Χάος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Χάος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δουλεύουμε με προφορικές εντολές - Κανένας χώρος δεν είναι επισήμος χαρακτηρισμένος «κέντρο φιλοξενείας» και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη, λένε οι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

Χάος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Χάος στην διαχείριση του μεταναστευτικού καταγγέλλουν
οι εργαζόμενοι, καθώς όπως υποστηρίζουν, όλα γίνονται βάσει προφορικών εντολών και δεν υπάρχει καμία γραπτή, υπογεγραμμένη απόφαση. 

«Δεν είναι δυνατόν 60 πολιτικοί υπάλληλοι να αντιμετωπίζουμε χιλιάδες σε χώρους που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άσκησης κρατικής εξουσίας, εφόσον δεν υπάρχει νομιμοποίησή τους ως χώρων φιλοξενίας. Υπάρχει γραπτή απόφαση για τη μετατροπή του Τάε Κβον Ντο και του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών; Υπάρχει ΦΕΚ; Ολα γίνονται με προφορικές εντολές, αλλά αν συμβεί κάτι, ποιος θα έχει την ευθύνη;», λέει εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ) στην Καθημερινή, εξηγώντας το πνεύμα και τους λόγους που το Σώμα αποφάσισε σε έκτακτη συνέλευσή του να στείλει επιστολή προς τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας, αλλά και τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους πολιτικούς υπεύθυνους.

Κλείσιμο
«Η έκδοση ατομικών διοικητικών αποφάσεων για αποστολή υπαλλήλων και παροχή εργασίας σε σημεία της Αττικής, φερόμενα ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, πάσχει νομιμότητας» αναφέρεται στην επιστολή. Οπως τονίζουν οι υπάλληλοι της ΥΠΥ, τα σημεία στο Ελληνικό και στο Φάληρο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες από την Ειδομένη ή τη Βικτώρια «δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας με σχετική υπουργική απόφαση, ή άλλο τι που να έχει δημοσιευτεί σε σχετικό ΦΕΚ. Ειδικότερα, δεν υφίσταται ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για μια Πολιτική Υπηρεσία με Πολιτικούς Υπαλλήλους, δηλαδή καθορισμός των σημείων εργασίας, κανονισμό λειτουργίας, αρμοδιότητες και ευθύνες της υπηρεσίας καθώς και εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής για τους υπαλλήλους και τους προσωρινά φιλοξενούμενους».

Οι υπάλληλοι της ΥΠΥ κάνουν λόγο για βραδινές ώρες εργασίας σε μέρη που είναι επικίνδυνα και ημέρες εργασίας που περιλαμβάνουν και Σαββατοκύριακα, τονίζοντας όμως ότι δεν θέτουν ζήτημα άρνησης εκτέλεσης έργου, αλλά θέλουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους και το πλαίσιο των υποχρεώσεών τους (σ.σ. ας σημειωθεί ότι πρόκειται για υπαλλήλους που στελεχώνουν τις κινητές μονάδες της Υπηρεσίας σε Εβρο και Λέσβο και κατά συνέπεια δεν έχουν «συμβατικό» ωράριο δημοσίου υπαλλήλου). Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι στο Φάληρο και στο Ελληνικό υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας και θέτουν το ερώτημα αν υπάρξει περιστατικό βίας, ποιος ή ποιοι φέρουν την ευθύνη διοικητικά. «Οι άνθρωποι αυτοί υπό συνθήκες ματαίωσης των σχεδίων τους χρήζουν μιας πολύ προσεκτικής διαχείρισης έστω και προσωρινού χαρακτήρα» τονίζουν οι υπάλληλοι ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης