Υπουργείο Παιδείας: Ναι στις "έμφυλες σχέσεις", όχι στην Αντιγόνη

Υπουργείο Παιδείας: Ναι στις "έμφυλες σχέσεις", όχι στην Αντιγόνη

Η Ένωση Φιλολόγων καταγγέλει πως ούτε η δικτακτορία δεν κατήργησε την "Αντιγόνη" και τον "Επιτάφιο"απο τα σχολεία- Ο Γαβρόγλου επιμένει στη συζήτηση για τις «έμφυλες σχέσεις» στις τάξεις, καθώς η «θεματική εβδομάδα» θα είναι υποχρεωτική

«Ναι» στη συζήτηση για τις έμφυλες σχέσεις στα σχολεία και «όχι» στην «Αντιγόνη», λέει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τον περσινό σάλο με τις αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας και τον περιορισμό των Αρχαίων Ελληνικών, τώρα το υπουργείο  ανοίγει νέο μέτωπο με τους φιλολόγους βάζοντας ξανά στο στόχαστρο το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της  για την προτεινόμενη κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από το Λύκειο. Οι φιλολόγοι εκφράζουν τους φόβους τους καθώς την περσινή χρονιά δημιουργήθηκε  σάλος με  τις  απόψεις του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το Μικρασιατικό Ελληνισμό ενώ προωθήθηκαν αλλαγές για να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α' Λυκείου κεφάλαια για τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για την προτεινόμενη κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» ενώ την ίδια ώρα ανοίγει άμεσα η συζήτηση στα σχολεία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τρανσέξουαλ, στο πλαίσιο ειδικά αφιερωμένης «θεματικής εβδομάδας».

«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την  επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει  την πολιτισμένη ανθρωπότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Οι φιλολόγοι, που έχουν χτυπήσει  «καμπανάκι» πολλές φορές στο υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και της ιστορίας, διατυπώνουν την ανησυχία τους, σχετικά με την επιχειρούμενη, σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας  της Β΄ Λυκείου. Η Ενωση Φιλολόγων επισημαίνει τον «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη» και υπογραμμίζει: «Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην  αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατης αξίας, της αγάπης».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ανοίγει η συζήτηση για  τις έμφυλες σχέσεις και τις εξαρτήσεις στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να εισάγει στα σχολεία την ενημέρωση για θέματα που αφορούν σε γκέι και έμφυλες καταστάσεις, στο πλαίσιο ειδικά αφιερωμένης «θεματικής εβδομάδας». Και για το λόγο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στέλνει νέα εγκύκλιο με διευκρινήσεις που κοινοποιείται ηλεκτρονικά στους σχολικούς συμβούλους ενώ δίνει και παράταση στα σχολεία για την υποβολή σχετικών σχεδίων.

ΣΧΟΛΙΑ (201)

δωσε τσοντα στο λαο

αντι το φως του ελληνισμου, μας κυβερνα το σκοτος , οι διαστροφες και ο σατανας..οι αριστεροι χαιρονται γι αυτο..και στα σοδομα χαιρονταν τοτε θυμαμαι

HEKTOR

ΑΣ ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΩΣ Η θεματική εβδομάδα ΘΑ ΓΙΝΕΙ - ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ - θεματικό έτος ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. ΞΕΡΕΤΕ , ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ, ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΛΟΓΩ, ΟΜΩΣ, ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ , Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ .

Γιώργος

Λυπάμαι πάρα πολύ με αυτά που διαβάζω. Ναι, πιστευω πως τα αρχαια ελληνικα ειναι μια γλωσσα που καλλιεργει το μυαλό και τη συνείδηση αλλά όταν δεν διδάσκεται σωστά και οι περισσότεροι φιλόλογοι αδιαφορούν τότε τίθεται ζήτημα επανεξέτασης. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να επαναξιολογησουν το θέμα για να βρουν μια ουσιαστική λύση που θα καθορίσει την παραμονή της Αντιγόνης και των αρχαίων ελληνικών στο σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικο συστημα. Ως Έλληνας ειμαι πολύ υπερήφανος για την γλώσσα μας αλλά καθόλου για την ανθρωπιά. Έρχομαι λοιπόν στο σημείο να επισημάνω την σκέψη μου στο μείζον θέμα των εμφυλων σχέσεων. Όλοι εσείς που κατηγορείτε τους συνανθρώπους σας ( ομοφιλοφιλους) και με την σκέψη σας και τον τρόπο σας τους απομακρύνετε από την κοινωνία πως περιμένετε να αντιδράσουν; Φυσικά θα απαντήσετε ότι είναι εκφυλοι και θα υποκύψουν στην αμαρτία και την αιώνια καταδίκη! Γιατί κάθε φορά που παρουσιάζεται ένας άνθρωπος που δηλώνει ομοφυλόφιλος ξαφνικά όλοι σκέφτονται έναν βρώμικο άνθρωπο με ορθάνοιχτα πόδια και μπατε σκύλοι αλέστε! Και βέβαια δεν θα κατηγορήσω κάποιον γιατί δυστυχώς η κοινότητα των ομοφυλόφιλων στην πλειοψηφία του παρουσιάζει αυτά τα δεδομένα. Όμως δεν είναι έτσι. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες συμπολίτες μας νιώθουν ντροπή και αηδία για τον εαυτό τους επειδή έλκονται ερωτικά απο άτομο του ίδιου φίλου. Το αποτέλεσμα, ειτε κλείνονται στον εαυτό τους είτε δημιουργούν οικογένειες και κάνουν παιδιά για να αποδείξουν πρώτα στους γονείς και μετά στην κοινωνία το ποσό φυσιολογικοί είναι , αλλά για την ψυχική τους υγεία ούτε λογος. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά σας μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτό το ανυπόφορο συναίσθημα που τους προκαλείτε εσείς, εγώ, η κοινωνία ολόκληρη, ακούγοντας σας μπροστά σε μια οθόνη να βρίζετε και να κατηγορείτε ανθρώπους που ίσως δεν επέλεξαν να είναι αυτοί που είναι. Δεν λέω σε καμία περίπτωση να αποδεχτείτε κάτι που δεν πιστεύετε αλλα τουλάχιστον όπως χαμογελάτε στον γείτονα που κουτσομπολευετε καθημερινά έτσι να χαμογελάτε και σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι ότι θεωρώ την υποκρισία σωστή αλλά καλώς η κακως αυτό αρμόζει στην χώρα μας σήμερα! Η συζητηση μ'ενα ομοφιλοφιλο άτομο που σέβεται τον εαυτό του νομίζω θα βοηθούσε τον καθένα μας στο να κατανοήσουμε το πως πραγματικά αισθάνονται. Πολλοί μένουν στο θέμα της θρησκείας, όμως πολλά πράγματα έχουν παρερμηνευτει. Πουθενα δεν αναφερεται οτι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία. Η πορνεία είναι αμαρτία. Και όχι δεν είμαι άθεος. Απλά πιστεύω ότι η αγάπη μας κανει "ανθρώπινους".

Βάστα Τσίπρα

Επιτέλους η Αριστερά μεταρυθμίζει τα σχολεία και καταργεί πεθαμενες γλώσσες σαν τα Αρχαία και θα διδάξει το σύγχρονο αμφισεξουαλικό τρόπο ζωής, αντί για παραμυθάκια των αρχαίων. Σε όποιον φασίστα δεν αρέσει να πάει στην Αυστρια που μαζευει φασίστες

χα χα χα χα χα

Αχ μωρή αχ μωρή τα λες τόσο ωραία....

Ειρήνη

Τυφλός τα τόμματα, τον νούν, τα τώτα. Τον γιαβρόγλου είχε κατά νούν ο Σοφοκλής.

Κων/νος

Όσο και να μην θελήσει η αρθρογράφος να το παραδεχθεί, ο τίτλος του άρθρου εμπεριέχει σεξισμό και ρατσισμό κατά των έμφυλων σχέσεων. Ντροπή για την αρθρογραφική και συνειρμική προσπάθεια σύνδεσης δύο τελείως διαφορετικών θεμάτων, με σκοπό την δημιουργία αντιθέσεων. Η διική σοφιστεία (δηλαδή ή αυτό ή το άλλο), ειδικά σε ασύνδετα θέματα, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο προπαγάνδας. Βέβαια σήμερα το λέμε "μαρκετινγκ". Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αρθρογράφος μας προτρέπει σε μία επιλογή... Ή την Αντιγόνη, ή τις έμφυλες σχέσεις.... (ας μου εξηγήσεις κάποιος την σύνδεση!) Αγαπητή Ισμήνη (που φέρεις και το όνομα της αδερφής της Αντιγόνης - εύχομαι όχι στις αρχές της) Χαραλαμποπούλου συγχαρητήρια! Εύχομαι στο μέλλον να είσαι πιο προσεκτική και πιο συνειδητοποιημένη. Υ.Γ. Δεν θα κρυφτώ πίσω από την ανωνυμία. Όποτε και εάν θες, ευχαρίστως θα σου δώσω στοιχεία μου να το συζητήσουμε. Πράγματι, εύχομαι να είναι λανθασμένη επιλογή και να μην ανταποκρίνεται στις απόψεις σου!

asta

Από κει και μόνο αποκαλύπτεται ο πολιτισμός τους. Πολιτισμός του κ*λου και μόνο. Σαν τα μούτρα τους...

Απλώς μία γνώμη

Στην Αντιγόνη έχει γίνει η μεγαλύτερη παρανόηση και σπέκουλα της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Η Αντιγόνη ζητά να θάψει με θρησκευτικές τιμές τον νεκρό και ο Κρέοντας το απαγορεύει. Και έρχονται σήμερα όλες οι άθεες συριζοφιλολογίνες και διδάσκουν ότι η Αντιγόνη είναι πρότυπο αντίστασης κατά του Κράτους, σαν σύγχρονη άπλυτη από τα Εξάρχεια. Ενώ ο Κρέοντας αποδίδει τις συριζαικές μπαρούφες για μη θρησκευτικές κηδείες, ερμηνεύεται τελικά η Αντιγόνη λές και ήταν στο Πολυτεχνείο. Ολότελος αντικατοπτρισμός.....

Νικολακης

Οσο και να σκουζετε το μαθημα και οι αλλαγες θα γινουν, οφειλετε ως πολιτες ευρωπης να σεβεστε τη διαφορετικοτητα οποτε ...Ξυδακι για τα νευρα.

XARA

Φίλε, μπορείς να κάνεις απευθείας διδακτορικό στο πανεπιστήμιο της Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ.

ΧΥΖ

Νικολάκη, να πας να κόψεις τα περιττά από πάνω σου... βάρος σου είναι! χε χε χε

Giannis

Ο Γιαβρόγλου διέψευσε το Σύλλογο Φιλόλογων που μεσω ραδιο αρβύλα βγήκε κ ελεγε χωρις να εχει την επίσημη θεση του υπουργού.Το κλασσικο στην Ελλαδα ....Ακουσα ,μου είπαν ,λένε....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samos-2

Ζούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου - Εξέφρασε την ανησυχία «να μην υπάρχει αντιστοίχιση του πολέμου της Τουρκίας στη Συρία σε τοπικό επίπεδο»

protomess

Οι προτομές ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα απομακρύνθηκαν λόγω εργασιών κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης και κατόπιν παρέμειναν πεταμένες - κυριολεκτικά - στον χώρο των παλιών σφαγείων