Ειδομένη: ΜΚΟ παρακινούν και πάλι τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα

Ειδομένη: ΜΚΟ παρακινούν και πάλι τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα

Πρόσφυγες ξαναγυρίζουν στην περιοχή και συγκεντρώνονται στις σιδηροδρομικές γραμμές για να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα - Προειδοποιήσεις από την αστυνομία ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους - Η Αθήνα ενημέρωσε Σκόπια και Βουλγαρία - Στο στόχαστρο της Αστυνομίας μέλη ΜΚΟ και εθελοντές

Ειδομένη: ΜΚΟ παρακινούν και πάλι τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα
Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διακινούνται ξανά πληροφορίες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα της χώρας και οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες
και
πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Κλείσιμο
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.
Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μετέδωσε ότι έχουν ενημερωθεί τα Σκόπια και η Βουλγαρία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή και δεν αποκλείεται να θελήσουν να μοιράσουν πάλι φυλλάδια στους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, στο στόχαστρο της  Αστυνομίας έχουν μπει άτομα που συστήνονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή εθελοντές και τα οποία φέρονται να παίζουν ύποπτα παιχνίδια, παρακινώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να περάσουν και πάλι μαζικά στα Σκόπια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για άτομα γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που έχουν πάει τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Μάλιστα, σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών υπήρχε κάλεσμα για μαζική διαμαρτυρία και πορεία μεταναστών και αλληλέγγυων προς τα σύνορα και σήμερα.

Μέχρι στιγμής, στην Ειδομένη έχουν καταγραφεί συνολικά 15 ΜΚΟ, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τέσσερις από αυτές.

Για την ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους μετανάστες να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ με νέα ενημερωτικά σημειώματα από την αρχή της εβδομάδας θα προσπαθήσει να τους εξηγήσει και να τους πείσει ότι τα σύνορα έκλεισαν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης