Νέο διαγωνισμό τον Φεβρουάριο για καθηγητές «βλέπει» ο Λοβέρδος

Νέο διαγωνισμό τον Φεβρουάριο για καθηγητές «βλέπει» ο Λοβέρδος

Λιγότερη ύλη στα δημοτικά για περισσότερη παιδεία - 20.000 έως τώρα οι αιτήσεις για μετεγγραφές - Τον Φεβρουάριο πιθανόν ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ - Στα δημόσια ΙΕΚ οι σπουδαστές των ΙΕΚ που έκλεισαν ή θα κλείσουν

Νέο διαγωνισμό τον Φεβρουάριο για καθηγητές «βλέπει» ο Λοβέρδος
Λιγότερη ύλη για τους μαθητές του δημοτικού προτίθεται να θεσπίσει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπως είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε χαρακτηριστικά οι μικροί μαθητές του δημοτικού «τρέχουν» από τις 8 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, χωρίς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από συμμαθητές τους του εξωτερικού που κάνουν λιγότερες ώρες μαθήματα. 

Επισημαίνοντας οτι το κεντρικό νόημα είναι «λιγότερη ποσότητα περισσότερη παιδεία», ο κ. Λοβέρδος εστίασε σε αλλαγές που θα γίνουν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι δεν έχει μωροφιλοδοξίες να κάνει αλλαγές επί αλλαγών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις , αλλά οι αλλαγές είναι απαραίτητες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όπου διαμορφώνονται οι πολίτες. Εξωσχολικές δραστηριότητες και λιγότερες πληροφορίες αναμένεται να αποτελέσουν τα νέα στοιχεία του αναλυτικού προγράμματος των δημοτικών.

Επίσης ο υπουργός, σε συννενόηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προσανατολίζεται στην άρση της αναλογίας 1/10 στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να προχωρήσει το Φεβρουάριο σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. «Χωρίς να είμαι υπεραισιόδοξος» είπε ο υπουργός θεωρώ οτι μπορούμε να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για δασκάλους, μαθηματικούς, φιλολόγους και γενικά βασικές ειδικότητες , ενώ πρώτα θα προσληφθούν στο δημόσιο οι επιτυχόντες του περασμένου διαγωνισμού.

Κλείσιμο
«Διαψεύσαμε εκείνους που πρόβλεψαν την κατάρρευσή μας» είπε ο κ. Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες της σύγκρουσης» και «στημένες συγκρούσεις» αναφερόμενος σε ερωτήσεις για το αν η μείωση της ύλης σημαίνει και μείωση των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στον ευρύ διάλογο που θα κάνει με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τονίζοντας οτι θα συγκληθεί μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών.

Σε οτι αφορά στις μετεγγραφές ο υπουργός επεσήμανε οτι έως σήμερα έχουν κατατεθεί 10170 ενώ 12035 έχουν ζητήσει κωδικό, αριθμοί που «μεταφράζονται» στο οτι δεν θα ξεπεράσουν τις 20.000 οι αιτήσεις για μετεγγραφή . «Δεν απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν να κάνουν το κέφι τους αλλά σε αυτούς που έχουν οικονομικό πρόβλημα» διευκρίνισε ο υπουργός.

Ανοίγοντας όλη την ατζέντα της εκπαίδευσης ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο θέμα των κολεγίων που έκλεισαν ή θα κλείσουν καθώς δεν είχαν φορολογική ενημερότητα λέγοντας χαρακτηριστικά οτι οι φοιτούντες σπουδαστές θα πάνε στα δημόσια ΙΕΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό και τον υφυπουργό Αλεξανδρο Δερμεντζόπουλο στο σχολικό αθλητισμό ενώ για τον νέο θεσμό του «κοινωνικού σχολείου» ο υπουργός τόνισε οτι «βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι η άθληση στα σχολεία, η αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying στα σχολεία, του ρατσισμού». Αναφέρθηκε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουμε τα πλέον παχύσαρκα παιδιά, κάτι που οδηγεί στη συνέχεια σε πολίτες με προβλήματα υγείας.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΕΠ και της πιστοποίησης και αντιστοίχησης προσόντων στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης όπου εφέτος υπάρχουν 18.000 σπουδαστές.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λοβέρδος είπε οτι δεν θα υπάρξουν κομματικά ψηφοδέλτια στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τις οποίες έχει προταθεί ενιαίο ψηφοδέλτιο. Σε ό,τι αφορά ψηφοδέλτιο με εθνικιστική ονομασία ξεκαθάρισε οτι «δεν θα περάσει» λέγοντας χαρακτηριστικά «ας πάνε στα δικαστήρια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης