότερα ΕΦΚΑ εφορόα κλπ, δεν επαρκεί να καλύψει τις σχετικές πληρωμές του 85% που κατά την υπουργό πληρώνουν λιγότερο; Παράξενο..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katerina-notopoulou-ekso

Παρουσιαστής ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης και παρών ο Ολυμπιονίκης τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με τη νέα γενιά στο τιμόνι, είπε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ

5
fylakes-trikalon-ena

Κατά τον έλεγχο στα πράγματα που έφερε στη φυλακή ο 16χρονος γιος του έγκλειστου στο επισκεπτήριο της Δευτέρας, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι οι σόλες των παπουτσιών ήταν πρόχειρα κολλημένες