Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος λόγω της πυρκαγιάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος λόγω της πυρκαγιάς

«Δίνουμε μάχη για να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά», λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Χίου - Κάηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια, σύμφωνα με τον ίδιο - Εκκενώθηκαν τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα - Ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού - Επιχειρούν έξι ελικόπτερα, 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος λόγω της πυρκαγιάς
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου έπειτα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στη νύχτα στο νότιο τμήμα.

Ειδικότερα, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά και στα Μαστιχοχώρια στη νότια - νοτιοδυτική Χίο δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου μετώπου στον άξονα βορράς - νότος.
Κλείσιμο

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Αρχές της Χίου. Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Βουρνούς που βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο από τις 03:00 τα ξημερώματα δηλώνει στο protothema.gr. «Δεν μπορούμε να πούμε πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικό είναι πως ο άνεμος έχει κοπάσει και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ορατός κίνδυνος για κατοικίες. Εχει εκκενωθεί απο τις 6 το πρωί το χωριό Ελάτα και οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, αλλά όλοι δίνουμε μάχη για να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς και ειναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.  «Όλα εξαρτώνται απο τον άνεμο», πρόσθεσε ο κ. Βουρνούς.








Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3:15 τα ξημερώματα  στην περιοχή Βέσσα καίει σε δασική έκταση, στη νότια πλευρά του νησιού. Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Λιθί, Μεστά και Ελάτα, ενώ σύμφωνα με όσα είχε δήλωσε, λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς στον «αέρα» του Σκάι, από τη φωτιά έχουν καεί δύο σπίτια.

Στην περιοχή πνέουν από τα ξημερώματα ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τέσσερα αεροσκάφη ενισχύουν το δύσκολο έργο. 









Παράλληλα ξεκίνησαν και πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Αττική και τη  Θεσσαλονίκη (22 οχήματα, 52 πυροσβέστες) προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.










Πηγή φωτογραφιών: Politischios.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης