Οι χρεοκοπίες, η Γερμανία, οι ιερόδουλες και η Χρυσή Αυγή

Οι χρεοκοπίες, η Γερμανία, οι ιερόδουλες και η Χρυσή Αυγή

Βαρουφάκης εφ΄όλης της ύλης στην Αμανπούρ του CNN

Οι χρεοκοπίες, η Γερμανία, οι ιερόδουλες και η Χρυσή Αυγή
Μια εκπομπή για τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία αφιέρωσε η Κριστιάν Αμανπούρ, η γνωστή δημοσιογράφος του CNN με φιλοξενούμενους τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γάλλο αναλυτή Γιανίκ Μεριέ όπου ο οικονομολόγος έκανε τις προβλέψεις του για το μέλλον της χώρας και εξέφρασε τις θέσεις του για το πολιτικό σκηνικό.

Η εκπομπή της Αμανπούρ ξεκινάει με κλιπ για την Ελλάδα ‘Κοιτάξτε αυτούς τους Νεοναζί σε χθεσινή τους πομπή. Κέρδισαν 21 θέσεις στην Ελληνική βουλή. Σήμερα, ο αρχηγός τους Νικόλαος Μιχαλολιάκος είπε «Η Ευρώπη των λαών επιστρέφει. Να θυμάστε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη, μόνο η αρχή» και οι οπαδοί του απάντησαν «Η Ελλάδα στους Έλληνες»’.

Η Αμανπούρ, προβληματισμένη, ρωτάει τον Γιάννη Βαρουφάκη «Όλα αυτά από μια χώρα που μια εφημερίδα έφτιαξε καρικατούρα της Μέρκελ με Ναζιστική περιβολή. Πώς να βάλει σε τάξη την Ευρώπη η Μέρκελ τώρα; Τι θα συμβεί μετά την συνάντηση με Ολάντ;»…

Ο Βαρουφάκης αναφέρεται εκτενώς στην παρούσα κατάσταση σχολιάζοντας ότι πιστεύει «ότι μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι που θα διαρκέσει πολύ. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ αυτών των δύο ηγετών θα είναι καλή και φιλική πιστεύω, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί η Ευρώπη περιπτώσεις όπως η Ελλάδα -και πολύ σύντομα Ισπανία και αργότερα Ιταλία- το αν θα ωριμάσει η Ευρωζώνη, ώστε να χειριστεί τέτοιες περιπτώσεις όπου η πληρωμή χρεών δεν είναι δυνατή, χωρίς όμως να είναι σε άρνηση, αλλά και ο τρόπος που θα τις χειριστεί θα καθορίσει την σχέση Μέρκελ-Ολάντ.»

«Και όταν μιλάτε για αδυναμία πληρωμής χρεών δεν μιλάτε για χρεοκοπία;» ρωτάει η Αμανπούρ. «Μιλάω για χρεοκοπίες» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, σοκάροντας την Αμανπουρ που του υπενθυμίζει ότι πολλοί διαφωνούν με αυτή την πρόταση.
Κλείσιμο
 
Ο οικονομολόγος δήλωσε ότι η Ελλάδα κατ’ ουσίαν έχει χρεοκοπήσει εδώ και δύο μήνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις του η ισπανική κυβέρνηση θα αποτύχει στις προσπάθειες να σώσει τις τράπεζες της. Αν η Ευρωζώνη δεν συνειδητοποιήσει ότι για  να διαχειρίζεται τα χρέη της πρέπει να βγάζει νέα δάνεια δεν θα επιβιώσει η Ευρωζώνη.

Η δημοσιογράφος αναρωτιέται αν αυτό προβληματίζει τους ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους. «Είναι σοκαριστικό Γιάννη να βλέπουμε εικόνες ανθρώπων με ναζιστικούς χαιρετισμούς και οι άνθρωποι να λένε πως η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή έχει θέσεις στην βουλή».

Ο Βαρουφάκης εξηγεί ότι αυτό δεν έχει όντως ξανασυμβεί ότι είναι πολύ ανησυχητικό αλλά αυτό που προσωπικά τον φοβίζει είναι ότι η επιρροή των νέο-ναζί έχει διαστρεβλώσει και την πολιτική των ευρείας αποδοχής κομμάτων προς την άκρα δεξιά, δίνοντας για παράδειγμα την δημοσίευση των στοιχείων των ιερόδουλων με HIV. Αυτό θεωρεί ο οικονομολόγος είναι ο νεοναζισμός που επηρεάζει την εξουσία χωρίς καν να έχει ακόμα εξουσία.

Τέλος η Αμανπούρ αναρωτιέται αν η Ελλάδα έχει το κουράγιο για να «πάρει το πικρό φάρμακο της Ευρώπης για να γίνει μια υγιής οικονομία.

Ο Βαρουφάκης πιστεύει ότι πρόκειται για δηλητήριο και η Ελλάδα έπρεπε να το είχε πάρει εδώ και καιρό. Παρόλο που η Γερμανία έχει αναπτυχθεί μέσω αυτού του αυστηρού μοντέλου δεν είναι λογικό να σκέφτεται ότι αυτό θα λειτουργήσει για όλες τις χώρες, εξήγησε ο οικονομολόγος. Η Γερμανία κατέβασε τα κόστη της εργασίας και της παραγωγής και ανταγωνίστηκε όλη την Ευρώπη, έχοντας και χαμηλότερο πληθωρισμό. Αν όλοι έκαναν το ίδιο, τότε η Γερμανία δεν θα ήταν εδώ που είναι σήμερα. Είναι αδύνατον μια χώρα στην ευρωζώνη να έχει πλεόνασμα και ανάπτυξη ειδικά με εξαγωγές και αυτό να μην «πληγώνει» τις άλλες χώρες. Όταν χτύπησε η κρίση το ’08 δεν μπόρεσε να αντιδράσει όλη η Ευρώπη ως μια μεγάλη Γερμανία, ξεκαθάρισε ο Βαρουφάκης.

Τέλος ο οικονομολόγος σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πολιτικό μέλλον και την κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είπε ότι πιστεύει πως πάμε σε δεύτερες εκλογές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης