LIVE

Κορωνοϊός

Κλείνουν έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς»

Κλείνουν έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς»

Αντιμετωπίζοντας μια σειρά προβλημάτων με τους εκδότες ξενόγλωσου βιβλίου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η γνωστή αλυσσίδα βιβλιοπωλείων «Φλωράς» ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων της

Μία από τις πιο σημαντικές και και πιο καταξιωμένες αλυσίδες βιβλιοπωλείων της Ελλάδας, τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» διακόπτουν σήμερα την λειτουργία τους ύστερα από 40 χρόνια. Αποτελώντας μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, κατάφερε να φθάσει στα 12 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Όντας παράλληλα και το πιο σημαντικό σημείο πώλησης βιβλίων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε όλη την χώρα.

Στις εποχές της ακμής της είχε πάνω από 8.000.000€ πωλήσεις ετησίως, 90 μόνιμους συνεργάτες και 130 εκτάκτους ετησίως. Η άλλοτε κραταιά εταιρία βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε σημαντική δυσκολία, ερχόμενη αντιμέτωπη με τους εκδότες του ξενόγλωσσου βιβλίου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή η κόντρα όμως που έλαβε διαστάσεις προσωπικές με αγωγές και μηνύσεις και που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίστηκε έως και «ακραία» λόγω της προσπάθειας του κ. Φλωρά να εμπλέξει συγκεκριμένα πρόσωπα της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε αρνητική κατάληξη. Κάποιοι μίλησαν για έναν πόλεμο λόγω κακών συνθηκών ανταγωνισμού. Κάποιοι άλλοι όμως αναφέρονται σε μια μανία του ιδιοκτήτη που κόστισε λόγω της εμπλοκής του σε ατέρμονες καταγγελίες και σε μια προσπάθεια κυνηγητού με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την επιχείρηση του. Γνωστό είναι πως ο κ. Φλωράς έχει αναλώσει πολύ χρόνο και κόπο για να επικοινωνήσει τα προβλήματα του, ενώ έφθασε μέχρι του σημείου να είναι υποψήφιος με το κόμμα του ΛΑΟΣ στην προσπάθεια του να «αντεπιτεθεί» κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από τη μεριά της ανεξάρτητης Αρχής μιλάνε για έναν επιχειρηματία που παράτησε κάθε άλλου είδους δραστηριότητα με μοναδικό σκοπό να βρει δικαίωση μέσω των δικαστηρίων, κάτι που του κόστισε. Γνωστό είναιπως ο κ. Φλωράς εδώ και χρόνια τρέχει για την υπόθεση αυτή ενώ έχει συμμετοχή στην οργάνωση stop καρτέλ .

Στην επιστολή με την οποία ανακοινώνει το οριστικό λουκέτο στα βιβλιοπωλεία του, ο Γιώργος Φλωράς πάντως εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι «έχουν εκδοθεί σωρεία αποφάσεων με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου (τέσσερις ποινικές δικαστικές αποφάσεις, δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έξι αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου, δυο αποφάσεις ΣτΕ) καταδεικνύοντας ποιος μας κατέστρεψε».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο εκδότης μέχρι σήμερα «έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από την ίδια την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, από το ίδιο το Κράτος δηλαδή» διότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του «η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχωσε στα βαθιά συρτάρια της την καταγγελία μας, ευνοώντας, προφανώς, το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και καταστρέφοντας την εταιρεία μας αλλά και τους καταναλωτές που καταληστεύτηκαν τα χρόνια αυτά από το καρτέλ».

Και σήμερα, μετά από μία σειρά άκαρπων δικαστικών αντιπαραθέσεων των τριών τελευταίων ετών, ο Γιώργος Φλωράς απέστειλε μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή στα ΜΜΕ με την οποία ανακοινώνει το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων του. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τα ελληνικά βιβλιοπωλεία και ιδίως την αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Γιώργου Φλωρά έχει ως εξής:


«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Ύστερα από 40 χρόνια ο φετινός Σεπτέμβριος, η σχολική χρονιά 2015, δεν θα ξεκινήσει μαζί με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς. Η εταιρεία μας διέκοψε την λειτουργία της, μην μπορώντας να σταθεί όρθια στον πολυετή βιασμό της από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην «υποστήριξη» που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το τιμωρήσει.

Τα τελευταία 3 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα. Οι πελάτες μας, φυσικά, δεν γνώριζαν το μέγεθος του κακού που μας προξένησε το δίδυμο «καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου-Επιτροπή Ανταγωνισμού» και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες μας, μας εγκατέλειπαν σταδιακά. Μείναμε ζωντανοί ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρουμε. Το χρωστούσαμε στους πελάτες μας, στους ανθρώπους που εργάστηκαν τόσα χρόνια στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς (και στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη) και στον εαυτό μας.

Ήταν όμως αδύνατο. Η λαίλαπα του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου δεν μας άφησε περιθώριο.
 
Φεύγουμε από την εμπορική δραστηριότητα με μεγάλη ικανοποίηση, με τεράστια πικρία, δικαιωμένοι τουλάχιστον για τους λόγους που κλείνουμε.

Μεγάλη Ικανοποίηση γιατί η οικογένεια Φλωράς ευτύχησε επί 40 χρόνια να ασχοληθεί με ένα σπουδαίο αντικείμενο εργασιών, με την πώληση εκπαιδευτικών βιβλίων, σε ένα κοινό, στους μαθητές, που η εξέλιξη του μόνο ικανοποίηση μας έδινε. Η χαρά να ψωνίζουν τα βιβλία τους μαθητές αγγλικών που μεγάλωναν μαζί μας και λίγα χρόνια μετά αγόραζαν τα βιβλία των παιδιών τους από εμάς, ήταν εκπληκτική.

Μεγάλη Ικανοποίηση γιατί υπηρετήσαμε πιστά τον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, έναν χώρο που αποτελείται από μοναδικούς επαγγελματίες, παθιασμένους δασκάλους, κολώνες της Ελληνικής Κοινωνίας.

Τεράστια πικρία γιατί πιστέψαμε ότι η Ελληνική Πολιτεία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ικανοί, οι τολμηροί, οι φιλόδοξοι ανταμείβονται. Επενδύσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε στην εργασία μας. Προσφέραμε εκατομμύρια μεροκάματα σε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, σε συνεργάτες που μεγάλωσαν μαζί μας. Πληρώσαμε εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φτάσαμε να είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, με 8.000.000€ πωλήσεις ετησίως, 90 μόνιμους συνεργάτες και 130 εκτάκτους ετησίως. Και εισπράξαμε στο τέλος το μίσος ενός Συστήματος προς αυτούς που ήθελαν να ανταγωνιστούν ελεύθερα και δυναμικά.

Τεράστια πικρία γιατί σήμερα έχουν εκδοθεί σωρεία αποφάσεων με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου (τέσσερις ποινικές δικαστικές αποφάσεις, δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έξι αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου, δυο αποφάσεις ΣτΕ) καταδεικνύοντας ποιος μας κατέστρεψε.

Τεράστια πικρία γιατί σήμερα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από την ίδια την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, από το ίδιο το Κράτος δηλαδή. Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχωσε στα βαθιά συρτάρια της την καταγγελία μας, ευνοώντας, προφανώς, το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και καταστρέφοντας την εταιρεία μας αλλά και τους καταναλωτές που καταληστεύτηκαν τα χρόνια αυτά από το καρτέλ. Ενώ ήδη από το 2003 είχε τα στοιχεία στα χέρια της, αλλά και σχετικό σχέδιο εισήγησης, ότι το καρτέλ παρανομούσε, τα στοιχεία θάφτηκαν προς όφελος του καρτέλ.

Τεράστια πικρία γιατί τα προβλήματα με το καρτέλ ήταν γνωστά σε πολλούς, ιδίως στην Πολιτική ηγεσία της χώρας τα έτη 2001-2013, αλλά δυστυχώς έκλειναν τα αυτιά τους. Ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι δεν τους ενδιέφερε η ληστεία των Καταναλωτών και η καταστροφή ελληνικών επιχειρήσεων. Ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι με την αδιαφορία τους «προστάτευαν» (πρακτικά) τις ξένες εταιρείες του καρτέλ και τους Έλληνες μετόχους των ελληνικών εταιρειών του καρτέλ που ήταν κρυμμένοι σε δαίδαλο offshore εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ένας καλόπιστος θα έλεγε ότι, δυστυχώς, ήταν παντελώς ανίκανοι να προστατέψουν το δημόσιο καλό.

Κλείνοντας την εταιρεία μας αισθανόμαστε, έστω, δικαιωμένοι, αφού τεκμηριώθηκε πλήρως η αιτία της πτώχευσης της επιχείρησης. Δεν μας κάνει χαρούμενους αλλά είναι μια δικαίωση.
 
Ο τρόπος που κλείνει η εταιρεία μας δεν είναι ο καλύτερος και αφήνει πίσω της εκκρεμότητες που ελπίζουμε να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες. Εκφράζουμε την λύπη μας για το λυπηρό αυτό γεγονός, ελπίζουμε πραγματικά να μην είχε συμβεί ποτέ και να ήμασταν συνεπείς προς όλους, όπως ήμασταν επί δεκαετίες, πριν μας βιάσει και μας δολοφονήσει το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, με την συμπαράσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (έστω και άθελά της).
 
Η οικογένεια Φλωρά θα ήθελε να ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτό το απίθανο ταξίδι των 40 ετών. Τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην εταιρεία μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που μας τίμησαν, τους προμηθευτές μας που μας στήριξαν στα ωραία και στα δύσκολα».
 
Με εκτίμηση
Γιώργος Φλωράς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Σταύρος Φλεγκας

Λυπάμαι βαθύτατα! Παρακολούθησα από κοντά τον αγώνα του Φλωρά κατά του καρτέλ διότι η σύζυγος μου είναι καθηγήτρια Αγγλικής και είμαστε πελάτες τους 25 χρόνια. Προσωπικά, δεν γνωρίζω καμία άλλη εταιρεία που τόλμησε να τα βάλει με τα θηρία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων έπεσαν πάνω από 20% στα ξενόγλωσσα βιβλία όταν κέρδισαν τη δίκη. Σας εύχομαι καλή τύχη, σας οφείλουμε πολλά!

ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.

Πλάκα έχετε ιντερνετάκηδες (άσχετοι,σχετικοί,βιβλιοπώλες,υπάλληλοι, κοσμογυρισμένοι, ευνοΪμένοι πελάτες) Δεν υπάρχει εμπόριο χωρίς" κέρδος αρκετό" ώστε να μην προκύπτουν εκκρεμότητες (μισθοί,ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΕΦΟΡΙΑ, ενοίκια,ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ,ΟΤΕ) αυτά......

ui87i

ΤΟ ΦΛΟΡΑΛ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ

theo

ΟΤΑΝ Ο ΦΛΩΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ,ΣΚΟΤΩΝΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΝΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΦΤΩΧΩΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ.....ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ....THAT S LIFE MR FLORAS.......

ISIOSETO

συγκρινεις πατατες με ξαπλωστρες, το ενα (ανοπιγω καταστηματα) λεγεται ανταγωνισμος και ειναι υπερ του Καταναλωτη, το αλλο (καρτέλ) λεγεται παρανομια και ειναι εις βαρος του Καταναλωτη, εσυ να υποθεσω οτι ψαχνεις τα ακριβοτερα και δεν σε απασχολει η τιμη?

ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.

O THEO έχει απόλυτο δίκαιο και πρέπει να το καταλαβαίνουν σιγά σιγά και οι καταναλωτές Ο ISIOSETO ας το ψάξει λίγο δεν υπάρχει εμπόριο χωρίς κέρδος το κράτος χάνει "εκκρεμότητες" (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΕΦΟΡΙΑ) τελικά!!!!!

menelaos

έχει καμία σχέση με το βιβλιοπωλείο Φλοράλ στα Εξάρχεια?

Vaggelis

Κρίμα γι' αυτήν την καταπληκτική ελληνική επιχείρηση. Έχοντας δουλέψει εποχιακός στο Γιώργο Φλωρά και τον μακαρίτη τον πατέρα του, έχω μόνο τα καλύτερα να πω... Δουλευταράδες, δίκαιοι, κιμπάρηδες... Σπάνια επιχείρηση. όταν δούλευα εκεί, πριν από 24 χρόνια ο Γιιώργος (Φλωράς) έπαθε δύο φορές υπερκόπωση, δουλεύοντας ασταμάτητα (και μιλάμε για χαμαλίκι, όχι δουλειά γραφείου). Το κλείσιμο μίας τέτοιας επιχείρησης, είναι - δυστυχώς - πλήγμα για όλους μας...

δραχμαζανης

τι να τα κανουμε τα ξενογλωσσα βιβλιοπωλεια τα αγγλικα γερμανικα γαλλικα ειναι φασισστικες γλωσσες,πλεον θα μπαινουμε ολοι στο δημοσιο δε θελουμε ιδιωτικες επιχειρησεις και οι μονες γλωσσες εκμαθησης θα ειναι τα βλαχικα αντε και τα ρωσικα γιατι οι ρωσοι ειναι παλιοι συντροφοι..

Απορια

Με τον Συριζα θα ανοιξει καμια δουλεια?οτι να ειναι μια επιτελους.Ολους αυτους τους μηνες με τον Συριζα κυβερνηση ολο επιχειρισεις που κληνουν η φευγουν ακουμε.Ελεος πια

να κλείσουν

όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις , μπας και πάνε να δουλέψουν οι κοπρίτες του δημοσίου .

σχόλιο

Έχω ζήσει Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία και για ένα μικρό διάστημα Πορτογαλία. Οι τιμές για βιβλία ξένων γλωσσών στην Ελλάδα σε σχέση με τις παραπάνω χώρες είναι ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ. Δεν ξέρω το φταίει (δεν είναι ο τομέας μου), αλλά πέρα από τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, δε στεναχωριέμαι καθόλου. Σημειωτέον ότι σε Βέλγιο, Γερμανία κτλ υπάρχουν βιβλία καινούρια από 2 ευρώ. Λογοτεχνία ναι... ίσως όχι η καλύτερη αλλά λογοτεχνία (δεν αναφέρομαι σε βίπερ κτλ)

ΔΚ

Να στεναχωριέσαι που χάθηκε μία τέτοια επιχείρηση γενικότερα, όχι μόνο για τους υπαλλήλους. Ως πρώην υπάλληλός του, έχω να πω μόνο τα καλύτερα και ένα μεγάλο "κρίμα"! υγ: τις τιμές δεν τις καθορίζει ο Φλωράς και ο κάθε βιβλιοπώλης. Καθορίζονται από τις εκδοτικές εταιρίες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης